G4Media.ro

Dumitru Prunariu: E păcat că în școli nu se studiază astronomia. Au…

sursa foto: Pexels.com

Dumitru Prunariu: E păcat că în școli nu se studiază astronomia. Au ajuns oamenii să considere că pământul este plat / Singurul român care a ajuns în spațiu anunță posibilitatea unei noi aselenizări

România continuă să fie implicată în proiecte spațiale, chiar dacă nu deține un satelit propriu, spune cosmonautul Dumitru Prunariu, singurul român, care a zburat în spațiu, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Timișoara.

Agenția Spațială Română face parte dintr-un proiect intitulat Herra, care va demara anul viitor și prin care deja e monitorizat un asteroid.

“Măsurători foarte precise vor fi făcute peste încă un an, când acest proiect va fi lansat. Este un proiect european în care România are o contribuție semnificativă prin producerea unui altimetru laser pentru a măsura exact distanța până la asteroid și încă o serie întreagă de echipamente care sunt montate pe această navă cosmic”, spune Dumitru Prunariu.

Dumitru Prunariu a fost prezent, la Timișoara, unde a participat la seminarul intitulat ”Despre lumea de deasupra noastră”.

Dumitru Prunariu a fost prezent la o prelegere despre călătoria în cosmos și a povestit despre misiunea sa din 1981, despre ultimele tendințe și descoperiri din domeniu și a răspuns la întrebările publicului. Pentru Dumitru Prunariu, astfel de evenimente sunt importante pentru că trezesc interesul copiilor spre cercetarea universului.

“E păcat că în școlile românești nu se studiază organizat astronomia. Se studiază în cadrul unor cercuri de astronomie, sunt cluburi de astronomie, copiii se duc cu mult interes acolo, câștigă premii internaționale, câștigă concursuri și cu toate acestea, în școală nu se învață originea sistemului nostru solar, planetele, cum sunt alcătuite, ce înseamnă universal, puțin mai mult despre astronomie, pentru că, nemaifăcându-se, astronomii au ajuns oameni, care au cunoștințe dezvoltate în multe domenii de activitate să considere însă că pământul e plat și chiar să insiste pe acest lucru”, mai spune Dumitru Prunariu.

Semniarul de educație și cultură, intitulat ”Despre lumea de deasupra noastră” a fost organizat cu ocazia zilei porților deschise de la Centrul de Cultură și Artă a Județului Timiș.

De asemenea, el susține căo nouă aselenizare e din ce în ce mai probabilă.

Bugetul NASA, care până nu demult era de 19 miliarde de dolari pe an a fost suplimentat la 24 de miliarde, tocmai pentru a finaliza un program prin care omul să revină pe satelitul natural al Pâmântului și să-și lărgească spectrul de cercetare cu noi operațiuni.

“De data aceasta nu numai pentru a-l investiga și a se întoarce pe pământ, ci pentru a construi baze permanente acolo, pentru a-l explora și exploata din punct de vedere al unor resurse naturale, inclusiv prin plasarea unei stații orbitale circumlunare la construcția căreia participă Agenția Spațială Europeană din plin, iar trei astronauți europeni vor fi selecționați pentru a zbura și ei în cadrul programului american spre lună”, spune Dumitru Prunariu.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O astronomie optional nu s-a gandit nimeni sa o bage, o materie atat de frumoasa. Bine ca au avut grija sa fie peste tot religia…