G4Media.ro

După înfrângerea în turul întâi, Igor Dodon reia minciunile din 2016 –…

După înfrângerea în turul întâi, Igor Dodon reia minciunile din 2016 – analiză Deutsche Welle

În ultima și cea mai murdară săptămână de campanie electorală din Republica Moldova, premierul Ion Chicu și președintele Igor Dodon (încă 7 zile de mandat) au anuțat revocarea din funcție a celor 5 miniștri democrați. Iar președintele continuă să profereze minciuni, arată Vitalie Călugăreanu într-o analiză pentru Deutsche Welle.

DM, care este partenerul de coaliție al PSRM, a refuzat să-l sprijine pe Dodon în turul doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, reiterându-și apartenența la valorile europene și social-democrate. „Vom menține neutralitatea în alegerile prezidențiale. Îndemnăm pe fiecare să voteze conform valorilor pe care le împărtășește”, a menționat sâmbătă liderul PDM, Pavel Filip, la finalul unei ședințe cu activul partidului. De asemenea, el a spus că PDM a decis ca, imediat după învestirea noului președinte, să-și retragă reprezentanții săi din Guvern, pentru a-i oferi posibilitate acestuia să-și construiască o colaborare eficientă cu Legislativul și Executivul”.

Anunțul lui Filip nu i-a plăcut lui Igor Dodon, așa că luni dimineață miniștrii democrați au fost revocați. Premierul Ion Chicu a anunțat că până în seară va propune noi persoane pentru funcțiile de: ministru de Externe, un nou șef la Biroul pentru Reintegrare, precum și noi miniștri la Apărare, Educație și la Ministerul Economiei.

Planul „B” al lui Igor Dodon: Să controleze puterea și după ce pierde alegerile

În ultimele două săptămâni, în Parlamentul de la Chișinău s-au produs metamorfoze. Unii deputați s-au desprins de Pro-Moldova lui Andrian Candu și au creat platforma parlamentară „Pentru Moldova” la care au aderat și deputații partidului „Șor”. Împreună cu aceștia și cei trei independenți, socialiștii au 54 de mandate din totalul de 101, adică au majoritate fără PDM. Acum, Igor Dodon nu mai pledează la fel de insistent pentru alegeri parlamentare anticipate, iar premierul Ion Chicu a spus că Guvernul actual nu va demisiona după alegerile prezidențiale – așa cum afirma anterior.

Victoria Maiei Sandu în primul tur al alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie „a fost ca un duș rece pentru noi” în PSRM – a recunoscut, în cadrul unei emisiuni televizate, deputatul socialist Nicolae Pascaru. Surse DW din interiorul PSRM susțin că în partid se știa că Igor Dodon nu va obține victoria din primul tur de scrutin, așa cum se lăuda el înainte de 1 noiembrie, dar faptul că a cedat prima poziție a creat nervozitate în interiorul formațiunii.

Minciuni și atacuri pe care îți este rușine să le auzi

Așa că, în campania pentru turul doi, a fost preluată tactica scrutinului prezidențial din 2016, care i-a adus victoria lui Dodon – o campanie doldora de minciuni, atacuri misogine și abuzuri, în campanie fiind implicată inclusiv Biserica, fapt constatat ulterior și de Curtea Constituțională.

La 3 noiembrie 2020, a doua zi după primul tur de scrutin, Igor Dodon a mers din nou în vizită la Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei Ruse), fiind surprins de jurnaliști. În paralel, au fost reactivate sperietorile de campanie din 2016 – prin toată țara sunt răspândite un fel de gazete prin intermediul cărora se încearcă isterizarea oamenilor – Maia Sandu este prezentată ca apărătoare a homosexualilor și ca președintele care va închide țara din cauza pandemiei, „după exemplul ţărilor din UE”. Ultima sintagmă a fost folosită insistent în ultimele apariții publice inclusiv de către Igor Dodon.

În 2016, Igor Dodon a fost ajutat să câștige alegerile de două minciuni răspândite masiv și concertat de două holdinguri de presă – de cel care deservea PSRM-ul și de cel controlat de controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc. Prima minciună, apărută inițial pe un site de pamflete și preluată masiv de cele două holdinguri, se referea la o inventată înțelegere dintre Maia Sandu și Angela Merkel despre aducerea în Moldova a 30.000 de sirieni. A doua minciună provenea dintr-o declarație făcută de Igor Dodon la o dezbatere la PRO-TV – Chișinău, din care reieșea că atunci când Maia Sandu era ministru al Educației, copiii din Moldova au început să se sinucidă.

În actuala campanie, au apărut minciuni noi, unele au fost adaptate la contextul pandemic, iar altele au rămas intacte. Toate au fost trecute în pretinsa gazetă împărțită acum prin sate de agenții electorali ai lui Igor Dodon. Sperietoarea cu cei 30.000 de sirieni a fost înlocuită cu minciuna că Maia Sandu, dacă va ajunge președinte, „va închide țara după exemplul țărilor din UE”. Asta după ce, în martie 2020, când a fost declarată stare excepțională în sănătate, Igor Dodon, în calitate de comandant suprem al forțelor armate, a scos, inexplicabil, pe străzi, blindatele Ministerului Apărării dotate cu mitraliere.

Igor Dodon nu s-a vaccinat cu Sputnik V „pentru cetățeni”

Igor Dodon a acuzat-o zilele acestea pe Maia Sandu că „nu a făcut nimic, în calitate de prim-ministru, pentru a pregăti țara de pandemie”. Asta în condițiile în care socialiștii și democrații au demis guvernul condus de Maia Sandu în noiembrie 2019 și au învestit imediat, împreună, un guvern controlat de Igor Dodon. Pandemia a izbucnit însă în Moldova abia în luna martie – la 4 luni după demiterea guvernului Sandu.

De asemenea, Igor Dodon îi sperie pe moldoveni că Maia Sandu va lichida raioanele și satele mici, va lichida spitalele raionale și policlinicile, va crește tarifele la utilități și va opri achitarea pensiilor, va închide școli, va proteja homosexualii și lesbienele. În acest sens Dodon speculează din nou faptul că Maia Sandu încă nu are copii. De asemenea, Dodon încearcă să întoarcă și producătorii împotriva Maiei Sandu, spunând că aceasta va „deschide piața pentru concernuri economice care vor distruge producătorul local”.

Aflat la mijlocul lunii august, la Moscova, la un sanatoriu, Igor Dodon anunța într-un live pe Facebook, că va fi primul moldovean care își va administra vaccinul rusesc „Sputnik V”. „Vreau să fac acest lucru pentru cetățeni, ca să ajungă cât mai repede în Republica Moldova” – spunea Dodon. Au trecut aproape trei luni de atunci şi Igor Dodon tot nu și-a administrat vaccinul rusesc.

Foto: Igor Dodon / Facebook

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. E deranj în Găgăuzia unde chiar primari acuză fraude la alegerile din t1. Nemulțumirile sunt mai mari decat cei 15% care nu au votat Dodon!

    Curentul anti-Dodon, anti-porumbel, e puternic și cred că Maia va câștiga alegerile!