G4Media.ro

Economia Germaniei se contractă pentru al doilea an consecutiv

sursa foto: Unsplash/ Raja Sen

Economia Germaniei se contractă pentru al doilea an consecutiv

Cea mai mare economie a Europei s-a contractat pentru al doilea an consecutiv în 2024, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul Federal de Statistică. Economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% anul trecut, după o scădere de 0,3% în 2023, arată cele mai recente date, potrivit Euronews.

„Conform primelor calcule ale Oficiului Federal de Statistică (Destatis), produsul intern brut (PIB) ajustat în funcție de prețuri a fost cu 0,2% mai mic în 2024 decât în anul precedent”, se arată într-un comunicat de presă al Destatis.

„Presiunile ciclice și structurale au stat în calea unei evoluții economice mai bune în 2024”, a adăugat Ruth Brand în cadrul unei conferințe de presă organizate la Berlin pe tema produsului intern brut al Germaniei în 2024.

„Printre acestea se numără creșterea concurenței pentru industria de export germană pe principalele piețe de desfacere, costurile ridicate ale energiei, un nivel al ratelor dobânzilor care rămâne ridicat și o perspectivă economică incertă. În acest context, economia germană s-a contractat din nou în 2024”, a continuat Brand.

Declin puternic în industria prelucrătoare și în construcții

După ajustarea cifrelor, valoarea adăugată brută la nivelul întregii economii a scăzut cu 0,4% în 2024, cu diferențe semnificative în performanța sectoarelor economice individuale.

„În industria prelucrătoare, producția a fost în scădere, iar valoarea adăugată brută a scăzut semnificativ (-3,0%) comparativ cu anul precedent. În special, sectoare-cheie precum fabricarea de mașini-unelte și echipamente sau industria auto au înregistrat o scădere accentuată a producției. Producția a rămas la un nivel scăzut în ramurile industriale mari consumatoare de energie, care includ, de exemplu, industria chimică și industria prelucrării metalelor. În 2023, producția a scăzut considerabil din cauza creșterii puternice a prețurilor la energie”, mai notează Destatis în comunicatul său de presă.

În industria construcțiilor, scăderea de la an la an a valorii adăugate brute în 2024, de -3,8%, a fost chiar ceva mai pronunțată. În special, în condițiile în care prețurile construcțiilor și ratele dobânzilor au rămas ridicate, au fost construite mai puține clădiri rezidențiale.

„Lucrările de finalizare a construcțiilor s-au confruntat, de asemenea, cu o scădere a producției. În schimb, modernizarea și construcția nouă de drumuri, căi ferate și conducte au condus la o creștere în sectorul ingineriei civile”, a mai precizat Destatis.

Cu toate acestea, sectorul serviciilor a înregistrat o creștere pozitivă în ansamblu în 2024 (+0,8%), dar performanța ramurilor individuale a variat. De exemplu, valoarea adăugată brută în sectorul economic agregat al comerțului, transportului, serviciilor de cazare și alimentație publică a stagnat. Deși, în timp ce sectorul comerțului cu amănuntul și furnizorii de servicii de transport au înregistrat fiecare o creștere, comerțul cu autovehicule, comerțul cu ridicata și activitățile de servicii de alimentație publică au înregistrat o scădere a performanței în comparație cu anul precedent.

„Valoarea adăugată brută a serviciilor pentru întreprinderi a stagnat, de asemenea. Pe de altă parte, sectorul informațiilor și comunicațiilor a continuat să crească (+2,5%). De asemenea, a existat o creștere constantă în sectoarele economiei care sunt strâns legate de administrația publică: în afară de administrația publică în sine, a fost raportată o creștere continuă și în domeniile educației și sănătății publice. În ansamblu, valoarea adăugată brută a acestor sectoare a crescut substanțial față de anul precedent (+1,6%)”, a mai declarat Oficiul Federal de Statistică.

Cele mai recente date vin cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile anticipate cruciale din țară, cu provocarea de a repara economia Germaniei pe ordinea de zi. Stagnarea creșterii, incertitudinea fiscală, riscurile geopolitice, costurile ridicate ale energiei și slăbirea sectorului auto contribuie la necazurile țării – iar în lipsa unor reforme care să deblocheze investițiile structurale și să consolideze competitivitatea, cea mai mare economie europeană riscă să se confrunte cu probleme pe termen mai lung.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.