DSP Arad a pierdut jumătate dintre angajaţii detaşaţi la frontieră după ce aceştia s-au întors în şcoli. La Vama Nădlac sunt cozi, iar din cauza aglomerației s-au produs și erori: zeci de persoane au fost carantinate din greșeală
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad a rămas fără jumătate dintre angajaţii care erau detaşaţi de administraţia locală de la şcoli pentru a ajuta, în contextul pandemiei, la triajele de la frontieră, după ce medicii şi asistenţii s-au întors în mediul şcolar, astfel că cei care vin în ţară aşteaptă mai mult pentru formalităţi. Digi24 a relata că duminică a avut loc un scandal la vama Nădlac, unde timpul de așteptare este foarte mare, iar oamenii sunt nemulțumiți, mulți dintre ei fiind revoltați că trebuie să stea în carantină, deși au testul Covid-19 făcut.
Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat luni, pentru Agerpres, că instituţia avea detaşaţi aproximativ 70 de angajaţi în cinci puncte de trecere a frontierei din judeţul Arad, dar jumătate erau de la şcoli.
„Timpul de aşteptare pentru triajele de la frontieră a crescut odată cu plecarea asistenţilor şi medicilor şcolari înapoi la administraţia locală. A plecat, practic, mai mult de jumătate din personalul nostru. În toate cele cinci puncte de la frontieră am avut în jur de 70, au plecat în jur de 40. Avem speranţe că vom primi o suplimentare de personal, este vorba de cadre medicale medii care ar putea fi angajate fără concurs, ca să putem face faţă nevoilor din vămi, dar aşteptăm de la Ministerul Sănătăţii deblocarea posturilor”, a spus Horea Timiş.
El a spus că cele mai mari probleme sunt în punctele de trecere a frontierei Nădlac II şi Nădlac I, pe unde vin în ţară multe autocare, iar pasagerii trebuie să ajungă şi la punctele DSP pentru triajul epidemiologic, după ce sunt verificaţi de poliţiştii de frontieră.
„Am avut şi situaţii la Vărşand şi Turnu când, din lipsă de personal, am direcţionat către celelalte puncte de frontieră, fiindcă nu am avut oameni ca să asigurăm permanenţa acolo”, a mai spus Timiş.
În timp ce la Nădlac II se intră în ţară pe mai multe culoare rutiere, toţi călătorii ajung pe un singur culoar pentru triajul medical, în condiţiile în care nu există suficienţi angajaţi DSP care să organizeze mai mult puncte de control.
Horea Timiş a declarat, la Digi24, că adesea au loc și erori, din cauza numărului mic de angajați care trebuie să facă triajul epidemiologic al celor care intră în țară, astfel că, de la începutul anului „zeci de persoane au fost carantinate din greșeală”.
„Noi avem o problema, nu avem personal. Angajații sunt epuizați, nu mai fac față numărului mare de persoane. Este foarte greu pentru o asistentă medicală să stea la -11 grade, cum a fost aseară, să facă triajul epidemiologic de una singură a sute de oameni”, a declarat Horea Timiş.
O aplicație care să îi permită fiecărui cetățean să își completeze datele personale, pentru a nu mai fi nevoit să aștepte ore întregi la vamă, ar fi ușurat munca tuturor.
Există o astfel de aplicație, chiar de anul trecut când prin Vama Nădlac treceau zilnic cel puțin 1.200 de persoane, însă autoritățile nu au aprobat-o, astfel că nu poate fi folosită, susține oficialul DSP.
„A fost o inițiativă în primul val al pandemiei. Niște colegi de la București au creat o astfel de aplicație dar am înțeles că nu a trecut de forurile superioare. Există o aplicație funcțională, însă în comisiile de specialitate nu au acceptat-o. A primit acordul STS, a fost implementată până în stadiul de proiect pilot, dar din varii motive totul s-a oprit aici”, a declarat Horea Timiş.
Sursa foto: Inquam Photos
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu