G4Media.ro

Economia României pierde prin neintrarea în Schengen circa 10 miliarde de euro…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Economia României pierde prin neintrarea în Schengen circa 10 miliarde de euro anual, susține ministrul Florin Spătaru

Decizia de neacceptare a României în spațiul Schengen înseamnă pentru economia țării noastre pierderi de 10 miliarde euro anual, a declarat, joi, ministrul Economiei, Florin Spătaru. El a adăugat că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, pentru că tehnic vorbind noi am îndeplinit aceste condiţii de mult timp.

„O astfel de decizie înseamnă 10 miliarde de euro pe care economia România i-ar putea pierde prin neintrarea în Schengen şi aproximativ 1,5 miliarde de euro pe care îi plăteşte orice cetăţean sau orice companie care trebuie să tranziteze graniţele, neintrând în Schengen. (…) Vorbim de o pierdere anuală. Vreau să vă spun că o decizie care ar fi trebuit să fie tehnică s-a transformat într-o decizie care, din punctul meu de vedere, contravine acelui principiu al solidarităţii de care de care ar trebui să dăm dovada în acest moment. (…) Cred că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, pentru că, tehnic vorbind, noi am îndeplinit aceste condiţii de foarte mult timp. Vă daţi seama că aceste sume care ar fi trebuit să intre în bugetul României sunt necesare. De aceea, probabil că următoarea etapă va fi să vedem cum vom face ca o parte din aceste costuri totuşi să-i să fie alocate României, pentru că economia, România, are nevoie de aceste fonduri”, a spus Spătaru la Digi 24.

El a subliniat că trebuie să mulţumim marii majorităţi a statelor care au înţeles că România trebuie să facă parte din spaţiul Schengen şi că, în aceste momente în care toate statele europene au dat dovadă de solidaritate atât în criza energetică, cât şi în conflictul care s-a stârnit la graniţele noastre, şi din punct de vedere economic toate statele europene ar trebui să dea dovadă de solidaritate, iar România trebuie să facă parte din spaţiul Schengen.

Totodată, ministrul Economiei a afirmat că a făcut apel către toţi ambasadorii şi către toate statele să analizeze intrarea României în Schengen din punct de vedere tehnic, conform condiţiilor care au fost stabilite pentru aderarea în Schengen, şi orice decizie „care ţine de emoţie sau de alte aspecte care nu au relevanţă pentru aderarea noastră în Spaţiul Schengen să fie lăsate deoparte”.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat joi, la Bruxelles, că România şi Bulgaria nu au fost admise încă în Spaţiul Schengen.

Comisarul pentru afaceri interne a felicitat Croaţia şi pe cetăţenii croaţi pentru aderare şi a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să adere la spaţiul Schengen, dar nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.

„V-aş minţi dacă nu aş spune că sunt, de asemenea, dezamăgită şi cred să împărtăşesc această dezamăgire cu cetăţenii din România şi Bulgaria. Este rolul Comisiei să fie optimistă şi să facă paşii următori. Vom continua să facem acest lucru şi sunt convinsă că vom obţine aderarea României şi Bulgariei în timpul acestui mandat şi aceasta va fi prioritatea mea”, a dat asigurări comisarul european pentru afaceri interne.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Romania a pierdut mult mai mult din cauza furturilor politicienilor si protejatilor lor, in ultimii 33 de ani.
    De fapt, Romania pierde ce n-a avut niciodata! 🙂 Ce, am fost vreodata in Schengen ca sa pierdem acum ceva? Poate nu castigam 10 miliarde…

    • Nu e cazul sa amintim cuvantul ‘bani’, cand Romania e praduita de ani si ani in ultimul hal. Toti marii sefi bugetari au averi imense din leafa lor de la stat. Si ei, dar si odraslele lor.

  2. E prima dată când aud de acest ministru. S-o fi dat ordin pe unitate și a ieșit din hibernare.

  3. Se pierde mai mult de 10 mld. Dar ăsta a uitat să pună la calcul și cât fură politicienii și funcționarii publici din banii de la bugetul țării.

  4. Da, asta in teorie, dacă ai un guvern care e și capabil, care îți ușurează viața, are competente. Așa și din PNRR ne vin 28 de miliarde de €, dacă știm sa facem proiecte, cai ferate, autostrăzi, spitale, sa le facem la timp șamd. Din fondurile structurale ar veni alte miliarde însă trebuie depuse documentația.
    Cu un guvern care e analfabet funcțional și care nu știe decât sa își dea pensii speciale la amante șamd nu cred ca e mare pierdere.
    E păcat intr-adevăr de micii antreprenori însă nu ei reprezintă majoritatea la vot. Aici guvernul știe exact ce sa facă si unde sa trimită banii, putini dar o data la 4 ani, suficient ca sa se țină in funcție. PSD PNL vor avea peste 50% împreuna iarăși, noapte buna România

    • Mare parte din textul dvs e occidental: e despre proiecte, mici antreprenori etc, dar incheiati ca ciobanasul, adica, ciobanasul are ghinion, turma se destrama si mai ramane oaia ca sa scrie poemul. De ce nu incheiati cu un”Haideti sa schimbam ceva!”, vorba englezului: “Fake it ‘till you make it!”

  5. Pai haideti sa facem proiecte sa le absorbim 100% fondurile europene, care o parte sunt si din buzunarul nostru. Sa crape de ciuda ca suntem performanti!
    Cat am pierdut cand nu am sorbit, ca pe ciorba zilnica, fondurile lor grase, an de an, cate procente nu absorbeau guvernele Ponta, Dancila, Grindeanu,..,? Sa facem frumos sa vina austriecii in migratie la noi, in stol.

  6. Și unde s-ar fi dus din banii ăștia? În buzunarele voastre, escrocilor.

  7. De unde a scos suma aia, 10 mld euro???
    Și zice că 1,5 mld euro anual sunt plătiți de cei care trec granițele.. Mă scuzați dar eu n-am plătit nimic.. trebuia să dau șpagă?

  8. Eficace no name-ul ministru,a calculat din Spătărie căt pierdem din fondurile europene + alea pe care nu le utilizăm j / / /găjbim Tel Drum și la gară ?

  9. Va doare pe voi in KR de cat va pierde sau cat a pierdut Romania. România a pierdut foarte mult că v-a avut pe voi la guvernare. Dar nu e vina voastră, voi v-ați văzut de furtișaguri in continuare. E vina oamenilor care nu ies la vot sau vă votează pe voi. E vina oamenilor care nu își dau seama că o dată la 4 ani au șansa de a mătura un partid corupt și plin de impostori.

    • Și care-i partidul ăla de trebuia votat? Că nu-i nici unul. N-ai pe cine. Am votat usr și ce-a ieșit?