Dublul limbaj al României legat de standardele Comisiei de la Veneția: a certat Ucraina pentru că nu a consultat instituția internațională pe tema drepturilor minorităților, deși Bucureștiul a ignorat opinia Comisiei pe legile justiției
Ministerul Afacerilor Externe din România a certat public Ucraina pentru că nu a consultat Comisia de la Veneția înainte de a adopta legea privind minoritățile naționale. Pe de altă parte, România însăși a ignorat complet organizația internațională când a venit vorba de legile justiției, adoptate într-o formă criticată de o parte a societății civile și a presei.
”Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător și clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ (…) Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților ucrainene să consulte Comisia de la Veneția chiar și în acest stadiu și să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de șase luni pentru intrarea sa în vigoare”, se arată într-un comunicat al MAE de joi, 22 decembrie.
MAE arată că noua lege este o variantă ”îmbunătățită” față de proiectele anterioare, dar arată că există încă nemulțumiri legate de utilizarea limbii materne în educație, justiție și administrație.
Pe de altă parte, autoritățile de stat ale României – guvernul, parlamentul și președintele – au ignorat la rândul lor Comisia de la Veneția când a fost vorba despre trecerea, pe repede înainte, a controversatelor legi ale Justiției elaborate de ministrul Cătălin Predoiu.
Toate autoritățile de stat au ignorat instituția internațională (care funcționează sub Consiliul Europei), în ciuda cererii exprese a comisarului european pe Justiție, Didier Reynders. Acesta a solicitat pe 22 septembrie autorităților române să aștepte avizul Comisiei de la Veneția înainte de a adopta legile justiției.
„Am amintit că Comisia Europeană este în contact cu autoritățile române pentru a discuta reformele și că recomand să așteptăm avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de legi ale justiției înainte de a le adopta, pentru a ne asigura că sunt în conformitate cu standardele europene”, scria atunci Reynders.
Cu toate acestea, Parlamentul a adoptat cele trei legi ale justiției, iar președintele Iohannis le-a promulgat fără să mai aștepte avizul Comisiei de la Veneția.
Când avizul a venit, la 18 noiembrie, Comisia de la Veneția a adus o serie de critici dure legate atât de procedura rapidă de adoptare, cât și referitoare la conținut. Comisia de la Veneția a notat și prevederi pozitive din cele trei legi, precum și procesul îndelungat de consultare.
Mai mult, Comisia de la Veneția a arătat în opinia oficială că ”regretă” că autoritățile române nu au cerut instituției un aviz înainte de adoptare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
44 comentarii