G4Media.ro

Drum de pământ sau arteră cu patru benzi de circulaţie, trotuare și…

Foto: G4Media

Drum de pământ sau arteră cu patru benzi de circulaţie, trotuare și piste pentru biciclete? Șicane între Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 6 pe seama neacordării unui aviz de defrișare

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, susţine că nu poate lărgi o stradă de pământ plina de gropi, la patru benzi de circulaţie, din cauza faptului că Primăria Capitalei nu-i dă aviz pentru defrişarea a 400 de copaci. Primarul General Nicuşor Dan spune că vrea ca o parte dintre aceştia să fie transplantaţi. Ca reacţie, primarul Sectorului 6 dă asigurări că este dispus să planteze în locul celor tăiaţi şi de 10 ori mai mulţi.

Proiectul prevede lărgirea străzii Valea Largă la patru benzi de circulație, cu trotuare și piste pentru biciclete. Costurile investiției sunt estimate la 55 milioane de lei, iar termenul de execuție este de 12 luni. Exproprierile au fost deja făcute şi au costat 33 de milioane de lei.

Ciucu susține că noua stradă cu patru benzi ar ajuta la descongestionarea traficului într-o zonă foarte aglomerată deoarece ar crea o nouă legătură între două artere sufocate de mașini: Prelungirea Ghencea şi Bulevardul Timişoara. Din cauza neacordării avizului pentru defrişare, proiectul bate pasul pe loc.

„Vrem şi noi o stradă normală pentru că stăm în Bucureşti, în Sectorul 6, şi mi se pare normal să avem drumuri asfaltate. Cred că ar trebui să facă ceva, pentru că ne rupem maşinile”, a declarat pentru G4Media.ro o bucureşteancă care locuieşte pe strada Valea Largă din Sectorul 6.

Deşi Primarul Sectorului 6 dă asigurări că este dispus să planteze de zece ori mai mulţi copaci în locul celor tăiaţi, sau chiar să îi transplanteze pe toţi, Primăria Capitalei a refuzat până acum să îşi dea acordul.

„O parte vor fi transplantaţi, o parte vor fi tăiaţi în urma avizului pe care o să îl dăm”, a declarat miercuri Nicuşor Dan în cadrul unei conferinţe de presă.

„Cred că este un abuz ce face Primarul General. Blochează un proiect absolut jutificat, absolut legal, pentru care s-ar pierde undeva la 50 de milioane de lei cumulat dacă nu îl vom face, pentru am fi făcut nişte exproprieri degeaba. Am dat atâţia bani pentru exproprieri, de ce? Pentru mine, poate să îmi dea aviz de transplantare şi pentru toţi cei 400 de copaci, numai să dea un aviz”, a declarat Primarul Sectorul 6 Ciprian Ciucu.

În ceea ce priveşte valoarea arborilor disputaţi, aceasta este discutabilă, spun specialiştii. Pe lângă câţiva copaci sănătoşi, sunt mulţi plopi uscaţi, corcoduşi şi tufe.

„Sunt şi arbori valoroşi, normal, ei sunt inventariaţi şi se ştie care sunt aceştia, dar e şi vegetaţie multă spontană. Nu cred că sunt alte probleme între Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului. Se vor pune de acord cât de curând din cât am înțeles eu”, a declarat Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.

Foto: G4Media
Foto: G4Media

Specialiştii în mobilitate urbană consultaţi de G4Media.ro spun că dacă autorităţile nu vor colabora, lucrurile nu vor merge în direcţia bună în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii Capitalei.

„Dacă privim lucrurile aşa, probabil că în Bucureşti mergeam tot cu căruţa şi pe străzi de pământ. Evident că traficul e o problemă a Bucureştiului. Străzile trebuie lărgite acolo unde se poate şi dacă totuşi apar situaţii de acest tip, cu copaci, trebuie să luăm în considerare că se plantează unui număr mult mai mare”, este de părere Dragoş Dincă, specialist în mobilitate urbană.

Cu alte ocazii, potrivit hotnews.ro, Primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu a declarat că în condiţiile în care Primarul General Nicuşor Dan nu îi dă avizul necesar, are două opţiuni: fie renunţă la lucrare, fie taie copacii fără aviz şi plăteşte amendă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Orice copac este valoros in contextul actual in care doamnei i se pare normal sa circule pe drum asfaltat sa nu-si rupa masina(putea sa i se para normal sa circule cu bicicleta)
    in timp ce sectorul 6 este invadat deja de cladiri.

  2. …. Și Primarul general, și primarul sectorului 6 au greșit: PG, pt că „a semnat că primarul”, fara sa fie informat că urmează să fie tăiați atâția arbori, PS6, pt că vrea să facă „expres” un drum de 1485 m, adică 1,5 km, între 2 artere, e drept, destul de circulate, dar fără importanță vitală pt viața orașului.
    …. Nu ai nevoie de un drum lat de 33,60 m, cu piste de biciclete de 2 m lățime pe fiecare sens, despărțite de spatii verzi de 1,30 m de carosabil și de trotoar!
    …. Un minim profesionalism in proiectarea arterei de circulație ar fi făcut că până la data prezentei drumul să fie circulabil!
    NB1: studiul de fezabilitate a fost făcut în mai 2021;
    NB2: datele de care le-am menționat mai sus sunt deținute de subsemnata din documentația făcută până în prezent de PS6;
    NB3: subsemnata locuiește într-un ansamblu imobiliar care urmează să fie expropriaț in vederea realizării drumului expres.