După Radio Europa Liberă România și Deutsche Welle, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a dat în judecată Jurnalul de Botoșani și Dorohoi și un jurnalist al acestei publicații
Al treilea proces intentat de Tudorel Toader, în prezent rector al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, împotriva unei publicații, în interval de aproape trei luni. Ieri, fostul ministru al Justiției din perioada 2017-2019 a depus, la Tribunalul Iași, o acțiune în care cheamă la bară Jurnalul de Botoșani și Dorohoi și pe jurnalistul Ioan Rotundu. Anterior, pe ”lista neagră” a lui Toader au intrat Deutsche Welle, Radio Europa Liberă România și doi jurnaliști de la aceste publicații.
La fel ca în cazul dosarului Europa Liberă, obiectul procesului lui Toader este ”acțiune în constatare”, prin care acesta poate obține înlăturarea unui articol de pe un site și/sau despăgubiri. Obiectul dosarului intentat Deutsche Welle este ”acțiune în răspundere delictuală”. Nici unul dintre cele trei procese nu are, încă, prime termene stabilite.
Cu motto-ul ”Noi suntem alături de tine!”, Jurnalul de Botoșani și Dorohoi se prezintă drept un ”săptămânal independent”. Majoritatea articolelor sunt semnate de patronul-jurnalist Ioan Rotundu, genurile abordate de acesta fiind, în special, ancheta și editorialul: ”Elevul Gulă executat în stil mafiot de către conducerea Şcolii Călăraşi”, ”Avutul CJ este jefuit de şmecheri precum pădurarul Voiniciuc”, ”Primarul baron PSD de Drăguşeni şi costul unei angajări la primărie”, ”Viorica Dăncilă, reîncarnarea lui Marius Chicoş Rostogan”.
Ioan Rotundu a declarat pentru G4Media.ro că ”Nu știu nimic și nici la ce se referă procesul. Am scris mai multe despre minunile lui la Justiție și despre niște achiziții dubioase făcute, ca rector, în județul nostru, la Ștefănești. Pe mine m-a dat în judecată și Florin Talpan (jurist al clubului CSA Steaua, personaj devenit notoriu în urma unui conflict pe care l-a avut cu patronul echipei de fotbal FCSB, George Becali n.r.) și a pierdut, așa că este loc și la domnul profesor să piardă”.
La fel ca în cazul primelor două procese, Tudorel Toader nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro. A făcut-o, însă, pe contul de Facebook după ce, pe 21 decembrie 2022, G4Media.ro a publicat articolul despre unul dintre aceste dosare: ”Pe această cale răspund şi întrebării unui jurnalist: «Pe cine veţi mai chema în judecată»? Răspuns: Pe toţi cei care vor face afirmaţii neadevărate la adresa mea, ceea ce ar fi trebuit să fac de la primele atacuri lipsite de fundament!”
În cazul proceselor cu Deutsche Welle (trust de presă finanțat de Statul Grman) și Radio Europa Liberă România (publciație finanțtă de Congresul Statelor Unite), nemulțumirea lui Toader a pornit de la faptul că aceste publicații au găzduit articole în care jurnaliștii George Arun și Marian Păvălașc (și ei dați în judecată) scriseseră că, în calitate de ministru al Justiției, ”a promovat”, respectiv ”a impus”, în 2017, Legea recursului compenstoriu – o lege cu ajutorul căreia, din cauza condițiilor insalubre din închisori, foarte mulți condamnați au fost eliberați condiționat. De-a lungul timpului, fostul ministru a contestat, în mod repetat, faptul că a contribuit la includerea unor prevederi controversate din această lege, abrogată după câțiva ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.