După scenariști, și actorii de la Hollywood intră în grevă
Producția de seriale și filme de la Hollywood este pe cale să se oprească complet: după scenariști, care nu mai lucrează de mai bine de două luni, actorii americani au decis și ei să intre în grevă joi, în ceea ce va fi probabil cea mai gravă paralizie a activității din ultimii 60 de ani în această industrie, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Greva a început joi seară la miezul nopții, ora Los Angeles-ului, adică vineri la ora 07:00 GMT, a anunțat sindicatul actorilor SAG-AFTRA, după ce negocierile cu studiourile și platformele de streaming au eșuat.
„Nu am avut de ales. Noi suntem victimele. Suntem victimele unei entități foarte lacome”, a denunțat Fran Drescher, președinta acestei organizații care reprezintă 160.000 de actori și alți profesioniști de pe micul și marele ecran.
„Acesta este un moment istoric”, a insistat fosta vedetă a serialului „Dădaca”. „Dacă nu ne ridicăm acum, (…) riscăm cu toții să fim înlocuiți de mașini și de mari corporații cărora le pasă mai mult de Wall Street decât de tine și de familia ta”.
Cele două profesii cer o creștere a salariilor, puternic marcate de epoca streaming-ului.
De asemenea, ei cer garanții în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale (AI), pentru a o împiedica să genereze scenarii sau să le cloneze vocea și imaginea.
Greva actorilor va fi o lovitură majoră pentru industrie. Sindicatul lor „alege o cale care va duce la dificultăți financiare pentru mii de oameni”, a criticat Alianța producătorilor de film și televiziune (AMPTP), care reprezintă studiourile și platformele de streaming.
Organizația a declarat că a oferit „creșteri salariale istorice (…)” și „o propunere revoluționară privind IA care protejează imaginile digitale ale actorilor”.
Șeful Disney, Bob Iger, a condamnat cererile „nerealiste” ale actorilor.
Producția, în impas
Fără actori, filmările sunt acum imposibile la Hollywood, chiar și pe baza unor scenarii finalizate înainte de primăvară, așa cum s-a întâmplat anterior cu serialul Amazon „The Rings of Power”, un prequel al „Stăpânului inelelor”.
Doar câteva talk-show-uri și emisiuni de tip reality TV vor continua.
De asemenea, actorilor le este interzisă promovarea, chiar și pe rețelele de socializare, potrivit directivelor publicate de SAG-AFTRA.
Acest lucru este suficient pentru a pune blockbusterele de vară, cum ar fi mult-așteptatul „Oppenheimer” al lui Christopher Nolan, într-o poziție dificilă. Joi, la premiera filmului de la Londra, distribuția a părăsit evenimentul, în semn de solidaritate, potrivit Variety.
Comic-Con, marele eveniment pentru fanii benzilor desenate, se va desfășura, de asemenea, fără vedete începând cu 20 iulie la San Diego. Absența actorilor americani este, de asemenea, o veste proastă pentru marile festivaluri internaționale, cum ar fi Festivalul de Film de la Veneția.
Chiar și ceremonia de decernare a premiilor Emmy, echivalentul televiziunii pentru premiile Oscar, programată pentru 18 septembrie, este amenințată. Potrivit presei americane, este deja luată în considerare amânarea evenimentului până în noiembrie, sau chiar până în 2024.
Nimeni nu știe cât ar putea dura greva. Actorii nu au mai intrat în grevă din 1980. Ultima grevă a scenariștilor, în 2007-2008, a durat 100 de zile și a costat industria două miliarde de dolari.
Criză existențială
Această dublă grevă confirmă criza existențială care afectează în prezent Hollywood-ul. La sfârșitul lunii iunie, sute de actori celebri, printre care Meryl Streep, Jennifer Lawrence și Ben Stiller, au semnat o scrisoare în care au declarat că industria lor se află într-un „punct de inflexiune fără precedent”.
În ultimii aproximativ zece ani, apariția streaming-ului a bulversat sumele pe care le primeau actorii și scenariștii la fiecare reluare a unui film sau a unui serial.
Dacă în cazul televiziunii clasice aceste sume sunt calculate pe baza tarifelor de publicitate, acest lucru nu mai este valabil pentru platformele de streaming, care nu comunică cifrele de audiență și plătesc o taxă fixă, indiferent de succesul serialului.
Fără acest venit esențial pentru a absorbi perioadele de inactivitate între două producții, numeroșii actori care nu au statutul de vedetă sau de autor denunță precarizarea profesiei lor.
Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale, care amenință să îi înlocuiască, nu face decât să pună gaz pe foc. Disney, de exemplu, a folosit IA pentru noua sa serie Marvel „Secret Invasion”, lansată în iunie.
La New York, joi, mai mulți actori erau deja în grevă.
„Este dureros și este necesar”, a declarat pentru AFP actrița Jennifer Van Dyck. „Când patronul Disney câștigă 45 de milioane de dolari pe an, iar noi cerem doar un salariu decent, cred că ei sunt cei care pot fi acuzați că sunt nerezonabili”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank