G4Media.ro

Duplicitatea lui Daniel Morar: Desființează colaborarea ”nepermisă de lege” din 2009 dintre…

Sursa Foto: Inquam Photos

Duplicitatea lui Daniel Morar: Desființează colaborarea ”nepermisă de lege” din 2009 dintre procurori și SRI / SRI: Ne-a transmis câteva zile după semnarea protocolului o scrisoare prin care solicita ca transmiterea informărilor să se realizeze direct către DNA / Propunea ca activitatea de colaborare dintre DNA și SRI să fie detaliată prin alte reglementări specifice încheiate între cele două instituții

Fostul procuror șef DNA, Daniel Morar, aflat în conflict deschis cu serviciile secrete pe care le acuză că l-ar fi amenințat și ”aproape șantajat”, critică dur într-o carte recentă de memorii, protocolul încheiat în 2009 între Parchetul General, condus atunci de Laura Codruța Kovesi, și Serviciul Român de Informații, condus la vremea respectivă de George Maior și Florian Coldea. Morar susține că nu a fost de acord cu protocolul, că ”se străduia să țină SRI cât mai departe de activitatea judiciară” și că ”l-au revoltat” clauzele protocolului, despre care a spus că sunt ”contrare legii”.

Pe de altă parte, Serviciul Român de Informații, condus azi de Eduard Hellvig, susține, într-un răspuns la o întrebare adresată de G4Media.ro, că Daniel Morar a transmis SRI în 2009, la câteva zile după încheierea protocolului cu Parchetul General, o scrisoare prin care solicita ca transmiterea informărilor SRI să se realizeze direct către DNA și nu prin intermediul PICCJ, așa cum era prevăzut în Protocol. ”De asemenea, Procurorul șef al DNA avea în vedere și dezvoltarea, și în perioada următoare, a cooperării dintre cele doua instituții, sens în care propunea ca activitatea de colaborare dintre DNA și SRI să fie detaliată prin alte reglementări specifice încheiate între cele două instituții”, se mai arată în răspunsul SRI transmis redacției G4Media.ro.

Ce susține Daniel Morar în cartea sa de memorii:

  • ”Nu am știut nimic despre acest protocol ori despre negocierile purtate în vederea semnării lui până în momentul în care l-am primit, clasificat strict secret, la cabinetul meu de la DNA. Aflam că, potrivit protocolului, din acel moment DNA nu va mai primi direct informările de la SRI, ci doar prin intermediul procurorului general al PÎCCJ. Clauzele protocolului m-au revoltat. Erau contrare legii, permiteau ofițerilor SRI să desfășoare activități de cercetare penală și obligau procurorii să comunice acestora mersul dosarelor. Eu mă străduiam să țin SRI cât mai departe de activitatea judiciarăl, iar Codruța Kovesi și Gabriela Scutea îi atribuiau, cu voia lor, competențe în cercetarea penală pe care legea nu i le conferea. Am avut o discuție aprinsă cu Kovesi, la telefon, în care i-am reproșat că încheiase protocolul fără să mă consulte și, mai ales, că angaja Ministerul Public într-o colaborare nepermisă de lege. Mi-a spus că e decizia ei și că toate lumea trebuie să o respecte, ceea ce era adevărat din perspectiva principiului subordonării ierarhice în parchete, însă doar dacă legea nu era încălcată.  I-am replicat că DNA nu o să respecte dispozițiile nelegale din actul secret, că nu vom implica ofițerii SRI în activitatea judiciară și nici nu o să-i informăm cu  privire la stadiul anchetelor. Am comunicat însă protocolul tuturor secțiilor și serviciilor teritoriale din cadrul DNA, eram obligat, atrăgându-le însă atenția cu privire la clauzele nelegale.”

Ce spune azi SRI despre modul în care s-a raportat fostul șef DNA la protocolul încheiat de Parchetul General cu Serviciul Român de Informații în 2009:

  • ”În cursul lunii februarie 2009, dl. Daniel Morar, la acea dată Procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, primind în vederea aplicării, o copie a Protocolului de cooperare semnat, câteva zile mai devreme, între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, a transmis SRI o scrisoare prin care solicita ca transmiterea informărilor SRI să se realizeze direct către DNA și nu prin intermediul PICCJ, așa cum era prevăzut în Protocol. De asemenea, Procurorul șef al DNA avea în vedere și dezvoltarea, și în perioada următoare, a cooperării dintre cele doua instituții, sens în care propunea ca activitatea de colaborare dintre DNA și SRI să fie detaliată prin alte reglementări specifice încheiate între cele două instituții. Menționăm că nu s-a dat curs nici uneia dintre solicitările dl. Morar.”

După ce a plecat de la DNA, Daniel Morar a fost numit judecător la Curtea Constituțională.  Prin decizia 51 din 2016, CCR  a eliminat practic serviciile secrete din cercetarea penală. ”

  • ”După zece ani de la semnarea protocolului, Curtea Constituțională a avut de soluționat un conflict juridic între Ministerul Public – PÎCCJ, pe de-o parte, și Parlamentul României, ÎCCJ și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte, legat de existența acestui protocol și a altuia încheiat între aceleași părți în anul 2016. Prin decizia sa, Curtea constată că prin planurile de acțiune în baza cărora acționau echipele operative comune s-a ajuns la intruziunea unui serviciu secret în activitatea de urmărire penală, iar prin instituirea obligației pentru procurori de a raporta modul de valorificare a informațiilor primite de la serviciul secret și de a oferi date și informații aceluiași serviciu, între Ministerul Public și SRI s-au creat raporturi juridice contrare legii. Curtea a mai stabilit că prevederile protocolului au încălcat o sferă largă de drepturi și libertăți fundamentale, precum  dreptul la un proces echitabil, dreptul la viață intimă familială și privată și libertatea individuală, întrucât au pus instanțele judecătorești în ipostaza de a le aplica tale quale, fără posibilitatea verificării efective și sancționării lor. În final, Curtea a conchis că protocolul  a contracarat politica legislativă a Parlamentului, pentru că acesta nu acordase serviciilor de informații atribuții judiciare, și a constatat existența unei conduite culpabile a șefilor Ministerului Public”, scrie Daniel Morar în cartea sa de memorii intitulată ”Putea să fie altcumva/ O istorie subiectivă a justiției după 1990”, lansată recent la Editura Humanitas.

Morar mai  spune că, în calitatea sa de judectător CCR,  nu ar fi votat în sensul existenței conflictului, pentru că procedural nu ar fi fost întrunite toate condițiile, dar precizează că a fost de acord ”cu o parte din considerentele deciziei pronunțate de Curte”.

Nu este prima dată când Daniel Morar exprimă o atitudine duplicitară în raport cu serviciile secrete.

În două interviuri luate în 2012, deci la trei ani de la semnarea protocolului de cooperare dintre Parchetul General și SRI, Morar se declara foarte mulțumit de colaborarea cu SRI, relație pe care o caracteriza drept foarte bună și afirma că nu dispune de nicio probă pentru a spune că SRI dirijează dosarele. „Am căutat întotdeauna, în înțelegere cu ei, ca fiecare din cele două instituții să-și păstreze competența”, afirma Morar în 2012.  După ce a plecat din funcție, Morar și-a schimbat radical poziția. Într-un interviu acordat în 2018 jurnalistei Sorina Matei, Morar susține că nu ar fi respectat protocolul cu SRI, că le-ar fi comunicat procurorilor că documentul va fi ignorat și că „nu vom comunica modul în care vor fi valorificate informațiile primite de la SRI”.

La scurt timp după ce fostul președinte Băsescu i-a prelungit cel de-al doilea mandat cu încă șase luni, în februarie 2012 (la trei ani de la semnarea protocolului cu SRI), Daniel Morar ridica în slăvi relația cu Serviciul Român de Informații. Morar, într-un interviu acordat HotNews.ro în februarie 2012:

Vezi de la minutul 1:26

„Daniel Morar: (…) În privința colaborării cu SRI-ul eu spun ca abia acuma este una bună, abia acuma de câțiva ani, în sensul că SRI-ul face exact ceea ce-i cere legea. Atunci când are indicii asupra savârșirii unor fapte de corupție trimite datele procurorului.

D.T: Cum adică abia acum de câțiva ani?
Daniel Morar: Vă aduceți aminte ca la începutul mandatului meu am făcut o afirmație ca 90% din informațiile primite de la SRI nu se confirmă. Or, acum, informațiile primite de la SRI, pe care ei le culeg în cadrul activității specifice, dar care au legătură cu săvârșirea unor fapte penale, sunt mult mai consistente și s-au putut forma dosare serioase.

D.T: Credeți că SRI dirijează lupta anti-corupție? Pentru că totul începe acolo, mai puțin la dvs.
Daniel Morar: Nu, categoric nu cred. N-am nici o data, nici o probă să spun că SRI dirijează dosarele. Văd că indiferent de persoana care este privită de o anchetă, de o acțiune informativă, atunci când există indicii de săvârșirea unor fapte de corupție noi primim această sesizare. Și chiar cred că nu putem susține asa ceva din moment ce, ați văzut, cel puțin în cursul anului trecut, oamenii care au făcut obiectul anchetelor, oamenii care au fost arestați, au ținut de partidele aflate la putere.

D.T: Deci, pe scurt, sunteți mulțumit de colaborarea cu SRI?
Daniel Morar: Da, categoric. Da.” (Citește aici integral despre piruetele lui Daniel Morar).

În carta sa de memorii, Daniel Morar susține că a fost amenințat de servicii, ”aproape șantajat”, într-un episod pe care îl relatează în cartea de memorii. Fostul șef DNA susține că fostul prim adjunct al SRI, Florin Coldea, i-ar fi prezentat o serie de informații despre procurorul militar, Vasile Doană, care ar fi căzut în dizgrația SRI după ce anchetase mai mulți ofițeri pentru corupție.

”Am văzut aceste documente la sediul SRI, în biroul lui, nu dovedeau nimic care să-mi schimbe atitudinea, însă păreau începutul unei investigații care îl privea pe procuror. Coldea mi-a spus că ei știu totul despre noi, iar dacă datele vor apărea public nu vom fi într-o situație confortabilă. Am luat-o ca pe o amenințare care era clar că mă viza și pe mine. De fapt, era aproape un șantaj, iar eu știam că șantajul are un început, dar nicidecum un sfârșit, și că un om șantajat rămâne captiv, ore eu nu voiam să fiu așa, cu atât mai mult cu cât nu mă simțeam deloc nesigur. I-am replicat, spunându-i că eu nu sunt infractor și nici nu atentez la siguranța națională, iar viața mea privată nu îl privește și, prin urmare, dacă va mai încerca vreodată să mă abordeze în acea manieră nu va fi bine”.

Daniel Morar a trecut între timp de cealaltă parte a baricadei. După 23 de ani de procuratură, dintre care 8 ani la vârful DNA și al Parchetului general, și după 9 ani la CCR, fostul procuror-șef anticorupție Daniel Morar s-a asociat cu casa de avocatură Albu Legal și va apăra oameni de afaceri și companii în anchete și procese penale. Casa de avocatură a fost redenumită Albu Morar.

În 2005 a fost numit procuror șef DNA. A avut două mandate până în 2012. Apoi, timp de 6 luni a fost procuror general interimar al României. Între 2013 și 2022 a fost judecător al Curții Constituționale.

În perioada în care Daniel Morar a fost judecător la CCR, Curtea Constituțională a emis mai multe decizii care au slăbit legislația penală. Spre exemplu, Daniel Morar a fost judecătorul raportor în decizia CCR nr. 358/2022 privind prescripția și a scris în motivare că, între cele două decizii CCR privind prescripția din 2018 și 2022, ”fondul activ al legislației nu conține vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale”. (Detalii aici)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

55 comentarii

  1. De 33 de ani Securitatea-SRI-SIE-STS-UM215-SIPA nu a făcut niciun abuz niciodată! Există doar oameni răi şi duplicitari. Şi „presă liberă” în civil, care să dezvăluie prostimii cine sunt duşmanii poporului.

    • Cine il mai crede?
      Ce impresie buna aveam despre el ca procuror si cum s-a schimbat cand a imbracat rochita visinie!
      Ce vrea cu cartea asta, sa-si cosmetizeze greselile? Si slanina in pod, si burta plina?
      Pe cand un inventar al compromisurilor la care a consimtit in timp ce era membru al celui mai pervers instrument al mafiei politico-juridice?

    • Cine auditeaza Securitatea-SRI-SIE-STS-UM215-SIPA? Aici ne-au adus parlamentarii (marionete ale grupurilor de interese) si CONTROLUL PARLAMENTAR slab al acestor instituții.

      Am o vorba: nu exista instituții publice corupte, exista doar angajați si decidenti cu spirit corupt care exercita o influenta mai mare decât angajații integri.
      Riscul ca un ofițer de informații sa vândă informații confidențiale si secrete politicienilor cor.upți si cor.upților din privat in căutare de răzbunare pe jurnaliști, pe avertizori de integritate si pe oponenți politici – este destul de ridicat. Nu degeaba se zice: cine detine informația, detine puterea.
      Măsura care sa diminueze materializarea acestui risc era: un audit complet si corect al SRI, posibil conform legii doar prin control parlamentar.

      Romanii trebuie sa iese la VOT, sa nu mai voteze corupți si șantajabili/marionete si sa trimită in Parlament o majoritate cinstita care sa fie capabilă sa controleze aceste instituții in interesul romanilor.
      Pentru ca asta sa se întâmple, PRESA controlată de corupții care manipulează si linșează politicieni care aveau potențialul sa schimbe lucrurile in bine trebuie contracarata prin metode mai eficiente.

    • Bine-nțeles, mai exista si varianta scurta si conspiraționistă: România este colonie si totul se impune, prin SIE-SRI aflată sub controlul altora, ce se întâmpla in țara, cine ajunge președinte si cine va avea majoritate in Parlament.

    • Un bolșevic îm puțit !

  2. Ținta e alta, tov. Morar are misiune s-o desființeze pe Kovesi (în avans, ca să aibă ce toca latrinele vreo doi ani de-acu’ încolo), ca nu cumva să-i treacă prin cap ăleia să candideze, fiindcă-i surclasează pe ciolaci și pe toți guvizii ăia de s-or mai gândi să candideze la prezidențiale în 2024.

    • PLUS CA NU A SCAPAT DE RAZBUNARE. VARANII ASTEAPTA LA COTITURA.

    • Pertinentă și credibilă informația ta .
      Clanurile dorneanilor ,al savonistilor, al ciordachilor, al tudoreilor și morarilor ,au distrus și distrug cu perseverență legitimitatea actului de justiție . Spre satisfacția varanului grivcovian Voiculescu.

    • Morar e un mincinos

  3. Tapalaga n-ai cum sa scrii despre „arca lui (putin)noe” si sa te iei pe urma de daniel morar. Omule tu nu faci presa, faci balci.

    • Domnul Tăpălagă a ajuns vedetă pe postul Realitatea Plus.

    • Kakaia problema rusnacule?

  4. Tap ala ga n-ai cum sa scrii despre „arca lui (putin)noe” si sa te iei pe urma de daniel morar. Omule tu nu faci presa, faci balci.

  5. Acest individ este un soi de prelungitor al politrucilor în zona juridica a tarii,unde se iau decizii pentru punere sau scoatere de catuse.
    Nu se gaseste nimeni să-i trimita o citatie?A,dar stai,ca tot el a vut grijă sa „dea cu prescriptia”peste faptele sale!Ce „JUCARIE”a devenit statul în mainile unora!?

  6. Frate-su Alexandru Morar era inspector in corpul de control al directorului SRI.

  7. Ce individ unsuros Morar ăsta, după ce că a fost aproape vioara întâi la abuzurile de-a dreptul mizerabile și pro-mafie ale CCR , este frustrat teribil și ghidonat pt incriminarea slinoasa a LCKovesi, în mizeria lui de carte ! Hai siktir, mafiotule !

  8. Da, domnule Tapalaga, e nepermisa de lege aceasta colaborare. Nici nu trebuie sa fie permisă. Indiferent cine ce-a făcut, nu trebuie sa se repete.

    • Mamaie,
      Legile le fac oamenii trimiși în parlament de popor, legile pot permite orice vrea societatea. Evident, infractorii nu vor legi, sau protocoale, care să ajute la prinderea corupților și hoților.

    • Mamaie,
      Legile permit orice vrea societatea.

  9. Domnul Morar este un om care judeca, nu unul care mesteca și înghite judecați.

  10. Nici nu știu de ce nu-i mai cred deloc pe toți ăștia din serviciile secrete …

    Poate tocmai pentru că NU Daniel Morar a făcut praf economia Romaniei, nu el a pus mâna pe toate activele comuniștilor, ci chiar ăștia care il atacă cu toate neamurile lor de securiști, securiști pensionari, securiști acopieriți, prieteni de securiști, politicieni securiști și toooot așa începând de prin anii ’50 și pâna acum ?

    • Esti absolut sigur ca mana lui cea lunga nu s-a incolacit pe niscaiva active,parti sociale… obtinute prin intermediul unor vehicule mai putin vizibile?

  11. Cine a semnat protocolul ? …nu stiu nimic. Pe mine m-au lasat la pescuit

    • Ești așa cum te știm . Nu poți evolua. Mă-ta e tristă că nu ai ieșit limpede. Noi nu . Avem de cine râde 🤣🤣🤣

  12. Sa nu uitam cu Daniel Morar a intors imediat armele atunci cand PSD a preluat puterea de la fosta lor aripa democrata pe nume PD:
    Cat a fost PD si Basescu pe val, Daniel Morar a fost omul lor.
    Cum a revenit PSD pe val, Daniel Morar (ajuns la CCR) a schimbat macazul.

    Astazi este PSD pe val cu bataie lunga, pe cel putin 10 ani. Prin urmare?

  13. Că justiţia devenită „câmpul tactic” a ajuns o glumă sinistră ştie toată lumea. Că bravii magistraţi ai ţării sunt şi securişti cu juma’ de normă ştie toată lumea. – Dar să îţi vină un fost judecător de la cea mai înaltă instituţie de justiţie a statului şi fost procuror-şef DNA şi să recunoască sub proprie semnătură că actul de „justiţie pentru oameni” se înfăptuieşte sub influenţa unor telefoane ale unor securişti…. este… WOW! SUPERWOW! WOW! WOW! WOW!

    „Justiţie pentru oameni” cu telefoane date de nişte alţi oameni. Mai securişti ei de felul lor. Oare la Curtea de Apel Bucureşti tot aşa au procedat când i-au rezolvat plagiatul lui Ciucă prin Metoda Coperta? Oare la Dosarul Revoluţiei tot aşa sună telefoanele prin parchete şi instanţe?

  14. Morar, a ajuns un politruc de joasă speță… după ce a ieșit la pensie specială nesimțită. Nu m-ar mira să intre în politică la AUR sau PSD.

  15. O slugă băsistă . Arivist, mincinos, duplicitar, susținător al binomului. El a scos prejudiciu zero în dosarul flota ( printr-un așa zis expert) și l-a scăpat de pușcărie pe Petrov. O mare scârbă!

  16. Întrebarea este: De ce acum?

    • Pentru că acum a putut să vorbească. Mâine, poimâine, scoate și turnătorul de Băsescu o carte.

    • @Eugen – cred ca va fi una dintre cele mai bine vandute carti. Cred ca doar o carte scris de Udrea o va depasi ca tiraj.

  17. Bravo, Daniel Morar!

  18. Nu asta era ala care tinea dosarele la sertar si le baga si le scotea cum era dansul?
    Asta merita mai multe decat Base mai popandailor.

  19. După ce zicem Morar , putem trage apa?

  20. Dar după Eugen nu ? Miroase a pute când apare el .

  21. Intr-adevar, duplicitar!

  22. Ca de obicei , din cauze bine știute, nu vedem pădurea de copaci. Toată lumea se concentrează pe faptul că și Morar a respectat protocoalele, nu pe faptul că a fost încălcată legea și nimeni nu este tras la răspundere. Un ziarist nu am auzit să pună așa problema.

  23. cum se numeste echivalentul DNA in Anglia? si daca aia nu au, noi de ce trebuie sa avem zece mii de parchete si parchetele?

  24. Gunoiul ăsta negocia „judecăți constituționale” în wc la Ccr cu bolșevicul șef Dorneanu !
    Nu ar trebui să mai fie luat în seamă, am scăpat de el.

  25. Gunoiul ăsta negocia cu b olș.evicul Dorneanu în w.c. ce e „c ons.tituț.ional” și ce nu !

  26. G.u.n.oiul ăsta ne.g.ocia cu b olș.evic.ul Dorneanu în w.c. ce e „c ons.tituț.ional” și ce nu !

  27. Dl Morar ati iesit din scena rusinos… Puteti scrie 1000 de carti. Prin ce ati facut dvs la CCR cu alti pacalici precum Dorneanu v-ati compromis iremediabil.

  28. Alta mizerie de om….

  29. Domnule ex procuror Morar daca aveai singe in instalatiei nu_i avertizai pe Coldea si pa Maior ca le facia_i plangere penala, cand ti-au spus ca probele s-au sters de pe soft.Tacea_i si actionai cum scrie in lege. Asa ca mai scuteste_ma , ai scos o carte obtii niste bani si gata.Dupa ce ai obtinut o pensie de zeci de mii de euro acum vii si spiu vreute si nevrute.Apareai in public cu declaratii pe care le sustii acum si opinia publica te aprecia dar asa ai tacut, pentru ce?Pentru functie si bani.

  30. Ce dezamagire a fost si este acest individ

  31. Aceste protocoale sunt rușinea unui stat care, chipurile, a dorit înlăturarea securiștilor.

  32. Daniel Morar nu este decat un duplicitar,un impostor,un om cu dubla personalitate, care n-a dorit in fapt sa se indeparteze de serviciile secrete,ci sa preia controlul asupra lor in lupta directa cu Laura Codruta Kovesi pe aceasta tema.Pentru ca n-a reusit acest lucru a fost artizanul unor solutii scandaloase in CCR care au slabit evident justitia romana,a divizat mediul judiciar,facand scapati multi infractori ancorati politic si institutional,in ciuda probelor zdrobitoare care-i incriminau.Un om cu o vocatie mai curand de avocat decat de procuror .Sa-i fie rusine pentru acest comportament.

  33. Domnul redactor sef Dan Tapalaga ce vi se pare in neregula la acest comentariu al meu referitor la o masura antipoluare a UE cenzurat de redactie mai acusica;

    Absolut corect! Conform postulatului promovat de mine de 32 ani incoace cum ca: ” Nimeni nu se poate exonera de raspunderea si obligatiile ce-i revin privind protectia mediului si poluarea acesuia” sii care are drept prma consecinta sintagma: „Polutorul plateste” .
    Asta ca sa se inteleaga ca este ceva stiintific dar si moral si economic.

  34. Multumesc! a aparut la locul lui dar cu multe repetari de la mine enervat de cenzura!