G4Media.ro

Echipele din Liga 1 vor trebui să înceapă jocurile cu minim 5…

sursa foto: Inquam Photos / Simion Sebastian Tataru

Echipele din Liga 1 vor trebui să înceapă jocurile cu minim 5 români în echipă, din sezonul viitor / Sancţiunile vor fi doar de ordin financiar / Poziția CNCD

Federaţia Română de Fotbal a anunţat că din sezonul 2024-2025, cluburile din România vor trebui să alinieze la start minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional, pentru a creşte astfel baza de selecţie pentru echipele naţionale, relatează DCSport. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunţat că echipele care nu vor respecta această regulă vor fi sancţionate.

”În primă fază, sancţiunile vor fi doar de ordin financiar, deci nu vom aplica sancţiuni după modelul regulii U21. Aşa încât ele vor fi legate exact de cuantumul plăţilor de solidaritate de la UEFA, dar şi de fondurile guvernamentale, dacă acestea se vor debloca. (…) Azi, plăţile pentru 2024 sunt de aproximativ 2,5 milioane de euro. Ca exemplu, dacă un club ar trebui să încaseze 150.000 de euro şi nu respectă regula 5+6, banii vor fi opriţi. Din anul doi de implementare a regulii, sancţiunile se vor extinde şi asupra cluburilor din Liga I care nu se regăsesc în primele 20 de academii. Aşa că un club va trebui să plătească o amendă care va fi echivalentul sumei din plata de solidaritate de la UEFA. Banii strânşi din sancţiuni vor fi împărţiţi în mod egal de primele trei cluburi din clasamentul academiilor”, a declarat Răzvan Burleanu după şedinţa Comitetului Executiv al FRF.

Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, explică de ce măsura FRF nu discriminează

„E o condiţie aparent neutră, în sensul în care nu distinge pe cetăţenia jucătorilor de fotbal, şi spune că minimum 5, ulterior 6, trebuie să fie crescuţi la academiile din România, şi aici intră şi cetăţenii români din Diaspora. Aici, analiza se face statistic. Dacă statistic numărul jucătorilor de fotbal din academiile din România arată că marea majoritate sunt cetăţeni români, atunci se poate interpreta ca fiind o excludere a lucrătorilor din UE, pentru că sportivii sunt lucrători în sens larg, şi se poate interpreta ca fiind o încălcare a principiului liberei circulaţii a lucrătorilor în UE.

Dacă ne uităm la consecinţele nerespectării acestei reguli, vedem că FRF a gândit o formă de compensare sau finanţare a cluburilor care sprijină sau care apelează la jucători formaţi în România, în mare majoritate cetăţeni români. Pentru că sancţiunea nu se referă la o depunctare sau la excluderea din competiţie, ci, practic, acele cluburi care nu respectă această regulă nu primesc din finanţarea de solidaritate care vine de la UEFA, respectiv FRF. E şi o metodă de a finanţa într-un fel acele cluburi care apelează la jucători de fotbal autohtoni”, spune președintele CNCD.

”Dacă sancţiunea era de depunctare, excludere, sau chiar amendare, atunci am fi vorbit de o formă de discriminare indirectă. Sancţiunea fiind de fapt că nu primesc din fondul de solidaritate duce la ideea că e alegerea clubului cum îşi face strategia. Se leagă această măsură de alte politici ale FRF, în special obligaţia de a creşte procentual finanţarea academiilor de fotbal, mai ales la cluburile din prima ligă”, a declarat Csaba Asztalos pentru DC SPORT.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează