G4Media.ro

Economia subterană în Bulgaria rămâne la un nivel ridicat, de 33%, iar…

Sursa foto: Pixabay / sapviktor

Economia subterană în Bulgaria rămâne la un nivel ridicat, de 33%, iar un studiu subliniază o toleranță alarmantă în rândul tinerilor

Economia subterană din Bulgaria rămâne la un nivel ridicat, de 33%, arată un studiu prezentat deputaților de prof. Emilia Chengelova, de la Institutul de Filosofie și Sociologie al Academiei Bulgare de Științe, transmite Novinite.

Studiul a evidențiat o tendință îngrijorătoare în țară, Bulgaria prezentând cea mai mare toleranță față de economia subterană comparativ cu restul Uniunii Europene. Această toleranță este pronunțată în special în rândul persoanelor mai tinere, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, care adesea nu țin cont de contractele de muncă, nevăzând acest lucru ca fiind o problemă.

Angajatorii raportează, de asemenea, o problemă din ce în ce mai mare, în care angajații solicită salarii mai mari fără să se preocupe de modul în care se fac aceste plăți, solicitând adesea sume salariale „curate”, fără să țină cont de contractele corespunzătoare sau de respectarea obligațiilor fiscale. Unii angajatori susțin că ambele părți – angajatori și angajați – ar trebui să fie sancționate pentru astfel de aranjamente. Cu toate acestea, acest punct de vedere a fost contestat de deputatul Tsvetan Predov, care nu a fost de acord cu plasarea responsabilității sancțiunii asupra angajatului. El a susținut că, dacă s-ar introduce astfel de măsuri, angajatorii ar trebui să se confrunte cu amenzi mai mari.

Chengelova a subliniat, de asemenea, problemele semnificative legate de disciplina financiară în economie, anumite sectoare raportând doar între 30 % și 40 % din vânzările reale. În comparație cu alte țări dezvoltate, ponderea economiei subterane din Bulgaria este deosebit de ridicată. De exemplu, în Germania, aceasta se situează între 7% și 11%, iar în Statele Unite, între 5,6% și 6%. În schimb, economia subterană din Bulgaria a rămas constant în jurul valorii de 30 % – 33 % în ultimii ani, deși a fost mai mare – până la 40 % – 50 % – în 2010. Sociologul i-a asigurat pe deputați că Bulgaria se descurcă mai bine decât unele țări învecinate, cum ar fi Macedonia de Nord, unde economia subterană atinge 45%.

Studiul a arătat, de asemenea, că tinerii, în special cei sub 30 de ani, manifestă o toleranță alarmantă față de aceste practici „gri”, indicele de toleranță față de economia subterană în rândul tinerilor ajungând la 91,5, față de 54 pentru adulți. Această toleranță ridicată, combinată cu practici precum munca în baza unor contracte fictive sau primirea unei părți din salariu „pe sub masă”, este unul dintre factorii-cheie care contribuie la prevalența economiei subterane. Potrivit lui Chengelova, astfel de practici îngreunează combaterea problemei, deoarece atât angajatorul, cât și angajatul beneficiază de ele – angajatorii economisesc la asigurări și impozite, în timp ce angajații primesc mai mulți bani în mână.

Presiunile economice, veniturile mici și lipsa unor sancțiuni eficiente sunt principalele motoare ale acestui comportament, iar multe persoane continuă să perceapă că este posibil să păcălească statul. Pe lângă sancțiuni mai stricte pentru cei implicați în economia subterană, Chengelova a recomandat introducerea în școli a educației privind dreptul muncii pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța contractelor de muncă formale și a impozitării.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.