G4Media.ro

Ecologiștii de la Declic se judecă cu Hidroelectrica și CJ Covasna pentru…

Foto: Barajul Bâsca Mare / G4Media

Ecologiștii de la Declic se judecă cu Hidroelectrica și CJ Covasna pentru salvarea râului Bâsca mare, unul dintre puținele rămase naturale / Studiul de impact asupra mediului a fost realizat de ISPH-ul lui Dan Ioan Popescu

Asociația Declic a dat în judecată la Tribunalul Cluj Hidroelectrica și Consiliul județean Covasna pentru suspendarea autorizației de construire a derivației Surduc-Nehoiașu, parte a galeriei de aducțiune a amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu. Termenul de judecată este chiar azi.

În toamna anului trecut, Hidroelectrica a alocat 63 de milioane de lei pentru construcția derivației Surduc-Nehoiașu, potrivit opiniabuzau.ro.

Aducțiunea ar urma să conducă apa de la barajul Surduc până la hidrocentrala de la Nehoiașu, construită în 1988. Construcția derivației ar putea costa până la 78 de milioane de lei și are termen de finalizare anul 2023. Proiectul hidroenergetic a fost demarat în 1981 prin decret al lui Nicoale Ceaușescu.

Foto: lucrări hidrotehnice pe râul Bâsca Mare, Buzău; Sursa: G4media.ro

Ecologiștii reclamă faptul că proiectul include realizarea unui baraj pe cursul superior al râului Bâsca Mare. Barajul ar devia râul, printr-un tunel de aducțiune, la o depărtare de aproximativ 20 de kilometri, spre amenajarea hidroenergetică de la Siriu. Astfel, râul ar fi secat complet pe toată lungimea cursului din județul Buzău și ar fi lăsat doar Bâsca Rozilei, cu jumătate din debit. Galeria de aducțiune de pe Bâsca Mare ar afecta și râul Buzău, fiind un afluent al acestuia.

Declic a contestat autorizația de construire 175/2015 emisă de CJ Covasna. Autorizația a fost emisă pe baza unui acord de mediu care are la origine o evaluare de mediu facuta de Institutul de studii și proiectări hidroenergetice, controlat acum la vedere și condus de fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Vezi acordul de mediu aici, la pagina 5.

”Agenția regională pentru protecția mediului Sibiu a emis acordul de mediu din 2009, pe baza unei evaluări făcute de firma ISPH. În 2009 era în vigoare un ordin din 2003, potrivit căruia o firmă care efectuează evaluare de mediu pentru un proiect pe care ea însăși l-a scris nu mai are voie să facă evaluări (i se anulează certificatul de atestare). Din moment ce ISPH a scris proiectul, autoritățile de mediu nu doar că erau obligate să respingă studiul efectuat de ISPH, ci și să-i anuleze acestei firme certificatul.

Si dacă nu ar fi vorba de proiectul lor, tot nu este în regulă, pentru că cei de la ISPH sunt cei mai fervenți adepți ai amenajărilor hidroenergetice și ar fi culmea să recunoască impactul lor asupra mediului!”, a declarat pentru G4Media.ro biologul și activistul de mediu Călin Dejeu.

Potrivit biologului, râul Bâsca Mare este unul dintre foarte puținele râuri relativ mari din Carpații Românești, care nu au fost încă sacrificate pentru amenajări hidroenergetice. Râul include o vale spectaculoasă, cu potențial turistic.

Potrivit lui Călin Dejeu, suprafața proiectului în construcție se suprapune pe situl Penteleu, componentă a rețelei de arii naturale protejate Natura 2000. Râul Bâsca Mare reprezintă principalul habitat lotic al zonei, 10 specii de pești ar putea pieri dacă barajul este finalizat, 4 dintre ele fiind specii protejate Natura 2000. Va fi afectată astfel și vidra și Carabus variolosus, o specie de gândac de apă pe cale de dispariție în România, specie pentru care a fost desemnat situl natura 2000 Penteleu.

Foto: Carabus variolosus; Sursa: beetlesfromromania

Avem infringement din cauza amenajărilor hidroenergetice în ariile naturale protejate. România este în faza precontencioasă de infringement în cazul 2015/4036 al Comisiei Europene privind încălcarea legislației UE de către hidrocentralele din România. Cazul nu a ajuns decocamdată pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Tocmai de accea, ecologiștii solicită Comisiei Europene să includă devierea râului Bâsca Mare în această cauză.

Vezi aici imagini cu șantierul de pe Bâsca mare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. La fel vor sa faca discipolii impuscatului si in Calimani:
    https://www.inclusiv.ro/un-baraj-comunist-renaste-lostrita-moare

  2. Bine ca ecologistii de la Declic nu vad si ignora poluarea masiva cu fum si gaze toxice din Suceava. De cate or am apelat la ei, m-au ignorat total. Sa le fie rusine, toate oengeurile ecologice au fel de fel de manarii cu diverse firme si isi platesc polie prin asemenea actiuni.
    Nu exista ecologisti in Romania

    • „Ecologistii” astia sunt de fapt agenti economici care se ocupa de rafting. De aici interesul exclusiv de „salvare” a apelor carpatine, intamplator rauri bune de rafting.

  3. Asociatia „Declic” este fosta „Efectul Fluture” a lui Dejeu. Iar proiectul blamat de el e la cativa kilometri distanta de situl Natura 2000 Penteleu, deci o alta situatie decat cea din Defileul Jiului.

    • Gigi si cu cetatean , o mai s—-i ma la rece . Cap aveti , minte ce va mai trebuie .
      Mars mah , si lasati-ne .

    • Un „oncologist” imbecil si mitocan. Siktir bă!

    • Tribunalul a respins cererea Asociatiei Declic de suspendare a autorizatiei de construire. „Sa ne mai lase” judecatorii astia „fara minte”, buhaha.

  4. Foarte bine că au sesizat instanța, a ajuns România sat fără câini. Toți șmenarii din energie fac ce vor, nu țin cont de reguli, și atunci mă întreb de ce se mai dau legile? Ca să le respectăm doar noi, să ne pună frână dacă avem de gând să le facem concurență băieților deștepți? Că ei oricum nu le respectă.

  5. Bravo, Declic!
    La mai mare!
    Voi mai contribui la campaniile voastre.

    @Un cetatean: ma indoiesc ca ai apelat la ei pentru ceva anume si nu ai alt scop decat a-i denigra putin aici, dar chiar daca ai facut asta, si ai fost „ignorat”, nu e cazul sa te comporti ca un copil de gradinita si sa arunci cu laturi, doar pentru ca ceva a mers prost la un moment dat.
    Daca chiar e o problema la Suceava, mai incearca, poate si al altii, pentru sprijin. Asa fac adultii!
    Hai, copacel!

  6. in amonte de Vaarlam,in padure,in albia raului se arunca gunoaie de ani de zile, cu sacii, nu a vazut nimeni dintre cei mentionati in articol. Din com.Gura Teghii, continuind cu Basca Rozilei, pana la Podul Negru, gunoiul se arunca in albia raului.Raul Buzau, care iese din Barajul Siriu, este groapa de gunoi a localitatii Siriu.
    Raul Basca Mare, care, se spune in articol,ca ar gazdui atatea specii de peste, este tot timpul poaluat de gaterele din Covasna si noroiul ce se scurge in apa de la exploatarile forestiere de pe ambele maluri. Se trece prin rau cu camioane si tractoare ca pe drum..Acest noroi a omorat pestii ce existau odata in aceasta apa.Construirea barajului ar inbunatatii situatia raului in amonte.In aval, unde raul intalneste civilizatia, este alta mancare de peste.

    • T.G., sa spui ca un baraj imbunatateste situatia unui rau este ca si cum ai spune ca un glont in cap imbunatateste situatia unui om. Daca nu sti nimic despre baraje, pune mana si citeste:
      https://www.damremoval.eu/
      Tu nu ai mani si nu ai bani de saci? Trebuie sa vina un ONG sa curete gunoaiele?? Gandeste-te ca in Romania sunt un milion de probleme de mediu si vreo 5 ONG-uri care fac ceva in acest domeniu.
      De cate ori ai sesizat la Garda de Mediu problema gaterelor din Covasna? Garda nu indrazneste sa aplice legea la tovarasii de la Hidroelectrica, dar la niste gatere ar indrazni, daca insisti.

    • Iovane, v-a spalat bine de tot Dejeu pe creier cu cloramina din aia puternica. Cum suna rugaciunea isihasta a ecologistului? „ilegal”, „ilegal”, „ilegal”, „ilegal”, …

  7. Problema e in alta parte.
    Daca statul roman nu ar fi depenent de interesele unora, si ar fi indepent – nespagar- ar fi intervenit Garda de mediu, de exemplu. Dar nu se va intampla niciodata atat timp cat exista invarteli si combinatii la toate niveluri statului roman.
    De fapt nu s-ar da nici macar aprobarile de contructie acolo. Dar cu spaga inverte totul face si desface orice. Cineva a luat multa spaga sa dea aprobari.

  8. Pentru Hidroelectrica formulez o propunere: să nu mai furnizeze energie electrică celor care consideră că energia hidro e dăunătoare. Să facă bine cu toții să-și instaleze generatoare pe cărbuni sau gaze sau ce mai cred ei că nu dăunează mediului. Și nu cumva să li se permită să cumpere autoturisme cu motor electric. Hidrolectrica ar putea să-i premieze pe cei care au trecut la opaiț și la transportul cu căruța, că tramvaiul poluează…

    • Anghel ironie de clasa a doua, daca ai capacitatea de concentrare sa urmaresti un documentar, desi nu pari, ia si uita-te, sa vezi cat de ”verde” e hidroenergia:

    • Mai schimbati si voi placa, ca ne-am plictisit de aceleasi filmulete de propaganda obosite.

    • Pe rauri de munte in albia minora, in rest n-au gasit unde sa construiasca hidrocentrale.
      Autoturismele electrice nu sunt de mare folos, statii de incarcare sunt extrem de putine majoritatea aproape de orasele mari. In rest D-zeu cu mila. Curentul folosite la alimentarea masinilor electice e la comun cu restul, nu e numai de provenienta hidro, eoliana sau fotovoltaica. Deci care masini electrice, o prostie cioanta.

      Vara cand e seceta, pana si centrala atomica de la Cernavoda risca sa fie oprita pusa pe butuci. Bataie pe apa cu agricultura, irigatii, industrie, consum uman etc.

  9. La asa numita energie verde, e verde doar culoare banilor multi dolari in spatele ei.
    Nu protejeaza nimic, ba din contra distruge tot

  10. Susțin dezvoltarea cursului raului Basca Mare în scop turistic…!!! 💕👏😪😥🤗