După 20 de ani, a fost aprobat un nou medicament împotriva maladiei Alzheimer. Însă comunitatea științifică este împărțită
De 20 de ani nu mai fusese aprobat un medicament împotriva Alzheimerului. S-a întâmplat luni, în Statele Unite, unde Food and Drug Administration a dat undă verde pentru Aducanumab.
Un medicament care vizează mai degrabă originea acestei forme comune de demență, decât simptomele sale. Potrivit FDA, există „dovezi substanțiale că medicamentul reduce plăcile amiloide, care distrug zonele creierului responsabile de memorie și alte funcții cognitive. Numai că unii medici nu sunt convinși de rezultatele experimentelor”.
Diatriba științifică
„Au existat unele controverse, iar specialiștii au avut opinii diferite asupra unei serii de date – explică Maria Carrillo, director științific al Asociației Alzheimer. Însă este important că FDA a aprobat acest tratament cu o procedură accelerată, rezervată de obicei bolilor foarte grave pentru care nu există tratamente. Printre care se numără și Alzheimerul”.
Mai multe organizații nonprofit care se ocupă de demență susțin necesitatea unor studii suplimentare, dar între timp, salută disponibilitatea noului medicament, o opțiune de tratament îndelung așteptată.
Decizia ar putea afecta milioane de americani și familiile lor și ar putea duce la aprobarea medicamentului în Europa în termen de un an, deși există țări, cum ar fi Marea Britanie, unde medicamentul este propus deja spre aprobare rapidă.
Sursa: Euronews / Articol de Giulia Avataneo / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank