Ecologişti din cadrul WWF vor elibera 1,6 milioane de sturioni în Dunăre
Organizaţia pentru conservarea naturii WWF va elibera 1,6 milioane de sturioni în Dunăre. Organizaţia a spus, într-un comunicat de presă dat marţi publicităţii, că executivul european a lansat un apel către statele membre ale Uniunii Europene pentru a-şi spori eforturile de a aborda problema braconajului şi a traficului în scopul conservării micii populaţii de sturioni rămasă pe continent, potrivit BTA, transmite Agerpres.
Deşi sturionii au apărut încă de pe vremea dinozaurilor, în prezent se numără printre cele mai periclitate grupe de animale de pe Terra. În Dunăre trăiau şase specii de sturioni, dar în prezent doar patru sunt prezente în râu. Una dintre ele, cega, se află pe lista speciilor vulnerabile, iar morunul, păstruga şi nisetrul sunt în pericol critic de dispariţie, a precizat WWF, adăugând că protejarea şi restabilirea populaţiilor acestor specii se numără printre principalele sale obiective.
Lidera Iniţiativei privind sturionii din cadrul WWF, Beate Striebel, a spus că statele au eşuat în a adopta măsuri eficiente pentru a face faţă ameninţărilor cu care se confruntă populaţia de sturioni rămasă. Cele mai serioase ameninţări sunt braconajul şi traficul, dar mai există şi problema dezvoltării energiei hidroelectrice precum şi schimbările în matca râului, care afectează habitatele peştilor. ”Am pierdut deja specia viză din râurile noastre. Să păstrăm celelalte specii”, a îndemnat Striebel.
Sturionul este un peşte migrator care a apărut în urmă cu 200 de milioane de ani. În prezent, ultimele populaţii de sturion sălbatic din Europa se găsesc în Dunărea Inferioară, de-a lungul graniţei dintre Bulgaria şi România. Braconajul este cel mai mare risc direct la adresa supravieţuirii lor. Alte pericole sunt fragmentarea şi pierderea habitatelor, schimbările nedorite în migraţia pentru reproducere şi poluarea.
Pentru a contribui la conservarea sturionului, WWF a lansat un proiect pe scară largă denumit LIFE-Boat. Va fi desfăşurat în şapte ţări europene: Bulgaria, România, Austria, Ungaria, Slovenia, Slovacia şi Germania. LIFE-Boat este cofinanţat de programul LIFE al Uniunii Europene şi include eforturi ale unor oameni de ştiinţă, instituţii şi ecologişti. Include o serie de măsuri de conservare cum ar fi repopularea cu sturioni tineri în Dunărea Inferioară şi Marea Neagră, conlucrarea cu autorităţile din domeniul pescuitului şi sensibilizarea comunităţilor locale de pescuit.
Obiectivul principal al WWF este de a preveni extincţia celor patru specii de sturioni care au mai rămas în fluviul Dunărea, a spus Striebel. Organizaţia plănuieşte crearea unei bănci de gene şi înmulţirea sturionilor de origine locală pe care să-i elibereze în Dunăre în anii care urmează. WWF consideră că repopularea este o metodă-cheie pentru a spori creşterea pe termen lung a populaţiilor de sturioni, dar efectul va fi neglijabil dacă braconajul şi traficul nu vor fi ţinute sub control în acest răstimp, a spus expertul.
În Bulgaria, WWF va lua parte la întâlniri regulate cu organele de drept şi pescari pentru a discuta măsuri destinate conservării populaţiilor de sturioni şi nevoia de a declara capturile şi pescuitul accidental din zonele populate. Experţii WWF vor vizita comunităţi de pescari de-a lungul Dunării Inferioare şi partea nordică a coastei Mării Negre pentru a-i învăţa cum să elibereze capturile accidentale de sturioni. Aceştia vor conlucra cu instituţiile competente pentru a minimiza nivelurile de braconaj, care a rămas îngrijorător de ridicat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu