Economia Rusiei se îndreapta spre recesiune. De ce scade drastic producția de petrol
Principalul subiect aflat pe agenda neoficială a ediției de anul acesta a Forumului Economic de la Sankt Petersburg, care se va desfășura în perioada 6-8 iunie, îl constituie riscul recesiunii tehnice în Rusia, scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.
La începutul acestei luni în Federația Rusă s-a înregistrat o scădere evidentă a extracției de petrol. Scad, de asemenea, cheltuielile făcute zilnic de populație, precum și transporturile de mărfuri. În consecință, foarte posibil ca în decurs de două trimestre la rând în Federația Rusă să se înregistreze o scădere a PIB-ului, lucru care înseamnă recesiune.
Experții independenți nu văd să existe motive pentru accelerarea economiei, iar academicienii ruși susțin că stagnarea economiei reprezintă rezultatul politicii duse în mod conștient de autoritățile din Federația Rusă.
Supozițiile potrivit cărora în Rusia a început recesiunea economică se confirmă tot mai mult. Agenția Reuters a informat despre scăderea drastică a extracției de petrol în Federația Rusă, fapt pus pe seama poluării petroductului ”Drujba”.
Capacitatea acestui petroduct destinat exportului este utilizată în acest moment pentru pomparea în sens invers a petrolului murdar către instalațiile de depozitare aflate pe teritoriul Rusiei. Datorită deficitului capacităților de pompare, petroliștii din Federația Rusă sunt obligați să reducă extracția de materie primă.
Potrivit Reuters, la începutul lunii iunie extracția de petrol a scăzut la minimul înregistrat din vara anului 2016. Experții vin cu calcule potrivit cărora acest factor va conduce inevitabil la o scădere a PIB-ului în al doilea trimestru la rând, lucru care reprezintă indiciul formal al recesiunii tehnice.
După producerea poluării, livrările de petrol rusesc în Europa pe conducta ”Drujba” se reiau treptat, însă deficitul capacităților de pompare ale companiei ”Transneft” se menține, lucru ce obligă producătorii să reducă extracția de materie primă.
Extracția medie zilnică de petrol și condensat de gaze în primele trei zile ale lunii iunie s-a prăbușit la aproape 10,9 milioane de barili pe zi de la indicatorul mediu înregistrat la sfârșitul lunii mai de 11,1 milioane de barili, a informat Reuters, citând două surse.
Potrivit calculelor agenției citate, extracția a atins minimul înregistrat din vara anului 2016.
Directorul departamentului analitic al ”Loko-Invest”, Kirill Tremasov, a remarcat faptul că volumul extracției de petrol este cu 1,8% mai mic decât se extrăgea cu un an în urmă.
”Dacă în luna iunie extracția se va păstra la acest nivel, în al doilea trimestru reducerea extracției medii zilnice va fi de 2,3%, comparativ cu primul trimestru. O asemenea scădere în extracția de petrol face mult mai posibilă înrăutățirea dinamicii economice în trimestrul în curs”, scrie Tremasov.
Analistul a făcut propriile sale calcule în ceea ce privește ritmul de dezvoltare a PIB-ului Federației Ruse în primul trimestru; potrivit acestora, în acea perioadă s-a înregistrat de asemenea o scădere. ”Rosstat” (Serviciul Federal pentru Statistica de Stat) informa că ritmul de dezvoltare a economiei rusești a încetinit în primul trimestru, dar s-a menținut pe plus.
Creșterea a fost de 0,5% în expresie anuală, lucru care reprezintă, cu toate acestea, un indicator minim din cel de-al patrulea trimestru al anului 2017 și mult sub previziunile făcute de Ministerul Dezvoltării Economice și de Banca Centrală.
Cu toate acestea, potrivit calculelor lui Tremasov, odată cu eliminarea factorilor sezonieri și calendaristici, PIB-ul a scăzut în primele trei luni ale anului 2019, față de trimestrul precedent, cu 1,6%.
Încă de pe atunci economiștii au început să tragă semnale de alarmă cum că este posibil să înceapă recesiunea în economia Federației Ruse. Andrei Illarionov, fost consilier pentru probleme economice al președintelui Federației Ruse, este de părere că anul trecut țara a intrat într-o nouă recesiune, a cincea la rând.
Potrivit datelor deținute de Ilarionov, în economie, per ansamblu, recesiunea a început în urmă cu șase luni, în domeniul transportului și în comerț – în urmă cu nouă luni, iar în construcții – în urmă cu șapte luni.
Problemele cu conducta ”Drujba” cresc posibilitatea ca și în trimestrul în curs economia să continue mișcarea în jos, este de părere Tremasov, deoarece nu se remarcă niciun fel de factori de susținere din partea cererii interne sau externe.
Tremasov este de părere că una dintre cauzele care au dus la prăbușirea economiei în primul trimestru al anului 2019 o constituie reducerea extracției de petrol în cadrul OPEC+, în vreme ce restabilirea extracției de petrol în cel de-al doilea trimestru al anului trecut a reprezentat unul dintre factorii accelerării economiei.
La obligațiile în cadrul OPEC+ s-a adăugat acum restricția ”benevolă” legată de necesitatea de a ocupa conducta pentru export și instalațiile de depozitare din Federația Rusă cu combustibilul returnat din Europa.
Pierderile înregistrate de economia Rusiei ar putea crește la zeci de miliarde de dolari, dacă conducta „Drujba” continuă să stea oprită, avertizau, în luna mai, experții intervievați de Reuters. Analiștii de la ”Capital Economics” au estimat că, dacă în cursul anului Rusia va reduce producția și exporturile de petrol cu 1 milion de barili pe zi, PIB-ul va crește cu 0,8 puncte procentuale.
Tremasov a atras atenția și asupra unei posibile influențe negative pe care o poate avea asupra creșterii economiei reducerea exportului de gaze. Potrivit datelor ”Gazprom”, compania rusă a exportat în țările străinătății îndepărtate, în perioada 1 ianuarie-15 mai 2019, 72,3 miliarde de metri cubi de gaze, cu 7,3% mai puțin decât în primele patru luni și jumătate ale anului trecut.
Între cauzele care ar fi putut influența negativ scăderea creșterii economice în primul trimestru (și care se mențin și în al doilea trimestru) figurează, de asemenea, politica bugetară dură dusă de autorități.
Totodată, nu există semnale că aceasta se va mai relaxa. Părerea oamenilor de știință este aceea că economia nu este frânată de cauze locale sau de ramură, ci de aceeași politică economică dusă de autorități.
Aleksandr Șirov, director adjunct al Institutului pentru prognozarea economiei naționale, a arătat, în cadrul seminarului ruso-francez desfășurat recent și intitulat ”Dinamica economico-financiară în Rusia și în Europa”, că în ultimii doi ani prețurile mondiale la petrol au crescut cu 60%, rezervele valutare și în aur – cu 24%, comerțul en gros a adăugat 3,9%; veniturile reale disponibile ale populației au scăzut cu 1,8%, iar cursul nominal al rublei – cu 13%.
”Dacă am fi trăit în condițiile anilor 2010-2012, o asemenea creștere a prețurilor la petrol ar conduce, inevitabil, la consolidarea cursului rublei, a veniturilor populației și, foarte posibil, la un ritm mult mai mare al creșterii economice. Totuși acest lucru nu s-a produs”, a declarat Șirov.
După părerea sa, principala problemă constă în faptul că măsurile de politică economică care prevalează în Rusia frânează cererea.
”Acestea frânează atât cererea populației, cât și cererea de investiții a întreprinderilor. Acest lucru se petrece pentru că se realizează așa-numita politică de stabilizare macroeconomică, care are la bază următorul triunghi: deficitul bugetar scăzut – inflația scăzută – un curs stabil”, a arătat omul de știință.
Despre frânarea cererii vorbește și cel mai nou studiu efectuat de holdingul ”Romir”. Potrivit datelor acestuia, cheltuielile zilnice ale cetățenilor Rusiei în intervalul 27 mai-2 iunie au fost în medie de 4.183 de ruble, cu 1,5% mai puțin decât cu o săptămână mai devreme, iar, comparativ cu aceeași săptămână din 2018, indicele a înregistrat o scădere cu 0,5%.
O scădere abia vizibilă, dar totuși o scădere! Dacă Rosstat ”prinde” o creștere de 0,5% din PIB, nici cetățenii de rând nu pot ignora scăderea timp de ani în șir a veniturilor lor, motiv pentru care și reacționează printr-o scădere a cheltuielilor, fie ea și cu 0,5%.
Sursa: Nezavisimaia Gazeta/ Rador/ Traducere: Silvia Nicolau
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii