G4Media.ro

După succesul vaccinului ARN mesager împotriva COVID, următorul pas pentru compania Moderna…

Sursa foto: Moderna

După succesul vaccinului ARN mesager împotriva COVID, următorul pas pentru compania Moderna este folosirea tehnologiei la vaccinurile și tratamentele pentru gripă, Zika, HIV și chiar cancer

După succesul vaccinului ARN mesager împotriva COVID, următorul pas pentru compania Moderna este folosirea tehnologiei la vaccinurile și tratamentele pentru gripă, Zika, HIV și chiar cancer. Cercetările au început de mai mulți ani, iar studiile pe oameni sunt încă în faze incipientă, însă conducerea companiei este optimistă că în câțiva ani inventarea vaccinurilor și a medicamentelor va semăna cu crearea de software.

În urmă cu un an, Moderna era o companie nerentabilă, fără produse comercializate și cu o tehnologie promițătoare, dar total nedovedită. Niciunul dintre medicamentele și vaccinurile sale experimentale nu a finalizat vreodată un studiu la scară largă. Experții au fost împărțiți cu privire la cât de pregătit era vaccinul Covid-19 pe bază de ARN mesager să intre într-un studiu de fază III, în raport cu tehnologiile mai vechi și mai stabilite, scrie Bloomberg.

Anul acesta, Moderna ar putea livra un miliard de doze de vaccin după lovitura sa împotriva Covid și va aduce venituri de 19 miliarde de dolari.

Moderna și concurentul său pe vaccinurile bazate pe ARN mesager, Pfizer-BioNTech, au o importantă contribuție în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Cu o eficacitate puternică, o aprovizionare constantă și fără temeri legate de siguranță (autoritățile investighează în prezent cazuri rare de inflamații cardiace la adolescenți și tineri), vaccinurile pe bază de ARN mesager au devenit alegerea preferată de țările care pot face acest lucru.

Însă pentru CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, acesta este doar începutul. El a promis deja că, dacă ARN mesager funcționează, acesta va duce la o nouă industrie gigantică capabilă să trateze mai mult, de la boli de inimă, la cancer și până la afecțiuni genetice rare. Moderna are medicamente în studii pentru toate aceste trei categorii, iar Bancel spune că compania sa poate deveni și un producător dominant de vaccinuri, dezvoltând produse pentru virusuri precum Nipah și Zika, sau HIV.

Moderna are în studii de faza II trei tipuri de vaccin adaptat la noile tulpini de coronavirus: o versiune cu doze mai mici pentru vaccinul existent, un produs împotriva variantei Beta apărută pentru prima dată în Africa de Sud și unul care combină cele două variante.

În afară de cele pentru COVID, celelalte vaccinuri experimentale dezvoltate de Moderna sunt în stadii incipiente ale studiilor pe oameni. Excepție este cel pentru citomegalovirus. În prezent nu există vaccin pentru acest virus, iar injecția ar putea deveni un produs de milioane de dolari dacă va funcționa. Moderna planifică, de asemenea, în acest an studii la om cu un vaccin împotriva unui alt agent patogen complicat, virusul Epstein-Barr, care provoacă mononucleoză.

Gripa este o țintă evidentă, iar un vaccin pentru aceasta ar putea fi combinat cu cel pentru Covid. Și Pfizer/BioNTech va începe studiile pentru vaccinul antigripal în acest an. teoretic, vaccinul ARN mesager ar putea fi mai eficient decât vaccinurile antigripale clasice, care au o eficacitate de 40% – 60%.

Moderna vizează de asemenea câteva virusuri respiratorii pentru care nu există vaccinuri, între care virusul sincitial respirator (RSV) și cu metapneumovirusul uman, care produc boala sezonieră de tract respirator inferior, mai ales la sugari și la copiii mici.

Cu ceilalți competitori lucrând de asemenea la dezvoltarea de noi vaccinuri și cu perspectiva revenirii la procedura obișnuită, mult mai lungă, de a aprobare a utilizării vaccinurilor, Moderna lucrează la eliminarea complicatelor cerințe de depozitare la frig a vaccinului pentru COVID și la o modalitate de a reduce din efectele secundare: oboseală, dureri de cap și de mușchi. Pentru noile variante, compania testează doze mai mici, ceea ce ar putea fi de ajutor.

Rămâne de văzut cât de mult se poate extinde tehnologia bazată pe ARN mesager pe piața terapeutică mult mai mare și mai profitabilă. Vor exista obstacole tehnice suplimentare de depășit. Pentru tratarea bolilor cronice, de exemplu, companiile vor trebui să demonstreze că pot livra terapiile către organele țintă și că ARNm poate fi administrat în siguranță. Iar pentru a dezvolta vaccinuri împotriva cancerului, cercetătorii vor trebui să rezolve problema spinoasă a învățării sistemului imunitar să facă distincția între tumori și celulele sănătoase. Multe abordări anterioare au eșuat.

Vestea bună este că adaptabilitatea ARN mesager facilitează, de asemenea, testarea multor posibilități. În termen de câțiva ani, Moderna ar putea avea 60 de medicamente și vaccinuri, fie în diferite faze ale studiilor la om, fie aproape de acest punct, potrivit lui Bancel. Dacă funcționează așa cum speră el, ARNm va face ca inventarea vaccinurilor și a medicamentelor va semăna cu crearea de software. „Folosim același cod din patru litere” pentru fiecare vaccin și medicament, spune Bancel. „Putem mări numărul de produse pe care le dezvoltăm într-un ritm care nu a mai fost făcut până acum.”

sursa foto: Moderna

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Aceasta e victoria tehnologiei împotriva industriei pharma. Să trăiască tehnologia!

    • @moo
      Vezi că faci parte din nația care a făcut cel mai mult rău omenirii (adică rușii). Sper că mori în chinuri.

    • @moo2
      Vezi boi, că vă fură china siberia. Boi ați fost hipnotizați acum 100-200 de ani de francezi. La fel sunteți hipnotizați de Europa, și evident veți muri…

  2. Barbuleee .. hai tata, hai !

    • @Fănele,
      Cenzurează ăștia la greu. Dar eu mă bucur că se injectează șeptelul. CHIAR SUSȚIN INJECTAREA. NU AȘ VREA SĂ SCAPE VREUN WAXER DOZA!!!

  3. Gata, o sa traim cel putin 150 de ani!!! Vom eradica toate bolile ,suntem pe val🤣🤣🤣🤣!!! Ce fumati fratilor acolo, cz e marfa de calitate!!!🤣🤣🤣

    • @cyoby din ferentari
      Tu plângi acum? Ce te interesează cât trăim noi românii și alte state NATO?

  4. cum "si chiar cancer"? numai la vaccinul anticancer au lucrat 10 ani, nciiodata la vaccin anti-infectie

    De bine ce a lucrat, Moderna are zero produse aprobate pe intreaga planeta. (Vacinul covid nu e aprobat in SUA sau UE, ci doar tolerat ca masura de urgenta.)

    • Tratamentul mARN impotriva cancerului e alta mancare de peste… Trebuie sa inglobeze tehnologii mai avansate si sa rezolve probleme mai complexe ca sa functioneze in siguranta.

      Vaccinul anti-covid a fost doar o etapa, nu extrem de complicata, dar care i-a propulsat si le-a adus notorietate.

  5. boala s-a evaporat din Serbia, Ucraina si R Moldova inainte ca vaccinul sa fie adus

    asta vaccin de succes, care baga frica in virus de la mii de kilometri distanta!

  6. Sa ne ferească Dumnezeu de asemenea „succesuri” și în alte domenii.
    Sa vedem cum va fi cu vaccinul împotriva HIV. Vei face doar o „forma ușoară” dacă vei fi vaccinat? Vei transmite în continuare boala deși ești vaccinat?

    • Anonim ajunge în rai: Doamne, de ce m-ai lăsat să mor de ….., când mai aveam atâta de predicat cuvântul Tău?

      Dumnezeu: ți-am trimis vaccin, dar te-ai ferit de el.

    • @Alinuța,
      Ia-l tu pe tot și să ajungi fulgerător acolo…. sau la subsol, că nu-i musai la etaj…

  7. „daca castig, voi eradica cancerul”

  8. Despre „succesurile” producătorilor și intermediarilor. Nu ajunge?

  9. Uita-te in UK, sunt cazuri la fel ca in Decembrie, dar numarul de decese a scazut de 16 ori.

    Asta inseamna eficacitate 94% pana acum in prevenirea deceselor, chiar si incluzand decesele celor nevaccinati sau vaccinati doar partial.

    Este un succes enorm, oricat ati incerca sa falsificati realitatea.

  10. Cateva citate din cele de mai sus:
    „În urmă cu un an, Moderna era o companie nerentabilă, fără produse comercializate și cu o tehnologie promițătoare, dar total nedovedită. Niciunul dintre medicamentele și vaccinurile sale experimentale nu a finalizat vreodată un studiu la scară largă.”
    …….
    „Anul acesta, Moderna ar putea livra un miliard de doze de vaccin după lovitura sa împotriva Covid și va aduce venituri de 19 miliarde de dolari”
    ……..
    „Excepție este cel pentru citomegalovirus. În prezent nu există vaccin pentru acest virus, iar injecția ar putea deveni un produs de milioane de dolari dacă va funcționa”
    …….
    „Cu ceilalți competitori lucrând de asemenea la dezvoltarea de noi vaccinuri și cu perspectiva revenirii la procedura obișnuită, mult mai lungă, de a aprobare a utilizării vaccinurilor….”
    ————–
    Adica o firma neica nimeni, a profitat de scurtarea procedurilor de evaluare, nici unul din vaccinurile lor nu a finalizat procedura normala, ca sa faca miliarde (19, e scris acolo), si vor mai face si altele daca vor aduce milioane. Daca nu, nu.
    Oare cei care si-au bagat shot-ul realizeaza chestiile astea?
    Nici un vaccin al lor nu a trecut prin procedura normala, iar acum BOOM, sunt destepti, le-a iesit asta cu covidu’.

    • Tu ce studii ai si in ce domeniu lucrezi? Macar sa stim si noi cine isi da cu parerea. Firma neica nimeni are un singur produs si a fost infiintata tocmai cu scopul de a produce acel produs (vaccinuri mRNA). E ca si cum ai spune ca Tesla e un cacat de firma fiindca s-au apucat de fabricat masini abia acum 15 ani).

    • Da’ ia fa tu, sefule, vaccin anti-covid sa vedem daca esti mai destep decat ei

    • Domnule, dar bioNtech ce experienta avea inainte de aparitia Sars-CoV-2? La fel ca Moderna, BioNtech e un laborator care studiaza si dezvolta biotehnologii. Diferenta a facut-o asocierea cu Pfizer. De ce aceasta asociere? Din doua motive si anume capacitatea financiara a Pfizer de a realiza studiile si capacitatea de productie a Pfizer. Simplu. In fond nu e o tehnologie realizata de Pfizer. Moderna nu avea aceasta capacitate de testare (trebuie foarte multi bani) si, da, a profitat de aceasta situatie creata de pandemie. De fapt vorbim de acelasi produs denumit altfel in fiecare caz.
      Pe de alta parte, eu chiar nu inteleg de ce cei care sunt impotriva vaccinurilor (de orice fel) sar atat de agresiv la gatul celor care sunt de acord cu ele. Toata lumea bate moneda pe faptul ca aceste vaccinuri sunt experimentale ”pana in 2023 mai pe seara”. De ce nu se bucura ca unii il fac benevol acest vaccin si astfel, ei-gica contra- vor vedea in 2023 ca nu-i nicio problema cu ele.
      In alta ordine de idei, niciodata nu se va putea demonstra cu certitudine corelatia directa intre un deces si administrarea unui vaccin. Totul tine de probabilitati si statistica inferentiala (adica testare de ipoteze).
      Noi sa fim sanatosi, ca in rest le-avem si le stim pe toate!

  11. Nu sar la gatul nimanui si am pus mai sus numai citate extrase din textul prezentat.
    Insist un pic: „o tehnologie promițătoare, dar total nedovedită. Niciunul dintre medicamentele și vaccinurile sale experimentale nu a finalizat vreodată un studiu la scară largă.”
    E dovedita acum, tehnologia aia?
    Studiile mele au vreo relevanta, oare v-am pus sa faceti vreun vaccin de-al meu? Vad ca in altii aveti incredere oarba…