Dumitru Sandu: Tinerii cu educație nu pleacă din România din cauza banilor / Până când instituțiile statului nu încep să funcționeze meritocratic, oamenii din diaspora nu vor veni înapoi
Veniturile mai reduse în raport cu statele europene occidentale nu reprezintă principala cauză pentru care tinerii cu educație aleg să plece din România, a avertizat profesorul universitar Dumitru Sandu, în cadrul dezbaterii „15 milioane de români în 2050. Ce șanse mai are România să evite implozia demografică”, organizată de Sierra Quadrant.
Potrivit expertului, studiile derulate arată că „migranții plecați în străinătate, de calificare medie-înaltă, pun foarte mare preț pe funcționarea instituțiilor” statului. „Până când aceste instituții nu încep să funcționeze meritocratic, oamenii aceștia nu vor veni înapoi”, a subliniat Dumitru Sandu.
„O țară ca afară”
Aceeași idee a fost susținută și de profesorul universitar Bogdan Murgescu, de la Facultatea de Istorie a Universității București.
„Există o spusă foarte frumoasă, care este legată de a avea o țară ca afară”, iar asta înseamnă în primul rând „atractivitatea pentru a rămâne (în România)” sau pentru a convinge pe unii români plecați să se întoarcă în țară”, a declarat el, invitat în cadrul acestei dezbateri.
„Dar, pentru asta trebuie, în primul rând, după părerea mea, să lucrăm asupra modului de funcționare al societății românești și, după aceea, să vedem și ce mijloace active, pentru anumite grupuri punctuale, putem implementa”, a subliniat Bogdan Murgescu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii