G4Media.ro

Dușmanii de ieri, partenerii de azi. Cum au coborât PNL, PSD, USR…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Dușmanii de ieri, partenerii de azi. Cum au coborât PNL, PSD, USR și AUR sub standardele de integritate și coerență în politică

Foști adversari politici și-au dat mâna și candidează în tandem la alegerile locale, unul la primărie, altul la Consiliul Județean, după ani de zile de atacuri reciproce. Candidați anchetați sau trimiși în judecată pentru corupție sunt și ei foarte buni pentru un post de primar sau de șef de Consiliu Județean. În goana după voturi, PSD, PNL, USR și AUR au coborât standardele politice de integritate și coerență în politică sub nivelul critic.

USR, care până ieri făcea ”altfel de politică, s-a aliat cu PMP și Forța Dreptei, cu argumentul că la locale au nevoie voturi pe care doar politicienii cu vechime în administrație au capacitatea să le aducă. PNL și PSD invocă nevoia de stabilitate politică pentru a explica de ce două partide cu ideologii diferite (stânga, dreapta) au candidați comuni la europarlamentare, deși acum nu se votează Parlamanetul României pentru ca argumentul lor să fie valabil.

În realitate, toate partidele aleargă după voturi într-un mediu politic profund distorisionat. Pe de-o parte, marile partide au contracte cu televiziunile de știri și cu o bună parte a presei, prin urmare nu acordă mare importanță calității candidaților deoarece nu mai are cine să-i critice. Nici ONG-urile nu sunt la fel de active ca în trecut și nu mai analizează oferta partidelor. Pe de altă parte, în acest mediu democratic distorsionat, opoziția încearcă să-și maximizeze șansele chiar dacă asta înseamnă compromisuri majore: alianța cu politicieni pe care i-au criticat dur în trecut.

Redăm mai jos câteva situații flagrante de tandemuri sau candidaturi greu de imaginat în urmă cu câțiva ani chiar și într-o țară cu standarde politice joase ca România:

Iași: candidații PNL pentru Primăria municipiului și Consiliul Județean sunt trimiși în judecată în dosare de corupție

mihai chirica, costel alexe
Sursa Foto: Facebook

În iunie 2022, Costel Alexe – candidat PNL la șefia CJ Iași, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și instigare la delapidare. Actualul președinte al Consiliului Județean Iași este acuzat de procurori că a cerut șpagă tablă în valoare de aproape 100.000 lei. În iulie 2022, Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA într-un alt dosar, sub acuzația săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu numirea unui director interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.

Mihai Chirica – candidat PNL la Primăria Iași, a fost trimis în judecată în ianuarie 2024 în dosarul de corupție al DNA în care e acuzat că, alături de alți funcționari din primărie, a permis unei firme să construiască un bloc mai mare decât permite legislația. În 2021, Chirica fusese trimis în judecată într-un alt dosar pentru infracțiunea de abuz în serviciu, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Doi ani mai târziu, în ianuarie 2023, magistrații de la Judecătoria Bârlad au oprit procesul penal în cazul dosarului „Skoda”, fiind invocată prescripția răspunderii penale, conform deciziei Curții Constituționale din 2022.

Sectorul 1: Clotilde Armand, urmărită penal pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a anunţat în august 2023 că a început urmărirea penală faţă primarul Sectorului 1, Clotilde Armand (USR) pentru cinci fapte de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. Ea e acuzată că ar fi semnat o dispoziţie prin care s-a desemnat manager al unui proiect european şi ca urmare a acestui act a realizat foloase materiale constând în venituri aferente activităţilor prestate în calitatea de manager de proiect. USR a făcut în trecut un slogan de campanie electorală din ”Fără penali în funcții publice”.

Sectorul 3: Robert Negoiță, susținut de PSD-PNL, urmărit penal în două dosare

În februarie 2023, DNA a anunțat că Robert Negoiță este urmărit penal pentru că în perioada 2015 – 2021 ar fi aprobat emiterea presupus nelegală a unor documente necesare construirii și intabulării unui bloc din centrul Capitalei. În februarie 2023, procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Robert Negoiță într-un alt dosar pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave legate de contractul cu Rosal.

Constanța: Mohammad Murad, candidatul AUR, urmărit penal în 2020 pentru coruperea alegătorilor

Poliţiştii constănţeni au deschis o anchetă în 2020 după ce Mohammad Murad, la acel moment candidat independent la Primăria Mangalia, a împărţit pachete inscripţionate cu un slogan şi cu numele său. Ei au deschis dosar penal pentru coruperea alegătorilor. Mohammad Murad este candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Constanța.

Alianța PSD-PNL la europarlamentare: alianța contra firii între Mihai Tudose și Rareș Bogdan

Lista alianței electorale PSD-PNL la europarlamentare e deschisă de Mihai Tudose (PSD) și Rareș Bogdan (PNL). Cei doi politicieni s-au atacat dur în ultimii ani, dar acum au ajuns colegi de listă. ”Poate dimineaţă s-a trezit şi sub impulsul unui film, sau al unei benzi de desene animate, şi-a pus chiloţii peste pantaloni, pelerina şi a început să zboare pentru blocuri”, declara Tudose despre Rareş Bogdan în 2023.

Tot ca urmare a alianței electorale, Rareș Bogdan a ajuns în Dolj pe afișe electorale alături de Lia Olguța Vasilescu (PSD), actualul primar al Craiovei. Cum se gratulau Rareș Bogdan și Lia Olguța Vasilescu în urmă cu patru ani, potrivit aktual24:

Lia Olguța Vasilescu: „Mvaaaai! L-am suparat pe domnu’ Rareș, mitocanul suprem al politicii românești. Vezi că ți s-a șters rujul și s-ar putea ca unii chiar să te ia drept mascul”.

Rareș Bogdan: ”Atâta vreme cât o duduie ignorantă, o persoană care face din xenofobie un titlu de glorie, atâta timp cât o domniță cu un trecut politic sulfuros îndrăznește să jignească un luptător pentru dreptate, pentru adevăr, și este sustinută politic, cu PSD nu mai este nimic de facut. PSD va dispărea, ca feudalismul pe care il promovează”.

Constanța: Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța, a lăudat interlopii de la Ferma Dacilor și a scăpat de un dosar penal clasat de DNA

Ferma Dacilor, pensiunea din Tohani care a ars marți din temelii pentru că nu avea autorizație de incendiu, a fost lăudată în urmă cu aproape două luni de

Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța și șeful suspendat al Protecției Consumatorilor, a scăpat în acest an de urmărirea penală după ce DNA a clasat dosarul cunoscut generic ca ”plăți nelegale pentru spații verzi” către o firmă de casă a fostei administrații condusă de Radu Mazăre. Dosarul, în care era vizat și primarul PNL Vergil Chițac, a fost închis în ianuarie 2024.

Tot Horia Constantinescu a fost protagonistul unui moment controversat. Ferma Dacilor, pensiunea din Tohani care a ars pentru că nu avea autorizație de incendiu, era lăudată cu două luni înainte de incendiu chiar de Horia Constantinescu, șeful Protecției Consumatorilor, adică exact una dintre instituțiile de control care au ca scop protejarea clienților. Într-o postare pe Facebook din 21 octombrie, Constantinescu se lăuda că e prieten cu patronul Fermei Dacilor – un fost interlop cu condamnare la activ. Patru adulți și un copil au murit într-un incendiu masiv care a cuprins marți dimineață pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, județul Prahova.

Constanța: Fostul ministru al justiției USR în tandem cu un fost apropiat al tandemului Udrea-Băsescu

Alianța Dreapta Unită și-a anunțat candidații la Primăria și Consiliul Județean Constanța. Deputatul Stelian Ion, fost ministru USR al Justiției în Guvernul Florin Cîțu, a cărui demitere din funcție a dus la ruperea alianței cu PNL, va candida la primărie. Acesta va face echipă cu fostul prefect și actual consilier județean Claudiu Palaz, șeful PMP Constanța, care este în administrația locală din anii ’90.

Claudiu Palaz (53 de ani), actualul candidat al Alianței Dreapta Unită pentru Consiliul Județean Constanța, a intrat în administrația locală în 1996, în funcția de consilier juridic în primăria condusă la acea vreme de primarul PD Gheorghe Mihăieși, conform Info Sud-Est. Palaz a ajuns ulterior secretar general al Prefecturii Constanța, în timpul Guvernului Adrian Năstase (PSD), iar apoi subprefect și prefect. Ulterior a fost vicepreședinte al Consiliul Județean (2016-2020), iar în prezent este consilier județean. Cu excepția unei scurte perioade în care a lipsit din viața publică, Palaz a fost în administrația locală aproape trei decenii și a trecut prin două partide.

Palaz a fost apropiat de tandemul Elena Udrea – Traian Băsescu și de nucleul dur din fostul PD, dar a avut relații apropiate și cu oameni din PSD, fiind considerat în unele medii politice liantul dintre cele două partide în epoca Mazăre – Constantinescu. Însă în spațiul public, Palaz și tandemul Mazăre -Constantinescu se aflau în conflict și se amenințau cu plângeri la DNA. (Vezi aici integral CV-urile lui Stelian Ion și Cladiu Palaz)

Timișoara: Dominic Fritz (USR) și Alin Nica (ex-PNL), alianța foștilor inamici

Organizaţia Timiş a Alianţei Dreapta Unită (ADU) a stabilit că Dominic Fritz (USR) va fi candidatul Alianței pentru primăria Timișoarei iar Alin Nica (Forţa Dreptei) va candida pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Judeţean (CJ). Nica a fost exclus din PNL după ce acesta a criticat public alianța cu PSD pentru alegerile locale.

Înainte de a deveni aliați, Dominic Fritz și Alin Nica s-au atacat reciproc în ultimii patru ani fiecare aruncând vina asupra celuilalt pentru diverse probleme ale administrației locale.

Nu mai departe de octombrie 2023, fostul președinte PNL Timiș, Alin Nica, Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, declara că incapacitatea administrativă primarului afectează dezvoltarea Timişoarei. El a declarat că Dominic Fritz nu este în stare să se ocupe nici de proiectele început și că mai bine îi lasă pe cei care se pricep.

„113 milioane lei din fonduri europene pierduţi, 30 de proiecte nefinalizate sau nefuncţionale, contracte reziliate şi scuze patetice ale primarului Dominic Fritz în plenul Consiliului Regional de Dezvoltare, acesta este bilanţul activităţii USR la Primăria Timişoara”, se arăta într-un comunicat de presă al PNL Timiș, dat publicității în 20 octombrie 2023, citat de EVZ. 

În octobrie 2022, Dominic Fritz a lasat și el un atac dur la adresa lui Alin Nica, pe care l-a acuzat că nu a făcut nimic în fruntea CJ Timiș.

,,Cum nu a făcut nimic pentru timișeni, ar trebui să-l hăituim cu toții, poate așa va mișca și el lucrurile în Timiș! (…) De fapt, Nica nici nu conduce instituția, ci a delegat pe alții să o facă. Dl Nica e mai mult plecat din oraș, prin urmare lumea nu are ce să se mai aștepte de la un astfel de președinte”, a declarat Fritz într-un interviu pentru Banatul Azi.

Fritz a mai spus despre Nica că ar trebui ca toți timișenii să-l hăituiască, așa cum s-a văitat, recent, acesta în presă, că i se întâmplă, de la vreme, pentru ca liberalul să înceapă să și facă ceva pentru Timiș și Timișoara.

 

 

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Toate exemplele enumerate arată un lucru știut și trist:politică este o femeie de moravuri ușoare,o centuristă.

  2. despre PSDNLUDMR-AUR nu aveam nici o pretentie, exemplele sunt nenumarate

    la USR ar fi putut sa incerce sa fie alternativa corecta pentru Romania, fara capuse , sa aiba suficient curaj, doar ca se pare ca s-au compromis din interior, uitand de transparenta si democratia, si s-a vazut cu listele la europarlamentare, liste impuse, scandalul cu Lasconi, eliminarea unor oameni care au fost de la inceput in USR …. si fiind compromisi cat e pasul pentru a face compromisuri? macar cu Plus s-au aliat cu niste oameni faini, acum au coborat si mai jos valoare.

    sper doar ca sunt eu naiv si ca vor strange suficiente voturi sa ofere o opozitie puternica la subdezvoltarea numita PSDNLUDMR-AUR, si ca alianta asta va insemna ceva

    PS sa pui pe Clotide pe aceeasi lista cu Chirica si Alexe e cam fortat, si presa normala nici nu ar trebui sa dezvolte subiectul (cel putin pana nu vor vedea cum copii , rudele lui Clotide nu vor aduna averi gen vile/apartamente si domenii ca ARCALAND)

    • Greseala USR-ului este ca sustin comunitatea l3g3b3t3. Au pierdut foarte multe voturi chiar si din bula celor cu educatie superioara, dar care sunt de asemenea religiosi. Cunosc foarte multe cazuri printre prieteni/colegi.

    • @fabexdd nu asta e greseala USR, scrie deja in articol. Doar unul ca tine poate sa zica asta, cand in constituie scrie clar ca tot avem dreptul sa fim ce dorim sa fim fara ca unii ca tine sa ii condamna. Nu stiu ce te intereseaza pe tine cine cu cine o face in viata lor privata si cer doar sa fie egali in drepturi ca restul oamenilor cum de altfel scrie si in Constitutia Tarii. Pun pariu ca unul ca tine voteaza cu Aur, un partid care doreste sa fie autoritar si fascist. Mari crestini ce va dati, dar uitati un lucru „iubeste-ti aproapele”, voi v-ati denaturat atat de mult incat actiunele voastre sunt inversul iubirii. Sa nu mai zici ca esti crestin

  3. O analiză pertinentă, obiectivă.
    Mai folosește la ceva în acest ghiveci politic al unei națiuni debusolate?

    • O analize gresita cap-coada. Peste tot in lume asa arata politica, alt sistem mai bun nu avem.

      Pe termen scurt, astfel de idei duc la o prezenta mica la vot la urmatorele alegeri. Si chiar exista oferta electorala.
      Pe termen lung, pregatesc un dezgust generalizat fata de politica, care e calea singura spre dictatura. Acolo e liniste: nu exista nici alegeri, nici aliante, nici compromisuri, nici campanie electorala. Sistemul actual politic din Romania, asa defect cum e, e de 1000 de ori mai respirabil decat o dictatura a la Rusia. De asta ce fac acum PSD si PNL e atat de toxic: cele mai mri dou partide, care au peste 90% dintre primari, vor sa „sara” practic peste alegeri si sa gaseasc un sistem prin care sa fie la putere in continuu.

    • silicon_V
      Excelent comentariul! Restul celor care viseaza Albe ca Zapada in politica nu pot sa le spun decat ca dreptul la opinie ,deci inclusiv la a exprima utopii,este garantat.

  4. Și eu cu cine votez bre?Și mai lua o guriță de rom ….

  5. OK, e clar ca USR s-a mai psdpnlaur-izat intre timp, mai ales dupa ce factiunea GhineaBarnaDrula a fortat iesirea lui Ciolos &Co catre Reper, dar mi separe incorect si mult deplasat sa pui semnul = intre USR si psdpnlaur. Iar daca cineva argumenteaza ca nu asta au facut autorii, atunci sa argumenteze de ce nu au dat si contra-exemple, de politicieni care nu au coborat standardele, si care (si-)au respectat principiile si etica (vezi demisia lui Ciolos de la conducerea USR din cauza psdizarii fortate de Drula).

    • Mie mi se pare ca sunt la fel.
      PSD-PNL conduc Romania de 25 de ani, in diverse combinatii, timp in care au fost in fruntea a zeci de megascandaluri legate de coruptie. Acum au inventat un sistem politic prin care elimina competitia politica dintre ele, cumpara presa cu zeci de milioane de euro, bani publici, si folosesc bugetul public absolut discretionar, prin fonduri uriase puse direct la dispozitia primului ministru prin mecanismul fondului de rezerva.

      Pe de alta parte, aia de la USR s-au aliat cu PMP si FD. Mie se pare de neiertat.

    • @silicon_v
      Sa spui ca USR = PSD imi da suspiciuni ca esti troll.
      Politica cere sa faci compromisuri, nu cred ca in PMP sau FD exista asa multi corupti ca in PSD si PNL.
      De exemplu Ludovic Orban cand a fost anchetat de DNA s-a retras din functia pe care o detinea la momentul respectiv (daca tin bine minte).
      Partidul ideal pentru Romania nu exista, am avea nevoie de un Javier Milei pentru asa ceva.

  6. Pana mai ieri, le reprosati USR-ului ca nu fac compromisuri, ca sunt neinitiati in politica si se vedea acest lucru. Acum, cand incep sa faca politica (acest lucru se face si prin negociere si creare de aliante electorale), o dati ca au devenit ca ceilalti.
    Da, poate fd si pmp nu sunt cele mai potriviti pentru aceasta alianta, dar altii nu sunt. De bine, de rau, macar sunt cu totii de dreapta. In plus, aceste 2 partide nu ar fi trecut pragul electoral si procentele ar fi fost redistribuite preponderent la USL si aur. Asa, se vor adauga cateva procente la ADU

  7. Concluzia: votați REPER, foștii PLUS care nu fac compromisuri și sunt gata sa o ia de la început ori de câte ori e nevoie doar sa își apere principiile

    • Din pacate, e vot inutil. Nu fac 5% decat in cateva orase mari din tara si atat.

    • Ar fi atât de bine dacă v-ați documenta în legătură cu cei care au plecat la REPER, ca să vedeți cât de competenți sunt.
      Eu l-am dat în repetate rânduri exemplu pe dl Alin Prunean și discursul său despre „Mircea Ciolacu“.

  8. toate dorintele se castiga 🙂

  9. Din pacate politica a devenit meserie ca oricare alta, iar cei care o practica o fac ca sa castige un post, o sinecura, o pozitie sociala si multi bani.
    USR-istii sunt si ei meseriasi, dar mai prosti decat pnl, psd insa au timp sa-i ajunga din urma.

  10. Erau intotdeauna complici la furat, restul era circ. In loc sa-si mai dea mainile pe la spate si le dau pe fata.

  11. Dacă au existat vreodată standarde de integritate in politică, ele nu erau curente și cu certitdine nu au reușit să se impună ca normative. Asta în istoria recentă a țării iar precedenții 45 de ani evident că un intră în discuție. Avem deci o perioadă de dreipătrimi de secol în care impostura, contraselecția ( mai demult originea ”sănătoasă” ), privilegiile fără legătură cu meritele, au devenit treptat modele de urmat în politică. Ce avem în prezent este un bulion politic, din care poți scoate cu ochii închiși și la nimereală numai exemplare total compromise, eventual ”mai puțin” , sau ”abia” corupte. Situația actuală a apărut după ce în perioada Dragnea tot ce înseamnă sistem juridic, a fost studios și treptat emasculat de toate atributele care trebuie să constituie sistemul imunitar al statului în care domnește legea. Oferta politică este de așa natură, încât suntem condamnați la o perpetuă alegere a celui mai puțin rău dintre cele catastrofale. Asta înainte de 4 alageri de importanță majoră. Țara funcționează nu pentru că este condusă, ci datorită naturii inerțiale a economiei reale, cu paradigmă de funcționare complet diferită. ”Ei” și noi. Aici am ajuns.

  12. Criticile opinia autorilor nu sunt vrednice sa treaca de cenzura? Adica trebuie neaparat sa avem aceeasi opinie?