Dumnezeu nu susține războiul, spune Papa Francisc, într-o aparentă critică la adresa patriarhului rus Kirill
Papa Francisc a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susține invazia Ucrainei și a boicotat o conferință a liderilor religioși, relatează Reuters.
În a doua sa zi în Kazahstan, Francisc s-a adresat celui de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, o reuniune care reunește creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși și alte religii.
Kirill ar fi trebuit să participe, dar s-a retras.
Biserica Ortodoxă Rusă (ROC) a trimis o delegație condusă de numărul doi al acesteia, mitropolitul Anthonie, care ulterior s-a întâlnit pentru scurt timp cu papa.
„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”, a spus Francisc, vorbind la o masă rotundă uriașă din Palatul Independenței, o structură modernă masivă din oțel și sticlă din capitala fostei republici sovietice.
„Să ne angajăm, așadar, să insistăm și mai mult asupra necesității de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare”, a mai spus el.
Papa, care la începutul acestui an a spus că Kirill nu poate fi „băiatul de altar” al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat la conferință: „Sacrul nu trebuie să fie niciodată o recuzită pentru putere, nici puterea o recuzită pentru sacru!”
Kirill a sprijinit cu entuziasm invazia Rusiei în Ucraina, pe care patriarhul o consideră un bastion împotriva unui Occident pe care îl numește decadent.
Întâlnirea dintre Papa Francisc și Kirill este încă posibilă
Poziția sa a provocat o ruptură cu Vaticanul și a declanșat o rebeliune internă care a dus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă.
Mitropolitul Antonie a declarat reporterilor că întâlnirea sa cu papa a fost „foarte cordială”, dar a spus că remarca lui Francisc despre Kirill ca „băiat de altar” nu a fost „de ajutor pentru unitatea creștinilor” și că a surprins Biserica Ortodoxă Rusă.
Antonie a spus că papa i-a spus că vrea să aibă o a doua întâlnire cu Kirill. Prima a fost în Cuba, în 2016.
Francisc a mai spus că, deși violența în numele lui Dumnezeu nu este niciodată justificată, „virușii” urii și terorismului nu vor fi eradicați fără a elimina mai întâi nedreptatea și sărăcia.
El a spus că libertatea religioasă este esențială pentru coexistența pașnică în orice societate și că niciun crez nu are dreptul de a-i constrânge pe alții să se convertească.
„Este timpul să realizăm că fundamentalismul pângărește și corupe orice credință”, a spus el. „Haideți să ne eliberăm de acele noțiuni reductive și distructive care ofensează numele lui Dumnezeu prin duritate, extremism și forme de fundamentalism, și îl profanează prin ură, fanatism și terorism, desfigurând și imaginea omului.”
Dar simpla condamnare a extremismului nu a fost suficientă.
„Atâta timp cât inegalitatea și nedreptatea continuă să prolifereze, nu se va pune capăt virușilor chiar mai răi decât COVID: virușii urii, violenței și terorismului”, a spus el.
Francisc, care a scris un document important în 2015 despre necesitatea de a proteja mediul înconjurător, a spus că liderii religioși trebuie să fie în prima linie pentru a atrage atenția asupra pericolelor schimbărilor climatice și ale vremii extreme, în special asupra efectelor acestora asupra celor săraci și vulnerabili din societate.
Aproximativ 70% dintre kazahi sunt musulmani și aproximativ 26% creștini ortodocși. Există doar aproximativ 125.000 de catolici în rândul celor 19 milioane de locuitori ai acestei vaste țări din Asia Centrală.
Miercuri după-amiază, Francisc va oficia o slujbă pentru mica comunitate catolică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii