G4Media.ro

După 15 luni de război devastator, Hamas conduce în continuare ce a…

Captură X

După 15 luni de război devastator, Hamas conduce în continuare ce a mai rămas din Fâșia Gaza

În timp ce o încetare a focului a adus calmul în orașele ruinate din Gaza, Hamas a ieșit rapid din ascunzătoare. Gruparea militantă nu numai că a supraviețuit celor 15 luni de război cu Israelul – unul dintre cele mai mortale și mai distructive din istoria recentă – dar menține ferm controlul asupra teritoriului de coastă care acum seamănă cu un deșert apocaliptic, potrivit agenției AP.

Având în vedere creșterea ajutorului umanitar promis ca parte a acordului de încetare a focului, guvernul condus de Hamas a declarat luni că va coordona distribuirea acestuia către populația disperată din Gaza.

Cu toată puterea militară pe care Israelul a desfășurat-o în Gaza, acesta nu a reușit să înlăture Hamas de la putere, unul dintre principalele sale obiective de război. Acest lucru ar putea face mai probabilă o revenire la lupte, însă rezultatele ar putea fi aceleași.

A existat un element teatral în predarea de duminică a trei ostatici israelieni către Crucea Roșie, când zeci de luptători mascați ai Hamas, purtând bentițe verzi și uniforme militare, au defilat în fața camerelor de luat vederi și au ținut la distanță o mulțime de sute de persoane care a înconjurat vehiculele.

Scenele din alte părți ale Gazei au fost și mai remarcabile: Mii de polițiști în uniformă conduși de Hamas au reapărut, făcându-și simțită prezența chiar și în cele mai distruse zone.

„Poliția a fost aici tot timpul, dar nu și-au purtat uniformele” pentru a evita să fie ținta Israelului, a declarat Mohammed Abed, un tată a trei copii care s-a întors la casa sa din Gaza City la mai bine de șapte luni după ce a fugit din zonă.

„Erau printre persoanele strămutate în corturi. Acesta este motivul pentru care nu au existat furturi”, a spus el.

Alți locuitori au declarat că poliția a menținut birouri în spitale și în alte locații pe parcursul războiului, unde oamenii puteau raporta infracțiunile.

Israelul a acuzat în repetate rânduri Hamas pentru numărul mare de morți în rândul civililor și pentru pagubele aduse infrastructurii, deoarece luptătorii și forțele de securitate ale grupării s-au infiltrat în cartiere rezidențiale, școli și spitale.

O mișcare adânc înrădăcinată

Sondajele de opinie arată în mod constant că doar o minoritate de palestinieni sprijină Hamas. Dar gruparea militantă islamică – care nu acceptă existența Israelului – este adânc înrădăcinată în societatea palestiniană, având o aripă armată, un partid politic, mass-media și organizații caritabile care datează de la înființarea sa la sfârșitul anilor 1980.

Timp de decenii, Hamas a funcționat ca o insurgență bine organizată, capabilă să lanseze atacuri de tip „hit-and-run” asupra forțelor israeliene și atentate sinucigașe chiar în Israel. Mulți dintre liderii săi de vârf au fost uciși – și înlocuiți rapid. Hamas a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din 2006, iar în anul următor a cucerit Gaza de la Autoritatea Palestiniană, sprijinită de Occident, în urma unei săptămâni de lupte de stradă.

Hamas a înființat apoi un guvern cu drepturi depline, cu ministere, poliție și o birocrație civilă. Forțele sale de securitate au pus rapid la punct familiile puternice din Gaza și au zdrobit grupurile armate rivale. De asemenea, acestea au redus la tăcere disidența și au dispersat violent protestele ocazionale.

Hamas a rămas la putere în timpul celor patru războaie anterioare cu Israelul. Cu ajutorul Iranului, Hamas și-a îmbunătățit constant capacitățile, a extins raza de acțiune a rachetelor sale și a construit tuneluri tot mai adânci și mai lungi pentru a se ascunde de loviturile aeriene israeliene. Până la 7 octombrie 2023, avea o armată de zeci de mii de oameni în batalioane organizate.

În incursiunea surpriză care a declanșat războiul, luptătorii săi au atacat sudul Israelului pe cale aeriană, terestră și maritimă, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili. Militanții conduși de Hamas au răpit alte 250 de persoane.

Un război ca niciun altul

Ca răspuns, Israelul a lansat un război aerian și terestru care a ucis peste 47.000 de palestinieni, potrivit autorităților sanitare locale, și a redus cartiere întregi la câmpuri de moloz. Aproximativ 90% din populația din Gaza a fost strămutată, adesea de mai multe ori.

Aproape în fiecare zi de război, armata israeliană a anunțat că a ucis zeci de luptători, a eliminat un comandant de nivel mediu, a dezmembrat un complex de tuneluri sau a distrus o fabrică de armament. Forțele israeliene au ucis principalul lider al Hamas, Yahya Sinwar, și majoritatea locotenenților săi. Însă conducerea în exil este în mare parte intactă, iar Mohammed Sinwar, fratele său, și-ar fi asumat un rol mai important în Gaza.

Armata susține că a ucis peste 17.000 de luptători – aproximativ jumătate din efectivele Hamas estimate înainte de război – deși nu a furnizat dovezi.

Loviturile, despre care Israelul a spus că au fost atent țintite, au ucis frecvent femei și copii și, în unele cazuri, au anihilat familii întregi.

Armata a dat vina pe Hamas pentru victimele civile. Dar supraviețuitorii bombardamentelor, înghesuiți în corturi după ce casele lor au fost distruse, au reprezentat o sursă de potențiali recruți.

La începutul acestei luni, secretarul de stat Antony Blinken a declarat într-un discurs că Hamas a recrutat aproape la fel de mulți luptători pe cât a pierdut în timpul războiului.

Michael Milshtein, un expert israelian în afacerile palestiniene și fost ofițer de informații militare, a declarat că Hamas nu mai are capacitatea de a lansa un atac de tipul celui din 7 octombrie, dar a revenit la rădăcinile sale insurgente, folosind tactici creative precum recoltarea de muniție israeliană neexplodată pentru bombe artizanale.

„Hamas este un cameleon. Și-a schimbat culorile în funcție de circumstanțe”, a spus el.

„Războiul se încheie cu o percepție puternică de succes pentru Hamas”, a adăugat el. „Capacitățile de înrolare vor fi nebunești. Nu vor fi capabili să facă față”.

Israelul se asigură că nu există alternativă la Hamas

Criticii palestinieni ai Hamas au spus de mult timp că nu există o soluție militară la conflictul din Orientul Mijlociu, care precede cu câteva decenii nașterea grupului militant.

Ei susțin că palestinienii ar fi mai predispuși să se despartă de Hamas dacă ar avea o cale alternativă de a pune capăt ocupației de zeci de ani a Israelului, care s-a consolidat și mai mult în timpul războiului.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, al cărui guvern se opune statalității palestiniene, s-a asigurat că nu vor avea parte de așa ceva.

El a respins propunerile din partea Statelor Unite și a țărilor arabe prietene pentru o Autoritate Palestiniană reformată care să guverneze atât Gaza, cât și părți din Cisiordania ocupată, înainte de o eventuală statalitate. În schimb, el a promis să mențină un control de securitate nelimitat asupra ambelor teritorii.

Avi Issacharoff, un jurnalist israelian veteran – și co-creator al succesului Netflix „Fauda” – a criticat  refuzul lui Netanyahu de a planifica ce urmează după război.

„Israelul se trezește dintr-un coșmar în același coșmar”, a scris el în ziarul israelian Yediot Ahronot. „Hamas va rămâne la putere și va continua să construiască mai multe tuneluri și să recruteze mai mulți oameni, fără apariția vreunei alternative locale”.

Netanyahu a amenințat că va relua războiul după prima fază de șase săptămâni a încetării focului dacă obiectivele Israelului nu sunt îndeplinite, în timp ce Hamas a declarat că nu va elibera zecile de prizonieri rămași fără un armistițiu durabil și o retragere israeliană din Gaza.

Nu există niciun motiv să credem că o altă campanie militară ar duce la un rezultat diferit.

La începutul lunii octombrie, forțele israeliene au izolat orașele nordice Beit Lahiya, Beit Hanoun și Jabaliya, interzicând aproape tot ajutorul umanitar, forțând mii de persoane să fugă și distrugând aproape toate structurile din calea lor, inclusiv școli și adăposturi, potrivit martorilor care au fugit.

Armata a desfășurat anterior operațiuni majore în toate cele trei locuri, doar pentru a vedea cum militanții se regrupează. Cel puțin 15 soldați israelieni au murit în nordul Gazei numai în această lună.

Duminică, când locuitorii s-au întors în Jabaliya, au găsit o scenă întinsă de devastare, cu doar câteva carcase de clădiri înclinate într-o mare de moloz gri.

Zeci de polițiști Hamas supravegheau întoarcerea lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Conduce un maldăr de moliz.

  2. Cauți o fată? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝗞𝐀.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.