Dublul standard al ministrului Justiției Tudorel Toader: a propus într-o funcție de conducere un procuror fără evaluare profesională din 2007, deși anterior ceruse revocarea lui Augustin Lazăr pentru lipsa evaluării
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut revocarea procurorului general Augustin Lazăr și pentru ”neîndeplinirea criteriilor anunțate pentru numire”. În ”rechizitoriul” ministrului, Lazăr nu ar fi avut la dosarul de candidatură din 2016 o evaluare profesională ”nu mai veche de 3 ani”, așa cum cere legea 303/2004. Cu toate acestea, Tudorel Toader a propus-o pe procuroarea Florena Esther Sterschi la șefia Secției Resurse Umane din Parchetul general, deși ultima ei evaluare profesională datează din 2007, au declarat pentru G4media surse judiciare.
Fosta noră a generalului SRI (r) Dumitru Zamfir a primit aviz negativ în unanimitate de la Secția pentru procurori a CSM, însă aceasta nu a împiedicat-o pe șefa CSM, judecătoarea Simona Marcu, să o numească ullterior șefă a Secției pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de magistrați din Parchetul general.
”Neîndeplinirea criteriilor anunțate pentru numire” este una dintre acuzațiile lui Tudorel Toader pentru care a cerut revocarea procurorului general Augustin Lazăr. Tudorel i-a acuzat pe ministrul Justiției din 2016, Raluca Prună și pe președintele României, Klaus Iohannis, că l-au numit pe Lazăr procuror general, deși acesta nu ar fi îndeplinti toate cerințele prevăzute de lege și nu ar fi avut la dosarul de candidatură o evaluare profesională ”nu mai veche de 3 ani”.
”În dosarul de candidatură nu s-a identificat nici un document care să dovedească îndeplinirea criteriului de la capitolul Condiții prevăzute de lege din anunțul de pe site-ul Ministerului Justiției, și anume obținerea calificativul ”foarte bine” la ultima evaluare.
Această cerință este verificată pe baza prevederilor articolului 39 alineatul (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care prevede că pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de competență profesională și de performanță judecătorii și procurorii sunt supuși la fiecare 3 ani unei evaluări privind eficiența, calitatea activității și integritatea, obligația de formare profesională continuă și absolvirea unor cursuri de specializare, iar în cazul judecătorilor și procurorilor numiți în funcții de conducere, și modul de îndeplinire a atribuțiilor manageriale.
Pentru clarificarea aspectelor menționate mai sus, la data de 12 septembrie 2018, Ministrul Justiției s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii cu solicitarea de a transmite situația evaluărilor domnului procuror Augustin Lazăr.
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis răspunsul numărul 18450 din 19 septembrie 2018, prin care a pus la dispoziție rapoartele de evaluare a activității profesionale a domnului Augustin Lazăr, întocmite, pentru perioada 2014 – 2016 de Comisia de evaluare a procurorilor constituită la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii și pentru perioada 2011 – 2013, de Comisia de evaluare a procurorilor constituită la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Raportul de evaluare pentru perioada 2011 – 2013 vizează activitatea desfășurată de către domnul Augustin Lazăr în funcția de procuror general adjunct, respectiv procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. La finalul documentului se precizează faptul că: ”Prezentul raport de evaluare a fost întocmit astăzi, 20 APRILIE 2017, în trei exemplare…” Documentul este emis la un an de la numirea în funcție – în baza prevederilor art. 39 alin (1) evaluarea are loc la fiecare 3 ani, astfel că numirea trebuia să aibă la bază o evaluare nu mai veche de anul 2013.
Astfel, ministrul justiției (Raluca Prună – n.r.) a făcut propunerea de numire în funcția de Procuror General a domnului Augustin Lazăr cu nerespectarea criteriilor anunțate și a prevederilor legale.
La data de 28 Aprilie 2016, când Președintele României a semnat decretul de numire în funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a domnului Augustin Lazăr, acesta nu deținea o evaluare a îndeplinirii criteriilor de competență profesională și de performanță, realizată în baza articolului 39 alineatul (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Astfel, domnul Augustin Lazăr nu a demonstrat îndeplinirea criteriului anunțat de Ministerul Justiției pentru ocuparea funcției de Procuror General, capitolul Condiții prevăzute de lege, și anume calificativul ”foarte bine” la ultima evaluare”, arată Tudorel Toader într-un comunicat din 31 octombrie.
Tudorel a propus-o șefă pe Florena Esther Sterschi, deși ultima ei evaluare profesională ”foarte bine”datează din perioada 2005-2007”, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.
CSM nu a explicat oficial, la solicitarea G4Media.ro, de ce procuroarea Florena Esther Sterschi nu a mai fost evaluată profesional din 2007, motivând că informațiile care privesc mapa profesională a magistratului sunt confidențiale. (Vezi captură răspuns CSM).
O posibilă explicație ar fi că procuroarea Sterschi a fost detașată la Ministerul Justiției. Astfel, comisiile de evaluare a procurorilor nu aveau cum să evalueze activitatea ei profesională din moment ce ea nu activa ca procuror.
”Lipsa evaluării profesionale, o dată la 3 ani, la mapa profesională nu este imputabilă magistratului. Au stabilit acest lucru instanțele. Se știe foarte bine acest lucru în sistemul de justiție. Prin urmare, acuzația lui Toader la adresa procurorului general – potrivit căreia nu ar fi avut la dosarul de candidatură o evaluare nu mai veche de 3 ani – nu stă în picioare”, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.
Context. La sfârșitul lui octombrie, ministrul Justiției Tudorel Toader a ceru revocarea procurorului general Augustin Lazăr pentru 20 de ”capete de acuzare”, printre care și faptul că nu ar fi îndeplinit criteriile prevăzute de lege la numire și nu ar fi avut la dosarul de candidatură o evaluare profesională ”nu mai veche de 3 ani”. CSM urmează să dea un aviz propunerii ministrului pe 21 noiembrie. Între timp, procurorul general a contestat în justiție procedura de revocare declanșată de ministrul Justiției. În cererea de chemare în judecată, Lazăr a explicat că unul dintre adevăratele motive pentru care se cere revocarea lui este dosarul 10 August privind violențele jandarmilor împotriva protestatarilor pașnici.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii