G4Media.ro

Dumitru Sandu, sociolog: Aproape jumătate dintre tinerii din România și-ar dori să…

sursa foto: Pexels

Dumitru Sandu, sociolog: Aproape jumătate dintre tinerii din România și-ar dori să plece în străinătate. Sunt intenții bine structurate

Aproape jumătate, 47% dintre tinerii cu vârste între 16 și 35 de ani spun că ”da”, și-ar dori să emigreze. Asta suține sociologul Dumitru Sandu, profesor la Facultatea de Sociologie a Universității din București. Într-o conferință recentă, acesta a citat datele unui sondaj internațional făcut pe 30 de mii de tineri din nouă țări ale Uniunii Europene: Germania, Suedia, Marea Britanie, Irlanda, Slovacia, Letonia, Italia, Spania și România. În țara noastră, potrivit lui Dumitru Sandu, ar fi participat 2.000 de persoane la acest sondaj.

Prezentarea profesorului Dumitru Sandu:

Un sondaj internațional în 9 țări ale Uniunii Europene printre care și România pe mobilitatea tinerilor. Avem pe calculatoarele noastre 30 de mii de tineri, dintre care 2 mii de români pe care i-am întrebat ”vreți să plecați?”, ”de ce vreți să plecați?”, ”v-ați întors?”, ”de ce v-ați întors?” ce trebuia să-i întrebăm. Poți să afli foarte multe lucruri în legătură cu diaspora…

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Studiul e din 2015, deci inseamna ca in prezent problema este si mai acuta.
    Demografia – efect si cauza ale politicilor economico-socio-politico-democratice din 1990 incoace.
    Aceasta problema a fost neglijata atatia ani si continua sa fie, iar in curand ne va exploda in fata ca o bomba atomica. Va fi cea mai mare problema a Romaniei din toate pe care le are. Dar cui ii pasa?!
    Vorba unuia: „Sa asteptam sa vedem ce se mai intampla”!
    Vin sarbatorile, plecam in vacante „pentru ca putem”, ne traim viata in prezent, iar viitorul – da-l dreacu, ca nu-i al nostru!

  2. Mai bine ati intreba Parlamentul si Guvernul daca mai fura si talharesc tinerii, si de ce fura si talharesc tinerii.

  3. Am reluat si aici raspunsul pe care l-am scris pe edupedu.
    „Mai mult de jumatate din articol se refera la prestatia intelectuala a sociologului care a coordonat studiul, iar in cealalta jumatate gasesti de trei ori aceeasi informatie.
    Evident ca este un semnal serios de alarma dorinta de emigrare a tinerilor, insa este si loc din belsug de a face lucrurile mult mai bine in aceasta tara, bunaoara acest articol.
    In esenta, ar trebui sa se inteleaga foarte bine un lucru, oricare ar fi decizia unui tanar – ca pleci sau ca ramai in tara, trebuie sa muncesti, si mai trebuie sa ai cunostinte. Despre asta vorbim, inainte de orice. Nimeni nu te-asteapta cu flori in gara prin Europa sau oriunde, iar in tara, pana reusesti sa faci ce-ti place, e nevoie de rabdare si efort, pur si simplu interes clar pentru o meserie. Si-atunci, intrebarile corecte ar trebui sa vizeze aceste domenii :
    1. Ai cunostinte in vreo directie? Stii sa inveti?
    2. ti place sa muncesti, sa depui efort?”
    Altfel, nu e decat praf in ochi orice studiu sociologic. Dat fiind ca e o analiza din 2015, e posibil ca acum lucrurile sa stea mai prost, sau nu, pentru ca nu avem un studiu nou de-acum, din 2018. Insa vad ca pentru onor sociologi, foarte atractive sunt doar optiunile politice ale oamenilor, nu cele legate de starea tinerei generatii : am vazut anul asta 10-15 sondaje legate de cum sta psd si restul, discutate, analizate, interpretate etc etc, iar un sondaj despre planul de viitor pe care il are un tanar in tara asta, vedem un studiu din 2015.
    Articolul este total incomplet, avem un studiu din 2015, bun, si ce s-a facut dupa acest studiu in trei ani? Cine l-a vazut, discutat, analizat, interpretat, mai ales institutii care pot lua masuri? Nu, din moment ce el abia acum e facut public. Atunci, am si eu o intrebare : pentru ce a mai fost facut acest studiu? In 2015, tanarul de 16 ani era clasa a XI-a, prin masuri inteligente luate de familie, scoala, grup, comunitate, ar fi putut sa-si schimbe planul de viitor. Offff, ce m-am saturat de habarnism peste tot, sa fiti ai dreaq de fsn=psd=ciuma rosie, care prostiti si furati oamenii, astia sunt specialistii pe care-i aveti : in prostirea oamenilor(masmedia de partid) si in furat!

  4. Jumatate din tineri vor sa plece, cealalta jumatate nu stie ca suntem in UE fiindca nu s-au simtit niciodata ca intr-o tara europeana.

  5. Drum bun, cale batuta! Si sa ne trimiteti si noua din covrigii pe care-i culegeti de pe coada ciinilor de pe senzationalele tarimuri. Asta pentru cei care viseaza ca tara nu-i merita si in alta parte o sa le pice para malaiata pentru ca ei sint minunati.
    Pentru cei care pleaca fiindca e coruptie in administratie le spun sa intre in joc si sa schimbe lucrurile. N-ai cum sa produci o schimbare lasindu-i pe alegatorii psd-isti sa decida cine conduce Romania. Il stiti pe Bula care se ruga in fiecare zi sa cistige la Loto. Pina intr-o zi cind se auzi o voce din ceruri: „Da’ ia-ti naibii si bilet!”
    Iar celor care vor sa cunoasca lumea nu poti sa le spui decit bravo, calatorie fara probleme si (eventual, daca nu prindeti radacini in alt loc) sa reveniti sanatosi!

    • Obsevatiile sunt bune, insa nu e cazul sa fii cinic!

  6. Da da. Jumatate din ei vor sa plece din Romania azi. Cealalta jumatate maine. Cine a facut studiul asta? 99% dintre romani ar pleca maine daca li s-ar oferi sansa, un loc de munca, cazare etc. Prostii facute in birou pe genunchi.

  7. Sa o ia din loc cat mai repede cu putinta , ca in occident alearga cainii , dar fara covrigi in coada .
    Covrigii s-au terminat , dar posturi de SCLAVETI se mai gasesc .