Drulă: Hellvig e creatorul proiectului Iohannis încă de la Grivco și un om care a influențat politica din România în ultimii ani / Se face un trafic de influență în numele serviciilor secrete
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, l-a caracterizat pe directorul SRI, Eduard Hellvig, drept ”creatorul proiectului Iohannis încă de la Grivco”. Într-un interviu pentru Prima TV, el a acuzat faptul că ”mulți politicieni își iau lumină, direcții” de la serviciile secrete și a spus că Hellvig ”a influențat politica din România în ultimii ani”.
Întrebat de moderatorul Sebastian Zachmann de ce folosește termenul ”sistemul cu epoleți”, Drulă a spus despre Hellvig că ”înainte să devină directorul SRI, e un politician al PNL, creatorul proiectului Iohannis încă de la Grivco și un om care a influențat politica din România în ultimii ani” – cu referire la faptul că Iohannis a fost propus premier în 2009 de USL, o alianță între PNL, PSD și Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu, patronul Grivco.
Dialogul complet dintre moderator și Cătălin Drulă, redat de Sebastian Zachmann pe pagina sa de Facebook:
Q: De ce-i spuneți ”sistemul cu epoleți”? Era PNL cu epoleți și când guverna cu USR?
Cătălin Drulă: Noi suntem civili. Într-o democrație liberală, sistemele de tip militar își au locul lor și civilii guvernează în numele unui mandat pe care l-au primit de la oameni. Acesta e sistemul în care credem și așa ne-am comportat și când am fost la guvernare: fără să primim ordine din pădurea de pe stânga sau de pe dreapta.
Q: Adică de la SRI și SIE.
C.D: De la politicianul Eduard Hellvig. Înainte să devină directorul SRI, e un politician al PNL, creatorul proiectului Iohannis încă de la Grivco și un om care a influențat politica din România în ultimii ani.
Q: Pe ce vă bazați?
C.D: Mă bazez pe experiența mea de politician, mă bazez pe direcția în care au luat-o lucrurile în România, cu un proiect dorit de președintele Iohannis, care ne-a mințit că are un proiect opus la PSD și, de fapt, are un proiect de liniște peste România, în care să se poată fura în liniște.
Q: Ce relație ați avut cu directorul SRI Eduard Hellvig?
C.D: Eu am avut o relație instituțională în cele opt luni.
Q: Asta spun toți politicienii. Ce înseamnă o relație instituțională?
C.D: Un ministru este beneficiar al informărilor legale. Și vreau să spun că informările pe care le-am primit au fost în mare măsură de calitate. Sper că nu dezvălui ceva extraordinar, dar există și un sistem de rating al acestor informări pentru beneficiar.
Q: Ce înseamnă acest sistem de rating?
C.D: Ca la Uber.
Q: Dai înapoi o evaluare?
C.D: Da, este foarte modern și foarte ok.
Q: Și cât ați dat, 5 puncte?
C.D: Asta nu pot să spun. Cu profesioniștii din SRI am lucrat foarte bine. Problema e cu cei care fac politică. Mulți politicieni își iau lumină de acolo.
Q: Ce înseamnă își iau lumină?
C.D: Își iau direcții: ”măi, ai grijă, nu te băga acolo!”.
Q: Chiar atât de mare este intervenția serviciilor secrete în viața politică?
C.D: Se face un trafic de influență în numele lor (…). Dintr-o anumită mediocritate, politicienii se simt bine dacă sunt băgați în seamă din pădure.
Q: Există acest mit al pădurii, pentru că SRI și SIE au sediul în apropiere de pădurea Băneasa.
C.D: Chiar și în discuțiile de politici publice: “Mai bine stai cu acea hotărâre de guvern, că e din pădure”. Multe sunt folclor, dar senzația mea e că domnul Hellvig face politică în România.
Q: Ați primit vreo sugestie politică de la domnul Hellvig?
C.D: Nu pot să vorbesc despre discuții private.
Q: Dar discuții private cu domnul Hellvig legate de politică ați avut?
C.D: Nici despre asta nu aș vrea să vorbesc.
Q: Dar discuții cu domnul Hellvig ați avut?
C.D: Nici la această întrebare n-o să vă răspund.
Colaj foto InquamPhotos
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
112 comentarii