După intrarea în Schengen, Fiscul bulgar intensifică verificările asupra mărfurilor de risc
După intrarea Bulgariei în Spațiul Schengen terestru, Agenția Națională pentru Venituri (ANV) din Bulgaria a anunțat că intensifică controlul asupra mărfurilor cu risc fiscal ridicat în interiorul țării. Cu risc fiscal ridicat sunt catalogate a fi cu precădere bunurile de consum cu mișcare rapidă, precum și carburanții, întrucât Agenția Națională pentru Venituri și Ministerul de Finanțe consideră că, în cazul acestora, este cel mai frecvent întâlnită nedeclararea cifrei de afaceri. Ministerul Finanțelor a adoptat o listă cu peste 100 de tipuri de astfel de bunuri, printre care se numără toate tipurile de fructe și legume, carnea, laptele proaspăt, zahărul, cafeaua, uleiul, ouăle, oleaginoasele, potrivit Rador Radio România.
Funcționarii fiscali intensifică verificările la punctele de descărcare a unor astfel de mărfuri, despre care Agenția pentru Venituri deține informații în timp real. Verificările împreună cu celelalte instituții vor continua să fie efectuate și în timpul transportului mărfurilor care au fost identificate ca fiind cu factor de risc de către experții în managementul riscului. „Agenția Națională pentru Venituri continuă să-și îndeplinească funcțiile de control. Faptul că colegii nu se vor afla la punctele de frontieră, ci vor fi în interiorul țării, nu va reduce în niciun caz nivelul de securitate și eficiență al verificărilor. Avem birouri mobile unde avem acces la baza de date centrală astfel încât să putem monitoriza în timp real bunurile cu risc fiscal ridicat”, a declarat Rumen Spețov, director executiv al Agenției pentru Venituri. El a mai precizat că intrarea în Schengen nu va afecta numărul de angajați din Agenția Națională pentru Venituri. Funcționarii fiscali care până la 31 decembrie au lucrat în zonele de frontieră vor fi redistribuiți geografic în interiorul țării.
ANV amintește că de la 1 ianuarie 2025 intră în vigoare Ordinul Nr.3MF-1800/23.12.2024. al ministrului Finanțelor, prin care se actualizează Lista mărfurilor cu risc fiscal ridicat, conform Nomenclatorului Combinat al Uniunii Europene pentru anul 2024.
Declararea obligatorie în prealabil a bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost introdusă în etape, mai întâi de la 1 octombrie 2023 a intrat în vigoare obligativitatea de a se transmite date pentru expedieri cu destinație din alt stat membru UE către Bulgaria sau din Bulgaria către o țară din UE. Câteva luni mai târziu – la 3 ianuarie 2024 -, a fost introdus și regimul de declarare anticipată obligatorie a transporturilor de mărfuri cu risc fiscal ridicat care începe de pe teritoriul unei țări terțe și se termină în Bulgaria, precum și a celor care încep și se termină pe teritoriul țării.
Se mai constată o schimbare în activitatea Agenţiei Vamale, care va efectua acum inspecţii compensatorii specializate ale autovehiculelor folosind metoda de analiză a riscului, ori se va face aleatoriu pe o distanţă de 20-30 km de la graniţa cu Grecia şi România.
„Noua procedură tehnologică, conform căreia se vor efectua verificările în zona de 30 de kilometri din jurul granițelor interne ale țării, prevede selecția prin analizarea unui număr mare de factori și a bazelor de date ale Agenției Vamale, Agenției pentru Venituri, Direcției Generale a Poliție de Frontieră etc. Mecanismul exact de lucru al acestei proceduri tehnologice este secretizat, a comentat în fața jurnaliștilor directorul Agenției Vamale, Gheorghi Dimov.
La 1 ianuarie, el a participat la asemenea verificări, organizate în zona de frontieră cu Grecia, lângă punctul de trecere a frontierei Kulata în satul Damianița. Pe lângă angajații Agenției Vamale, la aceste verificări au participat și angajați ai Direcției Generale a Poliției de Frontieră, Agenției Naționale pentru Venituri și ai Agenției Executive de Administrare Auto. Există, de asemenea, un aparat mobil cu raze X pentru verificarea vehiculelor de marfă. Selecțiile se vor face folosind o metodă de analiză a riscului, precum și la întâmplare, iar vehiculele vor fi deviate de pe traseu pentru a se evita perturbarea traficului.
Sursa: SEGA / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.