Tristețe, alienare, epuizare și insomnii. Îngrijitoarele românce, cele mai expuse la „Sindromul Italia”
Numărul mare al româncelor plecate în Italia pentru a îngriji persoane vârstnice și problemele cu care acestea se confruntă din cauza distanței față de familie și a condițiilor în care își duc activitatea zilnică au dus la apariția unui fenomen, consideră specialiștii.
Într-un material dedicat acestui subiect, Deutsche Welle pornește de la cazul particular al Mariei Turcu.
Soțul său și fiul de 17 ani trăiesc în România, în timp ce ea lucrează la o familie de italieni. „Mă simt obosită, dar încerc să muncesc și mai mult, ca să fiu și mai obosită, să dorm bine și să mă simt mai bine. Nu vreau să am timp să stau pe gânduri, să devin melancolică”, spune Mariana Turcu, citată de jurnalștii de la DW.
Aceștia citează statistici referitoare la anul 2015, potrivit cărora cel mai ridicat procent din cele peste 880.000 de persoane angajate ca îngrijitoare – 20,5 la sută – aveau cetățenia română.
Însă multe îngrijitoare nu figurează în evidențele autorităților, ceea ce face numărul exact al acestora să fie dificil de stabilit.
În plus, arată materialul publicat de DW, multe est-europence aflate în această situație au suferit de o formă gravă și persistentă de depresie atunci când s-au întors acasă, după anii petrecuți îmn Italia.
Printre simptome se numără tristețea, alienarea, epuizarea și insomniile.
Potrivit Deysche Welle, în 2005 doi psihiatri din Ucraina, Andri Kisseleff și Anatoli Faifrici au identificat în acest context o afecțiune socio-medicală pe care au numit-o „Sindromul Italia”.
Însă nu există studii științifice adecvate despre acest sinfrom, consideră Francesca Vianello, profesoară de sociologie a muncii la Universitatea din Padova.
„Pe de-o parte, ele lucrează cu persoane bătrâne și bolnave, adesea suferă când pacienții mor. Pe de altă parte, eforturile lor nu sunt apreciate suficient acasă sau uneori li se reproșează că nu sunt mame bune”, explică Francesca Vianello, în dialog cu DW. „Acești factori cauzează un stres psihologic și emoțional puternic, care duce și la simptome fizice. Când se întorc în România, femeile sunt epuizate”, mai arată expertul intervievat de jurnaliștii germani.
Deutsche Welle amintește că, potrivit Organizației Mondiale a Muncii, Italia, Spania și Franța sunt în topul țărilor cu cel mai ridicat număr de îngrijitoare de bătrâni din Europa.
Articolul integral – AICI
Sursa foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii