Drulă: E halucinant că problema preşedintelui este că cineva a dat în presă pachetul legilor securităţii şi ameninţă această persoană
Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat marţi că este „halucinant” faptul că problema preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa pachetului de modificare a legilor securităţii naţionale este că cineva a dat acest draft în presă, considerând că acest lucru arată că şefului statului „îi e frică de dezbateri şi transparenţă şi marele lui proiect pentru România este liniştea peste furăciune”, potrivit Agerpres.
„În legătură cu declaraţia preşedintelui, este halucinant că problema sa este că cineva a dat proiectul pe surse în presă şi ameninţă această persoană care, în contextul actual, funcţionează exact ca un avertizor de integritate. Asta arată încă o dată că lui Iohannis îi e frică de dezbateri şi transparenţă şi marele lui proiect pentru România este liniştea peste furăciune, pe care i-o asigură şi această militarizare a societăţii”, a afirmat Drulă într-o conferinţă de presă.
USR cere ca numele persoanelor care au scris aceste proiecte să fie făcute publice şi să demisioneze din funcţiile pe care le deţin.
„Nu este suficient ca aceste proiecte să fie ajustate pe ici pe colo, nu suntem cobai să fim testaţi pe o variantă a proiectelor şi apoi să fie adusă alta. Cine a putut gândi aşa ceva are reflexe profund antidemocratice şi dacă este director de serviciu secret, trebuie să plece de acolo. Sunt oameni nepotriviţi pentru aceste funcţii, care nu înţeleg democraţia şi drepturile cetăţenilor”, a mai afirmat liderul USR, citat de Agerpres.
El a susţinut că pachetul de legi privind siguranţa naţională „creşte puterea serviciilor secrete asupra profesorilor, medicilor şi asupra oricărui cetăţean al ţării” şi că „niciun om nu-şi doreşte să trăiască sub supravegherea serviciilor, sub o permanentă stare de urgenţă mascată sau să ajungă obligat, forţat colaborator al serviciilor secrete”.
„Klaus Iohannis a trădat societatea civilă, vedem că vrea o militarizare a guvernării şi a administraţiei, că apără serviciile secrete chiar când sunt suspecte că au deturnat fonduri operative – aici mă refer la celebrul caz al fostului şef al serviciului secret din MAI care a fost cercetat pentru deturnare de fonduri şi care a primit o neîncepere a urmăririi penale care s-a bazat pe opinia Administraţiei Prezidenţiale – şi spunem foarte clar: serviciile secrete nu au voie să fie deasupra legii. Până acum nu am văzut pe nimeni să-şi asume acest pachet de legi, care este o trădare a libertăţii pentru care românii au luptat şi au murit în 1989 şi nu avem voie să ne uităm impasibili la subordonarea totală a României faţă de serviciile secrete”, a adăugat liderul USR.
USR are propuneri privind legile securităţii, pentru „întărirea controlului civil real asupra serviciilor secrete”. Potrivit lui Drulă, USR propune un control parlamentar asupra serviciilor secrete după model german: reorganizarea comisiilor parlamentare de supraveghere cu includerea comisiilor pentru drepturile omului, care să investigheze utilizarea mijloacelor tehnice speciale prin care se restrâng drepturi constituţionale ale cetăţenilor români; dreptul comisiilor parlamentare de a verifica activităţile serviciilor; audierea anuală în şedinţe publice a directorilor serviciilor secrete; preşedinţie rotativă a comisiilor între partidele aflate la putere şi opoziţie şi paritate între putere şi opoziţiei în comisii.
De asemenea, USR mai propune crearea unei comisii comune formată din membri ai comisiilor de buget care să aibă acces la execuţiile bugetare detaliate ale serviciilor secrete.
USR doreşte şi crearea funcţiei de Avocat al Poporului în relaţia cu serviciile secrete, format din experţi independenţi şi societate civilă, cu atribuţii de verificare a sesizărilor cetăţenilor a mandatelor de interceptare pe siguranţă naţională.
Alte propuneri ale USR sunt interdicţia legală de folosi în operaţiuni pe teritoriul ţării firme sub acoperire, acoperire în politică, presă, justiţie sau în societatea civilă, precum şi un sistem de control intern în comunitatea naţională de informaţii despre activitatea căreia nu se ştie nimic, a arătat Drulă.
„Asistăm deja la o captură a statutului de către SRI, în special, prin folosirea instituţiilor în favoarea agendei serviciilor secrete, nevalidată prin vot democratic şi complet ascunsă cetăţenilor. (…) Controlul civil asupra serviciilor secrete trebuie întărit cu şi fără acest pachet de legi. CSAT nu a mai publicat un raport din 2015, iar hotărârile lor sunt secrete. Nu am văzut niciun raport despre cum cheltuiesc bugetele serviciile secrete şi activitatea comisiilor este grav viciată de politizare. (…) Puterea serviciilor este calea către sărăcie şi nu este în regulă ca într-o democraţie oameni care iau decizii să nu fie la vedere şi să nu răspundă politic”, a mai spus liderul USR.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la Buzău, că în domeniul securităţii naţionale este necesară o legislaţie modernă, iar apariţia în presă a unui prim draft al proiectelor de modificare a reglementărilor actuale a fost un lucru „eronat”, având în vedere că acestea urmează să fie dezbătute şi modificate în Guvern, în CSAT şi în Parlament. (Foto: InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii