G4Media.ro

Economiile românilor cresc într-un ritm mult mai accelerat decât creditele. Depozitele au…

sursa foto: Designed by Freepik

Economiile românilor cresc într-un ritm mult mai accelerat decât creditele. Depozitele au crescut cu 10% față de anul trecut

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au ajuns în luna septembrie la nivelul de 346,1 miliarde lei, în creștere cu 10% (6,3% la sută în termeni reali) faţă de luna septembrie 2018, potrivit datelor BNR.

În aceeași perioadă, soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a ajuns la 266,7 miliarde lei, o creștere de 7,7% față de septembrie 2018. Defalcat, creditele în lei au crescut cu 9,7%, iar creditele în valută au crescut cu 3,9%.

În ceea ce privește depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei, acestea au crescut cu cu 8,8%, iar depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 8,2% faţă de luna septembrie a anului precedent.

FOTO: Freepik

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Gata, incep să iasă banii negri de la saltea?

  2. Cum, bă, că parcă trăiam pe credit.
    Nu-i nimic, că după ce cuplul dinamită Șică – Câțu preia finanțele țării, vor afla proștii pe pielea lor că guvernele PSD chiar au făcut treabă în țara asta.
    De-abia aștept să se taie salariile și să scadă puterea de cumpărare, să ne întoarcem în 2010.

    • Lasa-ne!
      Rog placuta suedeză!

    • Acolo e vorba despre creditele facute de guvern, ca sa acopere gaurile din buget. Nu era vorba despre creditele populatiei.

      Guvernul s-a imprumutat (adica NE-a imprumutat) ca sa poata plati pensiile si salariile. Oamenii au primit aceste pensii si salarii, din care au pus o parte la banca. In curand va veni scadenta, adica ce a imprumutat guvernul in numele poporului va trebui sa plateasca inapoi creditorilor, si sa mai dea si o dobanda in plus. Nu din banii guvernului, ci tot din banii poporului (adica banii pe care poporul, prevazator, i-a depus la banca). Nu neaparat luindu-i din banca, ci marind taxele si impozitele pe care pe care poporul le plateste.

      Sau poate cine stie, ne va „lovi” vreo crestere economica record, cum n-am mai vazut pana acum, astfel incat guvernul sa incaseze suficienti bani fara sa fie nevoie de marirea taxelor. Problema e ca la nivel mondial se intrevede o criza, nu un boom economic, iar cei care ne-au imprumutat stiau asta, mai ales daca au fost niste guvernanti competenti si cinstiti asa cum ne spui. Deci daca stiau ca vine criza de ce ne-au mai imprumutat?

    • In afara de cresterea „darilor”, in cazul unei crize guvernul are si alte optiuni de a face rost de bani pentru plata imprumuturilor cu care tot el ne-a indatorat: scaderea salariilor (a mai fost), a pensiilor si diluarea premeditata a banilor.

      Daca diluezi banii poti sa platesti salarii si pensii si iti mai ramane si tie ceva. E practic tot un fel de taxa, pentru ca pierderea oamenilor e proportionala cu veniturile lor, si pentru ca are ca beneficiar guvernul, care nu mai e nevoit sa plateasca valoarea intreaga a salariilor si pensiilor (desi „pe hartie” pare ca le plateste). Este numita oficial i n f l a t i e si ghici ce: a mai fost si ea!

      Treaba naspa e ca guvernul care va trage ponoasele nu va mai fi tot cel care ne-a imprumutat, iar guvernul care ne-a imprumutat cam intrezarise chestia asta. Si mai rau e ca vreun an de zile, simtindu-se nevoit sa zambeasca larg in campania electorala, noul guvern va adauga si el la seria paguboasa de pomeni, adancind si mai rau gaura pe care a gasit-o in buget si pe care pana la urma tot el va trebui sa o astupe cu mari eforturi. Ale lui si ale noastre.

    • Ori esti prost si nu stii sa faci diferenta intre stat si economiile populatiei, ori o faci intentionat si atunci esti doar un postac plouat.
      Da ba, noi – ca stat – traim pe credit pentru ca Orlando si psdracii tai au facut cacatu’ praf.

  3. La ciorap, toata lumea, zile negre, moartea bancherilor. Sa se mute toti pe Revolut si sa-i lichidam pe fraieri, ca nu stiu sa joace cinstit si asta de 500 de ani. Multe rele li se trag.

  4. nu este adevarat, g4media incepe sa publice „fake news”, vin imediat comentariile care vor combate aceasta stire.

    • Andrei ?
      E cam adevarat ca românii mai economisesc.
      E un trend
      De mai mult timp.
      Daca observi ca inflația e de peste 5% an/an iar depozitele sunt menținute cu 2,5% an/an, in medie, totusi deponenții se decapitalizeaza datorită inflației.
      Sunt si alti bani care intra in sisten:
      fie banii trimisi de cei care muncesc in strainatate,
      fie noi economii ale populației mai ales ca bugetarii au salarii mărite sau poporul are format in subconștient pericolul recesiunii care va veni si si-au redus consumul,
      fie bani de afara care sunt investiți aici pentru ca multe țări au dobânzi negative,
      …bla,bla.
      Concluzie:
      Sunt foarte multe cauze care au ajutat economisirea dar efectul nu e bunăstarea poporului sau ca Ro o duce bine.
      A crescut teama ca vor fi si vremuri grele si economisesc romanii.
      Ca aici sunt si bani negri din retrocedari dubioase e o alta problema.
      Doar daca ANI ori DNA vor începe sa faca control la averile primarilor si secretarilor de comune va începe retragerea sumelor.
      De teama confiscarii averilor ilicite.
      Aici cred ca sunt bani din comisionarea retrocedarilor.
      Iar daca se face un control incrucisat al sumelor depuse de sefii Consilii Locale, Județene, etc la băncile din sistem se vor descoperi sume depuse in 5 banci sau 10 banci de un astfel de sefulet.
      Si sa vezi la Parlament…

    • Da, vin postacii lui Dan Voiculescu imediat.

  5. Vesti bune pentru Partid! Partidul „curata” economiile prin inflatie!

    Peste 70000 de lei pensie lunara indexata, reindexata, crescuta, rascrescuta. Creste de cateva ori pe an! Voi aveti ?

  6. Dacă scădem inflația, nu au mare lucru în plus.