G4Media.ro

Ecomafia: Italia înregistrează o creștere a activităților mafiote care dăunează mediului

Sursa foto: Pixabay

Ecomafia: Italia înregistrează o creștere a activităților mafiote care dăunează mediului

Analiză Le Monde preluată de Rador Radio România:

În Puglia, fermierii sunt uimiți să descopere pe terenurile lor munți de deșeuri, aruncați peste noapte de camioane, discret. În Sicilia, câmpurile sunt incendiate în mod deliberat cu scopul de a intimida proprietarii, de a obține despăgubiri sau chiar de a obține terenuri adecvate pentru proiecte silvice sau imobiliare profitabile. În apropiere de Napoli apar clădiri construite ilegal pe o coastă din ce în ce mai betonată. Aceste infracțiuni legate de crima organizată dăunează mediului și sunt denumite în Italia printr-un singur cuvânt: „ecomafia”, potrivit Rador Radio România.

Termenul a fost inventat de Legambiente în 1994. Această asociație de mediu a denunțat ecomafia timp de treizeci de ani prin rapoarte anuale, bazate pe investigații judiciare, rapoarte ale poliției și fapte relatate în presă. În cea mai recentă ediție publicată la jumătatea lunii iulie, Legambiente dezvăluie că aceste activități care distrug natura aduc aproape 9 miliarde de euro pentru 378 de clanuri mafiote. Aproape 35.500 de infracțiuni au fost înregistrate în 2023, în creștere cu 15,6% față de 2022. „Această creștere se explică în principal prin creșterea cu aproximativ 60% a controalelor polițienești și prin redresarea economică pe care o trăiește Italia astăzi”, asigură Enrico Fontana, coautor al raportului și șef al Observatorului de Mediu și Legalitate Legambiente.

Enrico Fontana subliniază infiltrarea tot mai mare a mafiilor în sectoare economice complet legale, precum gestionarea deșeurilor și reciclarea. Infracțiunile legate de traficul ilegal de gunoi au crescut cu 66% în 2023, un boom față de anul precedent.

La începutul anului, în Calabria, jandarmii au descoperit, de exemplu, că peste 5.000 de tone de deșeuri au fost aruncate în râul Valanidi de către cinci angajați ai unei companii de terasamente, deja condamnată în trecut pentru asociere mafiotă. Unele resturi proveneau de la lucrări de construcție și demolare.

Acești suspecți ar fi extras și bucăți de rocă din cursul de apă pentru a le folosi pe alte șantiere. Acest jaf a slăbit malurile râului și a crescut riscul de revărsare „cu posibile efecte devastatoare asupra celor 83 de familii care locuiesc în apropiere”, citim în raport.

Ecomafia prosperă și ea și mai ales în sectorul betonului. Legambiente a identificat cel mai mare număr de infracțiuni mafiote care dăunează mediului, înaintea deșeurilor pe locul al doilea și a traficului legat de animale (braconaj, pescuit ilegal, vânzarea interzisă a anumitor specii etc.) pe locul al treilea. Infracțiunile mafiote din economia concretă au crescut cu peste 6,5% în 2023 față de 2022. Concret, clanurile sunt adesea responsabile pentru construcții ilegale stabilite în zone protejate, sau în zone cu risc seismic sau cutremur.

Raportul explică, de asemenea, că suprafața de terenuri „fumegânde” din cauza incendiilor a crescut cu peste 55%. Acest fenomen este observat mai ales în regiunea Napoli, atât de mult încât Legambiente numește zona poreclit „la terra dei fuochi” („țara focurilor”). Jurnalistul Roberto Saviano a făcut cunoscută această expresie în întreaga lume în 2006: este titlul unuia dintre capitolele cărții sale de investigație Gomorra despre Camorra, mafia napolitană.

Tot în Campania, regiune a cărei capitală este Napoli, Legambiente a înregistrat în 2023 cel mai mare număr de infracțiuni mafiote care dăunează mediului. Deloc surprinzător, celelalte regiuni cele mai afectate de ecomafie sunt situate în sudul Italiei, unde mafiile italiene au rădăcini istorice, cum ar fi ‘Ndrangheta din Calabria.

La treizeci de ani de la publicarea primului lor raport despre ecomafie, Legambiente a remarcat „o conștientizare în rândul populației și al liderilor politici cu privire la gravitatea acestor fenomene”, subliniază Enrico Fontana. „Ecomafia este prezentă peste tot în Europa. Dar, din 1995, suntem singura țară europeană care a înființat o comisie parlamentară de anchetă privind ilegalitatea de mediu în fiecare legislatură”.

Pentru a lupta împotriva ecomafiei, Enrico Fontana amintește că este foarte importantă „cooperarea forțelor de poliție din Europa, precum și protecția tuturor celor care au curajul să denunțe”. Investigarea infracțiunilor de mediu nu este lipsită de riscuri. În apropiere de Napoli, un sediu Legambiente a fost aproape distrus în februarie de un incendiu.

„Aceasta este a treia încercare de intimidare la adresa noastră în șapte luni”, se plânge Enrico Fontana.

Sursa: LE MONDE / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează