După condamnarea lui Bogdan Olteanu, începe și procesul lui Sorin Ovidiu Vîntu, acuzat că l-a mituit pe fostul președinte al Camerei Deputaților cu un milion de euro. În primă fază, omul de afaceri recunoscuse faptele
Tribunalul București a programat să înceapă pe 13 noiembrie discuțiile pe fond în procesul în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat că i-a dat lui Bogdan Olteanu un milion de euro pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării. Procesul se judecă separat de cel al lui Olteanu, condamnat recent la 5 ani de închisoare, pentru că Sorin Ovidiu Vîntu recunoscuse fapta, în primă fază, în fața procurorului Direcției Naționale Anticorupție și chiar ceruse încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, însă apoi s-a răzgândit.
- ”În cel cu Bogdan Olteanu, lucrurile s-au încheiat în ceea ce mă privește. Voi fi condamnat prin procedură simplificată datorită recunoașterii și voi executa mandatul pe care-l voi primi, deci nu am nici un alt motiv s-o apăr pe Kovesi în afara bunului simț și a unei cunoașteri profunde a sistemului care funcționează în România”, scria Sorin Ovidiu Vîntu pe blogul său în 2016.
Probe anulate de tribunal
Dosarul lui Vîntu a fost trimis în instanță în decembrie 2018 și a stat în procedura de cameră preliminară în care s-a verificat legalitatea probelor până în august 2020, când printr-o decizie definitivă s-a stabilit că poate începe judecata. Însă, cu excluderea unor probe: interceptările unor convorbiri telefonice și ambientale. Odată ce a avut undă verde, Tribunalul București a început procesul pe 2 octombrie cu o amânare, pentru că avocatul lui Vîntu nu s-a putut prezenta.
Minuta instanței
”Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 791/P/2016 din data de 17.12.2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, privind pe inculpatul Vîntu Sorin-Ovidiu, a administrării probelor( cu exceptia interceptărilor convorbirilor telefonice și ambientale încuviințate prin: încheierea nr. 35 din 02 februarie 2016 a judecătorului de drepturi ?i libertăți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, prelungite prin încheierea nr. 75 din 02 martie 2016 a judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și efectuate în baza mandatelor de supraveghere tehnică nr. 105-109/UP/02.02.2016 ?i prin încheierea nr. 128 din 22 iulie 2016 a judecătorului de drepturi ?i libertă?i din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și efectuate în baza mandatelor de supraveghere tehnică nr. 295-301/UP/22.07.2016 precum și a proceselor verbale de consemnare a rezultatelor activităților de supraveghere tehnică sus menționate.”
Acuzațiile procurorilor
În rechizitoriu, procurorii DNA l-au acuzat pe Sorin Ovidiu Vîntu de cumpărare de influență. Potrivit anchetatorilor, ”în perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu i-a promis și remis lui Olteanu Bogdan, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul promisiunii că va face demersuri pe lângă un înalt demnitar, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.”
Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.
Procurorii au mai notat că ”inițial, inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu a solicitat încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției, însă ulterior, acesta a revenit asupra deciziei.”
SOV l-a denunţat şi pe Tăriceanu, că i-ar fi dat şi acestuia un milion de euro pentru numirea lui Mihaiu, dar procurorii nu au avut suficiente probe, în afara denunţului lui SOV, ca să dovedească şi această mită. Vezi aici detalii.
Citește și
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii