G4Media.ro

Economia Zonei Euro a încheiat anul 2024 într-o stare fragilă (indice PMI)

Economia Zonei Euro a încheiat anul 2024 într-o stare fragilă (indice PMI)

Economia zonei euro a încheiat anul 2024 într-o stare fragilă, potrivit unui sondaj publicat luni, reflectând o a doua contracție lunară consecutivă a activității globale în decembrie, după ce o redresare modestă în sectorul serviciilor nu a reușit să compenseze o încetinire mai accentuată în sectorul manufacturier, potrivit agenției Reuters.

Indicele compozit final al managerilor de achiziții (PMI) pentru zona euro, compilat de S&P Global, a crescut la 49,6 în decembrie, de la 48,3 în noiembrie. Din cauza sezonului de sărbători, datele au fost colectate mai devreme decât de obicei, sondajul fiind efectuat între 5 și 18 decembrie.

Această cifră este ușor mai mare decât estimarea preliminară de 49,5, dar încă sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție.

Indicele principal a fost stimulat de sectorul serviciilor, unde indicele PMI a revenit peste pragul de echilibru la 51,6 de la 49,5 în noiembrie, dar a fost slăbit de un declin mai accentuat al activității industriale.

„Datele PMI din decembrie nu oferă tocmai o bază fantastică pentru un boom în sectorul serviciilor în 2025, dar cel puțin afacerile au încetat să scadă, iar declinul carnetelor de comenzi s-a atenuat”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

„Furnizorii de servicii se pot considera norocoși pentru că, spre deosebire de producători, nu sunt afectați direct de amenințarea tarifelor americane. În general, ei ar trebui să contribuie la asigurarea faptului că slăbiciunea din industrie nu trage în jos întreaga economie în 2025.”

Un indice care măsoară noua activitate în domeniul serviciilor, un indicator al cererii, a revenit pe creștere după trei luni de declin. Acesta s-a situat la 50,2 în decembrie, față de 48,1 în noiembrie.

Acest lucru s-a întâmplat în pofida unei creșteri a prețurilor facturate globale, deoarece întreprinderile au încercat să compenseze costurile mai ridicate ale factorilor de producție. Indicele compozit al prețurilor de producție a crescut de la 51,9 la 52,5, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.

„La conferința de presă (din decembrie) a Băncii Centrale Europene (BCE), președintele Christine Lagarde a reafirmat că inflația din sectorul serviciilor este încă prea ridicată. Sondajul PMI din decembrie pentru sectorul serviciilor confirmă acest lucru”, a declarat Cyrus de la Rubia.

„În ceea ce privește politica monetară, aceasta înseamnă că banca centrală ar trebui să rămână prudentă și să efectueze doar reduceri mici ale ratei dobânzii în primul trimestru al anului 2025.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Aceasta nu este harta zonei euro, ci una a uniunii europene înainte de 2004.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.