După Maduro, Lukașenko și Raissi, un alt paria al scenei diplomatice internaționale ajunge la Beijing / Bashar al-Assad speră să obțină sprijinul Chinei pentru reconstrucția Siriei
Izolat pe scena internațională, președintele sirian Bashar al-Assad a început joi o vizită oficială în China, prima sa vizită în această țară în aproape 20 de ani, cu speranța, potrivit Beijingului, de a duce relațiile bilaterale la „un nou nivel”, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Liderul sirian este în căutare de fonduri pentru a reconstrui țara după un război sângeros care a provocat distrugeri masive ale infrastructurii și a distrus mai multe sectoare ale economiei, în timp ce Damascul este supus unor sancțiuni internaționale severe.
„Credem că vizita președintelui Bashar al-Assad va consolida încrederea politică reciprocă și cooperarea în diverse sectoare între cele două țări, ducând legăturile bilaterale la un nou nivel”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unui briefing de presă.
„Președintele Xi Jinping și alți oficiali chinezi se vor întâlni cu el” pentru a discuta despre relațiile dintre cele două țări și problemele comune, a adăugat ea.
China este unul dintre aliații președintelui Assad și l-a susținut în Consiliul de Securitate al ONU, abținându-se în mod regulat de la votul asupra rezoluțiilor împotriva guvernului sirian.
Ultima vizită a lui Bashar al-Assad în China a avut loc în 2004, fiind prima vizită a unui lider sirian de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Beijingul în 1956.
Președintele sirian a sosit în China la bordul unui avion al companiei Air China, care a aterizat la ora locală 13.15 (07.15 GMT), potrivit înregistrărilor CCTV de pe aeroportul Hangzhou din estul țării.
Assad urmează să participe sâmbătă la ceremonia de deschidere a Jocurilor Asiatice, unde președintele chinez Xi Jinping se va întâlni cu alți lideri străini, potrivit canalului.
„Această vizită reprezintă o ruptură majoră în izolarea diplomatică a Siriei”, a declarat pentru AFP, de la Damasc, analistul politic Osama Dannoura.
În căutarea legitimității
În 2023, guvernul Assad a început un proces de apropiere de o serie de țări arabe, după ani de izolare în urma războiului din țara sa.
Această normalizare a relațiilor a fost confirmată în luna mai, când Damascul a revenit în Liga Arabă, iar președintele sirian a participat la un summit în Arabia Saudită.
„Assad intenționează să confere o anumită legitimitate internațională regimului său și să dea imaginea unui sprijin iminent al Chinei pentru reconstrucția Siriei”, avertizează Lina Khatib, director al programului pentru Orientul Mijlociu la Institutul SOAS din cadrul Universității din Londra.
Momentul este cu atât mai important după manifestațiile care au izbucnit la Soueida, în sudul Siriei, cerând plecarea lui Bashar al-Assad.
Prin relațiile cu țări precum Siria, pe care Washingtonul încearcă să le izoleze, „China încalcă tabuurile occidentale”, spune Dannoura.
Președintele venezuelean Nicolas Maduro, a cărui țară se află sub sancțiuni americane, a fost la Beijing săptămâna trecută, în timp ce o delegație a guvernului taliban se află în prezent în China.
La începutul acestui an, Beijingul a întins covorul roșu pentru președintele belarus Alexander Lukașenko și pentru președintele iranian Ebrahim Raissi.
De asemenea, au fost primiți înalți oficiali ruși, înaintea vizitei lui Vladimir Putin în China de luna viitoare.
„Capacități enorme”
Beijingul joacă un rol din ce în ce mai important în Orientul Mijlociu, așa cum a făcut-o în apropierea spectaculoasă dintre Iran și Arabia Saudită la începutul acestui an.
China, care este foarte activă într-o regiune care a avut istoric o importanță strategică pentru Statele Unite, își promovează ambițiosul proiect „Drumurile Mătăsii”, care presupune investiții masive în infrastructură pentru a îmbunătăți legăturile comerciale între Asia, Europa și Africa.
Siria s-a alăturat proiectului în ianuarie 2022 și spera la beneficii economice majore.
Dar acestea „încă nu s-au materializat”, subliniază analistul sirian Haid Haid, de la centrul de reflecție Chatham House.
Călătoria președintelui Assad la Beijing are ca scop „să „convingă” China să participe la reconstrucția Siriei, în pofida „rezervelor”, în special în materie de securitate, subliniază expertul.
Forțele guvernamentale siriene au recucerit cea mai mare parte a țării datorită ajutorului militar crucial din partea aliaților săi ruși și iranieni, dar țara are nevoie de investiții pentru a se reconstrui.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii