G4Media.ro

”Drumul păcii trece prin mai mult armament” destinat Ucrainei, cere Stoltenberg la…

Sursa foto: Anatolii STEPANOV / AFP

”Drumul păcii trece prin mai mult armament” destinat Ucrainei, cere Stoltenberg la Wilson Center /NATO ”să impună un cost” dacă Beijingul nu va schimba direcția

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg încurajează luni Alianţa militară occidentală să furnizeze armament suplimentar Ucrainei, relatează AFP, citată de News.ro.

”Poate părea un paradox, dar drumul către pace trece prin (furnizarea de) mai mult armament Ucrainei”, declară şeful organizaţiei militare la Wilson Center, un centru de reflecţie, la Washington.

Stoltenberg, care urmează să plece în curând din funcţia de secretar general al NATO, efectuează o vizită la Washington în vederea pregătirii summitului Alianţăei Nord-Atlantice prevăzut în capitala americană în iulie.

El urma să fie primit la Casa Albă de către preşedintele american Joe Biden.

CHINA, ÎN VIZORUL NATO

Secertarul general al NATO a cerut statelor membre ale Alianţei să facă China să plătească preţul susţinerii Rusiei.

”La un moment dat, doar dacă China nu schimbă direcţia, aliaţii trebuie să impună un cost”, a declarat el.

Beijingul ”alimentează cel mai mare conflict armat din Europa de la al Doilea Război Mondial” încoace, a acuzat el.

NATO, cu Statele Unite în frunte, critică tot mai vurelent susţinerea efortului de război rus de către China şi întreprinderile sale, care furnizează componente şi echipamente care susţin sectorul apărării ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat China de faptul că a împiedicat ţări să participe la Summitul Păcii în Ucraina care a avut loc în acest weekend în Elveţia.

În discursul său, Jens Stoltenberg a subliniat că NATO va prelua controlul susţinerii militare occidentale a Ucrainei, în prezent deţinut de Statele Unite, în urma unei decizii în acest sens a miniştrilor Apărării din NATO, săptămâna trecută, la Bruxelles.

Secretarul general al NATO a dat asigurări că ”peste 20 de ţări” s-au angajat să-şi crească cheltuielile militare la 2% din PIB-ul lor, aşa cum cere de mult timp Alianţa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Corect. Doar daca ai cui sa ii mai trimiti arme. Exista numeroase articole din Bloomberg, cnn, bbc (deci sa nu oprim din vaiio sunt cu rusii) care relatau mari probleme legate de faptul ca nu gasesc oameni dispusi sa mearga pe front. Tot azi pe bbc, am vazut si un sondaj facut de ucrainieni. 58% spuneau ca nu sunt dispusi sa renunte la teritorii, dar erau in scadere de la 81% din sept 2023. 30% spuneau ca ar trb sa lupte pana la „final”. Daca si dupa ce vor primi f16, tancuri, munitie, oameni noi… Cati vor aduna, nu vor recupera nimic, nu vor inainta… O sa fie o probleme.

  2. Pana acum ziceai ca ucrainienii n-au alta alternativa decat sa predea armele ca oricum nu mai primesc sprijin militar din Occident. Acum ca vine sprijinul trebuie sa se predea ca nu mai au oameni…
    In cateva saptamani revii la aia cu „da-i draq pe ucrainieni,noi vrem pace”.
    Ideea e ca dupa ce Ucraina pierde razboiul si te trezesti cu cecenii „eliberatori” prin Romania,o sa spuna altii „da-i draq pe Romani,noi vrem pace”.Cum zice si secretarul general al Nato avem pace cat timp rusii sunt ocupati prin Ucraina,dup-aia chiar daca nu vrem noi razboi (cum nu au vrut nici ucrainienii) vine el la noi.

    • As vrea sa stiu cand am mentionat… Ca nu au alta alternativa decât sa predea armele??? Sprijinul vine lent si chiar soldatii ucrainieni spun ca ele nu vor modifica in mod evident soarta. Secretarul general al. NATO spune asta doar sa incurajeze Ucraina. Ei stiu foarte bine situația de acolo si faptul ca oamrnii aia sunt demotivati. Asta cu… Urmeaza Nato pe lista dupa Ucraina e inca un motiv sa creeze panica si sa justifice miliardele trimise non stop catre ei. Finlanda, Estonia, Letonia transmit ca nu mai au la granita soldati rusi… Si aia pierd non stop prin Ucraina, dar urmam noi. O gluma buna. Putin abia asteapta sa se declare over in Ucraina sa se laude cu o victorie asupra Nato. A fost Obama, a foat Trump, e Biden acum… Rusia nu a incercat nimic in Europa si nici nu o sa o faca. Asta e parerea mea. Eu iti respect pct de vedere, dar nu inseamna ca sunt de acord cu tine. Si app, europenii nu vor zice asta de romani, avem njdemii de trupe straine, suntem in nato etc. Abia asteapta astia sa activeze art 5. Putin stie prea bine ca Europa, Nato nu blufeaza.

    • Si app, sunt curios daca o sa apara pe aici un articol legat de sondajul de opinie aparut in presa lor. Peste 65% din pop cer sa se faca un referendum pt negocieri cu Rusia. Doar 30% din pop lor spun cs vor lupta pana la final. Daca vrei sa crezi… Ca fix ucrainieni au facut acest sondaj si nu Rusia… Esti liber sa crezi ce vrei. Oameni s au saturat probabil. Traiesc greu. Probabil vor incerca din nou o contra ofensiva. Dar ce se intampla daca nu fac mare branza?

  3. Cine stie ce se va intampla? Important e ca Occidentul a invatat din greselile trecutului. Daca la inceputul WW2 au stat relaxati in timp ce Polonia era invadata,fara mari pierderi pentru armata lui Hitler,care a preluat controlul asupra resurselor,arsenalului si logisticii poloneze,acum cand Putin a invadat Ucraina sprijina incercarea Ucrainei de a rezista provocand in acelasi timp pierderi mari armatei rosii. Cand Ucraina nu va mai vrea sau nu va mai putea sa lupte,atunci vor fi transformati in Belarus si va constitui alaturi de Belarus baza unei posibile invazii a Europei de Est.

    • Pai daca le provoaca pierderi mari… Cum mai vin ei la un conflict vs tarile astea din occident? Se chinuie de 3 ani in Ucraina… Dar vin sigur sigur dupa europa de est?

  4. Cand am zis „urmeaza Nato”? Nato va avea o cu totul alta configuratie dupa alegerea lui Trump. Armata Sua vor deveni un fel de firma de paza si protectie pentru cine are bani.
    Urmeaza Europa de Est pentru ca nu va mai exista un articol 5 care sa o protejeze(cu exceptia Poloniei care a devenit varful de lance al apararii Europei centrale si de vest)
    Dar cu Ucraina infranta(vezi declaratiile lui Trump de acum doua zile)nimeni nu mai sta in calea lui Putin pentru a obtine o granita cu tarile prietene (Ungaria,Serbia si poate si Slovacia).

  5. De unde si pana unde nu o sa mai fie nato in est? Tarile din est… Sunt tarile care contribuie enorm la bugetul nato. Faptul ca Trump nu le mai trimite bani.. Nu inseamna ca renunta definitiv la ei sau la nato. Repet intrebarea… De ce mama naibii nu a renu tat Trump la Nato cand a fost presedinte? De ce a așteptat Putin sa nu mai fie el presedinte ca sa mearga după Ucraina?

    • Romania si Bulgaria contribuie „enorm” la bugetul Nato cu 1.5% dintr-un Pib de tot rasul.
      Trump nu a distrus Nato in primul mandat pentru ca era convins ca va mai fi presedinte inca 5 ani.
      Europa nu e interesata deloc sa protejeze militar Romania si Bulgaria pentru ca sunt gauri economice in care s-au bagat miliarde si rezultatul a fost un val de infractori spre Europa de Vest.
      Sua a fost cea care ne-a impus in Nato(exclusiv pe ratiuni geografice),dar acum e mai benefic pentru Trump ca Rusia sa aiba un teren in UE unde sa isi arate muschii pentru ca vesticii sa bage adanc mana in buzunar si sa ii plateasca taxa de protectie lui Trump si a Americii care va fi mareata din nou.
      Citeste declaratiile dili.ului la ultimele mitinguri electorale si nu vei mai fi asa de (fals) surprins.

    • Trump nu trebuie să se retragă din alianţă pentru a-i pune capăt efectiv. În februarie, el a pus sub semnul întrebării aderarea Washingtonului la prevederea articolului 5 al Tratatului NATO privind apărarea reciprocă, care cere aliaţilor să fie solidari în cazul în care unul dintre membrii săi este atacat, declarând că ar „încuraja” Rusia să atace membrii NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

      În orice caz, articolul 5 nu necesită neapărat sprijin militar, cerând doar ca un membru NATO „să ia măsurile pe care le consideră necesare pentru a ajuta aliatul atacat”
      Cat a cheltuit Romania pentru aparare?