G4Media.ro

Economia Statelor Unite a pierdut 20,5 milioane de locuri de muncă. Rata…

muncitori sursa pexels

Economia Statelor Unite a pierdut 20,5 milioane de locuri de muncă. Rata şomajului a urcat la nivelul record de 14,7%, în aprilie

Economia americană a pierdut luna trecută 20,5 milioane de locuri de muncă, cel mai semnificativ declin din timpul Marii Recesiuni şi cel mai puternic indiciu de până acum al modului în care pandemia de  (COVID-19) afectează cea mai mare economie mondială, transmite Reuters.

Rata şomajului a urcat în aprilie la 14,7%, de la 4,4% în martie şi nivelul cel mai scăzut de 3,5% în februarie, a anunţat vineri Departamentul american al Muncii. Este cel mai ridicat nivel de după Al Doilea Război Mondial, depăşind recordul de 10,8% înregistrat în noiembrie 1982.

Cifrele oficiale diferă uşor de estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere a ratei şomajului până la 16% şi pe eliminarea a 22 de milioane de locuri de muncă.

Datele pentru martie au fost revizuite, indicând pierderea a 870.000 de locuri de muncă, faţă de cele raportate iniţial – 701.000 de slujbe. În martie a luat sfârşit şi o perioadă record de 113 luni consecutive în care economia americană a creat mai multe locuri de muncă faţă de câte au dispărut.

Cifrele sumbre întăresc aşteptările analiştilor privind o redresare lentă din recesiunea provocată de pandemie, şi se adaugă datelor dezamăgitoare referitoare la cheltuielile de consum, comerţ şi piaţa imobiliară.

Majoritatea analiştilor estimează că economia a intrat în recesiune la finalul lunii martie, după ce măsurile stricte pentru ţinerea sub control a răspândirii pandemiei au oprit brusc activitatea şi au dus la un val de concedieri.

„Suntem aproape la jumătatea celui de-al doilea trimestru şi chiar dacă firmele au început să îşi reia activitatea, concedierile continuă într-un ritm extraordinar”, a comentat economistul Joel Naroff. Acesta a adăugat că iniţial miza pe maxim 35 de milioane de cereri de ajutoare de şomaj, însă „există tot atâtea şanse ca această previziune să se realizeze ca şi câştigul la Loto”. În prezent, Joel Naroff se aşteaptă la peste 40 de milioane de cereri, adică o rată a şomajului de cel puţin 25% în lunile mai şi iunie.

Administraţia Trump şi Congresul au deblocat împrumuturi în valoare totală de 669 miliarde de dolari pentru IMM-uri, în ideea de a le ajuta să plătească salariile angajaţilor. De asemenea, dreptul la ajutor de şomaj a fost, temporar, extins şi asupra celor care înainte nu puteau beneficia, precum liber profesioniştii.

Alte date statistice publicate joi arată că numărul americanilor care au depus de la mijlocul lunii martie cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a depăşit nivelul record de 33,5 milioane, aproximativ 22,1% din populaţia aptă de muncă.

Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a urcat săptămâna trecută cu 3,17 milioane, dar mai puţin decât nivelul de 3,84 milioane înregistrat în săptămâna precedentă şi faţă de recordul de 6,9 milioane într-o săptămână din martie.

„Deşi ritmul depunerii cererilor pentru ajutor de şomaj încetineşte, rămâne la un nivel neimaginabil în urmă cu doar câteva luni. Chiar dacă activitatea economică se va relua gradual, numărul şomerilor va continua să crească semnificativ”, a avertizat Joel Naroff, economist şef la Naroff Economics în Holland, Pennsylvania.

În timpul perioadei de boom care a început în 2010 şi s-a încheiat abrupt în februarie 2020, economia SUA a creat 22 de milioane de locuri de muncă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. E deja prea mult!
    Deseara vor aparea Ciolacu si Ponta si Tariceanu la Antena 3 sa ii ceara Demisia lui Trump ca e incompetent si mincinos!