G4Media.ro

După umilirea lui Putin, Occidentul trebuie să-și reevalueze politicile / Rebeliunea lui…

Sursa foto: Kremlin.ru

După umilirea lui Putin, Occidentul trebuie să-și reevalueze politicile / Rebeliunea lui Prigojin sugerează că oricine va conduce Rusia după Putin ar putea fi și mai nemilos și greu de gestionat (analiză CNN)

Lumea tocmai a primit un indiciu al unui viitor ispititor, dar posibil și mai periculos, fără președintele rus Vladimir Putin. Ca urmare, miza occidentală în războiul din Ucraina a crescut semnificativ.

Un weekend de revolte, în care șeful mercenarilor Evgheni Prigojin și-a bătut joc în mod flagrant de Kremlin înainte de a-și abandona marșul spre Moscova, a evocat istoria plină de sânge a Rusiei, cu revoluții și lovituri de stat, arată o analiză CNN. Între timp, eforturile Casei Albe și ale aliaților săi de a afla exact ce se întâmplă au subliniat natura volatilă a unui război care ar putea rescrie harta Europei și a istoriei moderne. În cele din urmă, un război civil care părea pe cale să izbucnească a fost evitat – cel puțin pentru moment.

Omul forte de la Kremlin a părut să clipească la o confruntare militară cu luptătorii Grupului Wagner al lui Prigojin – într-un act care ar putea să-i păstreze controlul asupra puterii. Dar sfidarea lui Prigojin – și pasul înapoi al lui Putin, care l-a acuzat de trădare, dar apoi a acceptat o înțelegere pentru a-l lăsa aparent să scape în exil în Belarus câteva ore mai târziu – a provocat cele mai adânci fisuri în autoritatea președintelui rus aflat de o generație la putere. Acum nu mai există nicio îndoială că războiul declanșat de Putin pentru a șterge Ucraina de pe hartă reprezintă o amenințare existențială la adresa supraviețuirii sale politice. Restul lumii trebuie acum să se confrunte cu implicațiile.

„Aceasta nu este o întâmplare de 24 de ore. Este ca și cum Prigojin ar fi persoana care s-a uitat în spatele ecranului la Vrăjitorul din Oz și a văzut că marele și teribilul Oz era doar acest omuleț speriat”, a declarat fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst, pentru Christiane Amanpour de la CNN. „Putin a fost diminuat pentru totdeauna de această afacere”.

Schismele de la Moscova și dintre guvern și Grupul Wagner al lui Prigojin – singura forță de luptă rusă care s-a bucurat de multe succese recente pe câmpul de luptă – ar putea acum, de asemenea, să evoce o deschidere pentru Ucraina, care dorește progrese împotriva trupelor deja demoralizate și prost conduse ale Moscovei în noua sa contraofensivă. Aceasta ar fi o veste bună pentru Occident, care a finanțat și a înarmat lupta țării pentru viața sa. Și nu există nicio îndoială că liderilor NATO le-ar plăcea să îl vadă pe Putin plecat, deoarece nu există niciun semn că va pune capăt războiului prin retragerea trupelor sale din Ucraina.

Pentru o vreme, s-a părut că un autocrat șubred, armata Rusiei și șefii milițiilor rivale ar putea sfârși într-un război civil pentru controlul unei națiuni cu un vast arsenal nuclear. O astfel de instabilitate și lupte interne în Rusia ar trimite unde de șoc geopolitice în întreaga lume.

Occidentul nu are cu adevărat o tabără în conflictul intern care a izbucnit în acest weekend. Aceasta a fost o confruntare între Prigojin – ai cărui oameni sunt acuzați de abuzuri brutale în Ucraina, Siria și Africa – și Putin, care a reînviat oroarea de tip al Doilea Război Mondial în Europa, care a sfidat dreptul internațional invadând un vecin suveran și care se confruntă cu un mandat de arestare pentru presupuse crime de război. De asemenea, Prigojin nu a fost prieten cu SUA – a recunoscut că a intervenit în alegerile americane și a promis că o va face din nou.

Declarațiile liderilor occidentali potrivit cărora aceasta a fost o problemă internă a Rusiei au reflectat dorința de a-i refuza lui Putin un pretext pentru a-și reînnoi afirmațiile potrivit cărora este victima unui complot occidental pentru a-l răsturna și a suprima demnitatea Rusiei ca putere majoră și pentru a-i reduce sfera de influență geopolitică. Kevin Liptak de la CNN a relatat că, în conversațiile telefonice cu liderii Franței, Marii Britanii și Germaniei, Biden a subliniat necesitatea de a menține temperatura scăzută și de a permite ca tot ceea ce se întâmplă în Rusia să se desfășoare în conformitate cu mantra sa de a preveni „Al treilea război mondial”.

Și, deși este posibil ca o fisură în regimul Putin să prefigureze o eventuală prăbușire care ar putea elimina una dintre provocările majore ale Washingtonului în materie de politică externă – o nouă confruntare cu Rusia în stilul Războiului Rece – nimeni la Washington nu pariază pe acest lucru.

„Nu cred că ne dorim ca o țară care se întinde pe 11 fuse orare și care include republici din Federația Rusă cu multe grupări etnice și sectare diferite să se destrame la cusături”, a declarat generalul în retragere David Petraeus în cadrul emisiunii „State of the Union” de la CNN.

„Este acesta începutul sfârșitului lui Putin? Nu știm. Oricine îi va urma, dacă va fi cazul, va fi și mai dictatorial, ceea ce ne temeam că s-ar putea întâmpla dacă Prigojin ar fi avut succes. Ar putea exista, de fapt, un lider pragmatic care să intervină și să realizeze ce eroare catastrofală a fost tot acest demers în Ucraina și să realizeze că trebuie să aibă cumva o abordare mai rațională față de Europa și față de Occident?”, a spus Petraeus, fost director al CIA.

Un Putin rănit ar putea fi un Putin și mai periculos

De mult timp a fost clar că succesul ucrainean în acest război ar putea reprezenta o amenințare politică serioasă la adresa domniei lui Putin. Dar este un lucru să presupui acest lucru în teorie. După acest weekend, această nouă realitate va cere Occidentului să examineze încă o dată actul său de echilibristică pentru a salva Ucraina.

Este posibil ca umilirea liderului rus să îl determine pe acesta să ceară o împingere și mai vicioasă într-un război care a vizat deja în mod nemilos civilii ucraineni. Dacă luptele politice din Rusia vor afecta și mai mult moralul trupelor sale și vor duce la pierderi pe câmpul de luptă, poziția lui Putin ar putea deveni și mai dificilă. Acest lucru va alimenta temerile că liderul rus ar putea amenința cu o escaladare catastrofală a războiului, după luni de zăngănit de săbii nucleare.

Și dacă weekendul a fost o avanpremieră a unei posibile prăbușiri a regimului Putin, dacă războiul continuă să meargă din ce în ce mai rău pentru Rusia, Occidentul ar putea avea o nouă durere de cap.

După luni de pierderi grele pe câmpul de luptă și dureri economice acasă cauzate de sancțiunile occidentale, s-a observat că cea mai puternică rezistență față de Putin nu a venit din partea unei mișcări democratice pe care a petrecut ani de zile zdrobind-o. A venit de la o forță chiar mai de dreapta și mai brutală decât el – Prigojin. Iar un alt lord al războiului extremist și însetat de sânge, liderul cecen Ramzan Kadîrov, s-a oferit sâmbătă să ajute la reprimarea rebeliunii wagneriene în numele lui Putin, acesta fiind unul dintre motivele pentru care au existat temeri de o baie de sânge pe străzile Moscovei.

Mașinăriile din culisele politicii moscovite – o groapă de urși populată de șefi de miliție hulpavi, șefi ai serviciilor de informații și oligarhi – sunt imposibil de prezis. Dar întorsăturile nebunești din weekend evidențiază posibilitatea ca oricine va conduce Rusia după Putin să fie chiar mai nemilos și mai greu de gestionat pentru Occident decât dușmanul său dintotdeauna. Unul dintre proiectele preferate ale lui Prigojin, de exemplu, a fost Agenția de Cercetare pe Internet, o fermă de troli folosită de Rusia pentru a trimite un torent de dezinformare pe rețelele de socializare în încercarea de a interveni în alegerile prezidențiale din 2016.

„Poate că suntem cu toții entuziasmați să vedem că stăpânirea lui Putin asupra puterii este mai șubredă și că statul este mai fragil decât am crezut, dar ar trebui să ne gândim la fel de mult și la ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare”, a declarat Robert English, expert în Rusia și Europa de Est, care conduce Școala de Relații Internaționale de la Universitatea din California de Sud.

„Probabil că va fi cineva precum un Prigojin sau un alt fel de lider militar, nu un liberal precum un Alexei Navalnîi sau acești alți critici liberali ai lui Putin, ci un populist de dreapta care apelează la aceleași instincte anti-elită, anti-corupție, dar care are propriile tendințe dictatoriale brutale”, a spus English.

Washingtonul se întreabă dacă agitația s-a încheiat

La Washington se presupune că armistițiul anunțat în grabă și mediat de președintele belarus Alexander Lukașenko, care a dus la oprirea avansului lui Prigojin asupra Moscovei, este departe de a fi sfârșitul poveștii. „Este prea devreme pentru a spune exact unde va duce asta”, a declarat duminică secretarul de stat Antony Blinken. „Bănuiesc că este o imagine în mișcare”.

În același timp, există sentimentul că Putin – a cărui domnie s-a bazat mult timp pe abilitatea sa de a menține diversele facțiuni de sub el potolite – și-a văzut credibilitatea ca lider grav rănită.

Blinken a declarat că faptul că o figură puternică din interiorul Rusiei a pus la îndoială direct autoritatea lui Putin a fost „ceva foarte, foarte puternic”. El a adăugat: „Adaugă fisuri, unde se duc acestea, când ajung acolo, prea devreme pentru a spune, dar în mod clar ridică noi întrebări cu care Putin trebuie să se confrunte”.

Posibilitatea ca un Putin slăbit să caute modalități mai extreme de a întoarce un război care îi amenință controlul asupra puterii este de natură să preocupe SUA și aliații săi. Biden a fost categoric în ceea ce privește necesitatea de a evita ca conflictul să se transforme într-un conflict direct Rusia-NATO. Dar faptul că războiul provoacă acum diviziuni profunde în interiorul Rusiei, într-un mod care ar putea afecta integritatea operațiunilor sale, poate fi un argument pentru o escaladare rapidă a ajutorului occidental pentru Ucraina.

Vulnerabilitatea aparentă a lui Putin îi va încuraja probabil pe cei care susțin că Biden a fost prea timid, în ciuda faptului că a revigorat alianța occidentală pentru a ajuta Ucraina să se apere în cea mai amplă mobilizare transatlantică de la sfârșitul Războiului Rece și a trimis miliarde de dolari și arme avansate. Criticii se plâng că Occidentul a dat Ucrainei suficient pentru a supraviețui, dar nu și pentru a expulza trupele rusești de pe tot teritoriul său și chiar din Crimeea, pe care Putin a anexat-o ilegal în 2014.

Candidatul republican la președinție Will Hurd, fost ofițer CIA și congresman texan, a declarat duminică că declarațiile SUA și ale aliaților săi potrivit cărora monitorizează evenimentele din Rusia au trimis un mesaj slab lui Putin. După ce rapoartele serviciilor de informații au sugerat o potențială acțiune a lui Prigojin, „ar fi trebuit să planificăm cu aliații noștri, ar fi trebuit să planificăm cu ucrainenii cum să profităm de această oportunitate”, a declarat Hurd în cadrul emisiunii „This Week” de la ABC, duminică.

Hurd – unul dintre cei câțiva candidați care și-a ancorat campania în atacarea directă a liderului republicanilor, fostul președinte Donald Trump – a intrat de curând în cursa prezidențială. Dar comentariile sale reflectă realitatea că, deși principala responsabilitate a lui Biden este reprezentată de implicațiile de politică externă ale războiului din Ucraina, el trebuie să înceapă să ia în considerare implicațiile conflictului pentru perspectivele sale politice.

Orice înrăutățire a relațiilor deja dezastruoase ale SUA cu Moscova – sau incidente care aduc în conflict forțele americane și rusești – este posibil să facă jocul republicanilor, în special al lui Trump, care avertizează că sprijinul lui Biden pentru Ucraina ar putea provoca al treilea război mondial.

Afirmațiile lui Trump potrivit cărora ar putea pune capăt conflictului în 24 de ore sunt absurde, iar orice soluție pe care o propune este probabil să fie în beneficiul lui Putin, pe care îl admiră de mult timp. Dar, în timp ce războiul din Ucraina domină deja moștenirea lui Biden, este puțin probabil ca o prăbușire a Rusiei care să ducă la haos global să îl ajute din punct de vedere politic în apropierea unui an electoral.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...