După succesul vaccinului ARN mesager împotriva COVID, următorul pas pentru compania Moderna este folosirea tehnologiei la vaccinurile și tratamentele pentru gripă, Zika, HIV și chiar cancer
După succesul vaccinului ARN mesager împotriva COVID, următorul pas pentru compania Moderna este folosirea tehnologiei la vaccinurile și tratamentele pentru gripă, Zika, HIV și chiar cancer. Cercetările au început de mai mulți ani, iar studiile pe oameni sunt încă în faze incipientă, însă conducerea companiei este optimistă că în câțiva ani inventarea vaccinurilor și a medicamentelor va semăna cu crearea de software.
În urmă cu un an, Moderna era o companie nerentabilă, fără produse comercializate și cu o tehnologie promițătoare, dar total nedovedită. Niciunul dintre medicamentele și vaccinurile sale experimentale nu a finalizat vreodată un studiu la scară largă. Experții au fost împărțiți cu privire la cât de pregătit era vaccinul Covid-19 pe bază de ARN mesager să intre într-un studiu de fază III, în raport cu tehnologiile mai vechi și mai stabilite, scrie Bloomberg.
Anul acesta, Moderna ar putea livra un miliard de doze de vaccin după lovitura sa împotriva Covid și va aduce venituri de 19 miliarde de dolari.
Moderna și concurentul său pe vaccinurile bazate pe ARN mesager, Pfizer-BioNTech, au o importantă contribuție în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Cu o eficacitate puternică, o aprovizionare constantă și fără temeri legate de siguranță (autoritățile investighează în prezent cazuri rare de inflamații cardiace la adolescenți și tineri), vaccinurile pe bază de ARN mesager au devenit alegerea preferată de țările care pot face acest lucru.
Însă pentru CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, acesta este doar începutul. El a promis deja că, dacă ARN mesager funcționează, acesta va duce la o nouă industrie gigantică capabilă să trateze mai mult, de la boli de inimă, la cancer și până la afecțiuni genetice rare. Moderna are medicamente în studii pentru toate aceste trei categorii, iar Bancel spune că compania sa poate deveni și un producător dominant de vaccinuri, dezvoltând produse pentru virusuri precum Nipah și Zika, sau HIV.
Moderna are în studii de faza II trei tipuri de vaccin adaptat la noile tulpini de coronavirus: o versiune cu doze mai mici pentru vaccinul existent, un produs împotriva variantei Beta apărută pentru prima dată în Africa de Sud și unul care combină cele două variante.
În afară de cele pentru COVID, celelalte vaccinuri experimentale dezvoltate de Moderna sunt în stadii incipiente ale studiilor pe oameni. Excepție este cel pentru citomegalovirus. În prezent nu există vaccin pentru acest virus, iar injecția ar putea deveni un produs de milioane de dolari dacă va funcționa. Moderna planifică, de asemenea, în acest an studii la om cu un vaccin împotriva unui alt agent patogen complicat, virusul Epstein-Barr, care provoacă mononucleoză.
Gripa este o țintă evidentă, iar un vaccin pentru aceasta ar putea fi combinat cu cel pentru Covid. Și Pfizer/BioNTech va începe studiile pentru vaccinul antigripal în acest an. teoretic, vaccinul ARN mesager ar putea fi mai eficient decât vaccinurile antigripale clasice, care au o eficacitate de 40% – 60%.
Moderna vizează de asemenea câteva virusuri respiratorii pentru care nu există vaccinuri, între care virusul sincitial respirator (RSV) și cu metapneumovirusul uman, care produc boala sezonieră de tract respirator inferior, mai ales la sugari și la copiii mici.
Cu ceilalți competitori lucrând de asemenea la dezvoltarea de noi vaccinuri și cu perspectiva revenirii la procedura obișnuită, mult mai lungă, de a aprobare a utilizării vaccinurilor, Moderna lucrează la eliminarea complicatelor cerințe de depozitare la frig a vaccinului pentru COVID și la o modalitate de a reduce din efectele secundare: oboseală, dureri de cap și de mușchi. Pentru noile variante, compania testează doze mai mici, ceea ce ar putea fi de ajutor.
Rămâne de văzut cât de mult se poate extinde tehnologia bazată pe ARN mesager pe piața terapeutică mult mai mare și mai profitabilă. Vor exista obstacole tehnice suplimentare de depășit. Pentru tratarea bolilor cronice, de exemplu, companiile vor trebui să demonstreze că pot livra terapiile către organele țintă și că ARNm poate fi administrat în siguranță. Iar pentru a dezvolta vaccinuri împotriva cancerului, cercetătorii vor trebui să rezolve problema spinoasă a învățării sistemului imunitar să facă distincția între tumori și celulele sănătoase. Multe abordări anterioare au eșuat.
Vestea bună este că adaptabilitatea ARN mesager facilitează, de asemenea, testarea multor posibilități. În termen de câțiva ani, Moderna ar putea avea 60 de medicamente și vaccinuri, fie în diferite faze ale studiilor la om, fie aproape de acest punct, potrivit lui Bancel. Dacă funcționează așa cum speră el, ARNm va face ca inventarea vaccinurilor și a medicamentelor va semăna cu crearea de software. „Folosim același cod din patru litere” pentru fiecare vaccin și medicament, spune Bancel. „Putem mări numărul de produse pe care le dezvoltăm într-un ritm care nu a mai fost făcut până acum.”
sursa foto: Moderna
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii