Dubla măsură a PNL față de violența domestică: Condamnă cazul Focșa ex-AUR, dar nu reacționează în cazul Mănăstire/ Tăcerea Alinei Gorghiu, care vrea mai mulți bani pentru brățările agresorilor/ Liniște totală de la premierul Ciucă și ministrul de Interne Bode, care l-a adus pe Mănăstire în PNL
PNL și AUR au fost zdruncinate de două episoade de violență domestică în care au fost implicați politicieni din prima linie a celor două partide. În urmă cu două săptămâni, G4Media a arătat cum fostul jurnalist Silviu Mănăstire, în prezent secretarul general adjunct (autosuspendat) al PNL, și-a agresat partenera de viață și victima a obținut ordin de protecție împotriva liberalului.
În urmă cu câteva zile, un scandal similar de violență domestică a izbucnit în AUR, după ce deputatul constănțean Dumitru Focșa și-a agresat soția care a ajuns la poliție cu semnele vizibile de agresiune, conform oamenilor legii. AUR și-a exclus deputatul agresiv la două zile de la izbucnirea scandalului, iar PNL se comportă ca și cum episodul agresiunii nu a existat. Cele două tipuri de reacții complet opuse au loc:
- În AUR, care și-a format imaginea unui partid extremist, cu numeroase episoade de violență în rândurile reprezentanților săi, cu retorică antisemită și legionară;
- Și în PNL care, în discursul public din ultimii ani, și-a consolidat imaginea partidului care condamnă și luptă împotriva violenței domestice, recurgând pentru acest lucru la cele mai puternice voci din partid: premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Interne Lucian Bode (care l-a adus în partid pe Silviu Mănăstire), președinta Senatului Alina Gorghiu sau deputata Raluca Turcan. Cu excepția lui Turcan, celelalte aceste voci nu au sancționat și nu au cerut public măsuri în cazul Silviu Mănăstire.
Cum au gestionat cele două partide cazurile de violență domestică
- Partidul extremist AUR și-a demis deputatul agresiv la două zile de la izbucnirea scandalului
Deputatul Viorel Focșa a fost exclus din AUR, iar liderul partidului, George Simion, i-a cerut public demisia, spunând că ”AUR trebuie să fie un exemplu”, că excluderea lui Focșa ”a fost o decizie grea”, dar că ”s-a gândit la mama, soția și viitoarea fiică”.
Decizia AUR a venit la o zi după ce G4Media a semnalat lipsa de reacție a conducerilor AUR și PNL în fața cazurilor de violență domestică în care Dumitru Focșa și Silviu Mănăstire au fost implicați, dar au continuat să fie tratați cu maximă indulgență, fără ca cele două partide să condamne și să sancționeze în mod public comportamentul celor doi.
George Simion, liderul AUR, a publicat un video pe Facebook, vorbind despre cum violența domestică este inacceptabilă, iar ”punerea pumnului în gura celor care nu au voce trebuie să înceteze”. Simion a subliniat că societatea românească ”întoarce privirea” când apar cazuri de violență domestică, spunând că ”nu vrea să bage gunoiul sub preș”. George Simion a spus că ”cel mai probabil nu-și va da demisia pentru că leafa de parlamentar e generoasă”. Simion i-a cerut public demisia lui Focșa ”cu toate consecințele de rigoare”.
Duminică, Dumitru Focșa a cerut, în cel mai cinic mod posibil, ”să fie lăsat să lupte împotriva violenței domestice în calitate de parlamentar”, anunțând indirect că nu are de gând să demisioneze din Legislativ. Focșa critică în comunicat Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, adoptată de Consiliul Europei în 2011, în scopul de a preveni violența, de a proteja victimele și de a trimite în judecată agresorii.
Episodul de violență domestică de care e acuzat deputatul AUR Dumitru Focșa chiar de către soția sa e ultimul dintr-un lung șir de evenimente în care liderii partidului extremist condus de George Simion au folosit violența fizică sau de limbaj. Recursul la violență a adus condamnarea repetată a AUR de către alte partide politice și de organisme ale societății civile. G4Media a scris pe larg despre cele mai dure momente care i-au avut în prim-plan pe liderii partidului extremist AUR.
- PNL, cu puternic discurs public anti-violență, nicio reacție după două săptămâni
Silviu Mănăstire s-a autosuspendat din funcția de secretar general adjunct al PNL a doua zi după dezvăluirile G4Media și a recurs la amenințări față de publicație, care a scris în exclusivitate cum a primit ordin de restricție printr-o decizie definitivă a unei instanțe în iulie 2020 după ce a lovit-o cu palmele peste față și a amenințat că o omoară pe iubita sa: „Să am timp să mă ocup de niște băieți ca pe vremuri”, a scris Mănăstire într-o postare pe Facebook. Active Watch a reacționat în urma amenințărilor politicianului PNL, spunând că acestea ”sunt inacceptabile”, iar ”linșajul public care vizează jurnaliști a devenit o normalitate”.
Au trecut mai bine de două săptămâni de la informațiile publicate de G4Media, timp în care niciun lider PNL nu a reacționat, nu a condamnat, nu a sancționat în vreun fel cazul Mănăstire, deși în ultimii ani combaterea violenței domestice a devenit o retorică susținută a liberalilor, în special a femeilor din partid, cele mai vizibile pe acest subiect fiind deputata Raluca Turcan și Alina Gorghiu, președinta Senatului.
- Singura reacție fermă a unei filiale PNL împotriva violenței a fost a organizației de la Iași, condusă de Alexandru Muraru, dar care a condamnat episodul de violență din AUR, fără să amintească nici măcar o vorbă despre episodul de violență din propriul partid.
Deputata Raluca Turcan afirma, în 2021, și că ”Violența domestică constituie una dintre cele mai grave probleme sociale la nivel global. În România, acest fenomen este puțin raportat, însă cifrele pe care le avem ne spun că 94% dintre victimele violurilor raportate în 2020 sunt femei şi fete şi 92% dintre victimele agresiunilor sexuale sunt tot femei şi fete”.
Întrebată de G4Media.ro cum comentează faptul că un membru din conducerea unui partid a fost agresiv față de iubita sa, Turcan a răspuns, la finalul lunii decembrie că, din păcate, în pandemia COVID-19 violența domestică s-a intensificat, dar o eventuală demitere a lui Mănăstire este ”o decizie la vârful partidului”:
- ”Nicio astfel de faptă nu poate fi apărată. Din păcate, una dintre consecințele pandemiei a fost creșterea numărului de cazuri de violență domestică (…) Este un fapt reprobabil și este o chestiune de decizie la vârful partidelor”, a declarat Turcan pentru G4Media în luna decembrie. Ea a fost singurul lider liberal care s-a poziționat public față de scandalul Mănăstire.
Alina Gorghiu nu a avut nici o reacție publică, deși președinta Senatului se lăuda cu nici două săptămâni înainte de scandalul Mănăstire că a cerut bani mai mulți pentru brățările de monitorizare ale agresorilor, pe fondul ”creșterii fenomenului violenței domestice”, și concluzionând că acest fenomen ”rămâne o realitate tristă pentru România anului 2022”.
Alina Gorghiu nu a răspuns G4Media dacă a condamnat în vreun fel, măcar în interiorul PNL, episodul Mănăstire și nici cum apreciază faptul că AUR și-a exclus deputatul pentru agresiune, dar dinspre PNL nu există nicio reacție publică referitoare la propriul caz de violență domestică.
Nici ministrul de Interne Lucian Bode nu a reacționat în vreun fel în ultimele două săptămâni și nu a răspuns întrebărilor G4Media referitoare la eventuale măsuri pe care PNL le va lua pentru a condamna episodul Mănăstire ori dacă a condamnat în vreun fel acest derapaj. De altfel, Bode este una dintre figurile din PNL cu unul dintre cele mai categorice discursuri anti-violență domestică și a ieșit public de mai multe ori pentru a discuta despre monitorizarea agresorilor cu ajutorul brățărilor:
- ”Instituțiile statului au responsabilitatea uriașă și obligația de a depune eforturi pentru a elimina si condamna , totodată, violența împotriva femeilor”, spunea Bode cu doar o lună înainte să fie făcut public episodul de violență domestică în care a fost implicat fix omul pe care l-a adus în PNL.
Lipsa de reacție a liberalilor în cazul de agresiune din propriul partid a pornit chiar de la vârful conducerii: premierul Nicolae Ciucă nu a transmis nici măcar o reacție publică, oricât de mică în cazul Silviu Mănăstire, nici la mai bine de două săptămâni de la dezvăluirea episodului de violență domestică. Și Ciucă se numără printre liberalii care, în discursul public, ”condamnă cu fermitate” violența împotriva femeilor:
- ”Condamn cu fermitate violența împotriva femeilor şi comportamentul abuziv, discriminatoriu, intolerabile pentru o societate democratică, bazată pe respectarea drepturilor şi libertăților cetățenilor”; ”Pandemia, războiul, criza energetică și cea economică au avut consecințe extrem de dureroase mai ales asupra femeilor și fetelor, ridicând în mod alarmant nivelul de violență manifestat împotriva lor”, sunt declarațiile premierului din 2021 și 2022, de Ziua Internațională de luptă împotriva violenței asupra femeilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii