G4Media.ro

Economistul șef al Băncii Naționale, propunere pentru scăderea cheltuielilor: Săptămâna de lucru…

Sursa: Inquam Photos / George Calin

Economistul șef al Băncii Naționale, propunere pentru scăderea cheltuielilor: Săptămâna de lucru de 4 zile cu reducerea cu 20% a salariilor bugetarilor

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, consideră că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă de anul viitor, iar reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor nu sunt suficiente, o soluţie pentru evitarea unui şomaj ridicat în rândul bugetarilor putând fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari şi reducerea cu 20% a salariului acestora, scrie Adevărul.ro

„Reducerea cheltuielilor ar fi necesară numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, cu dotarea şcolilor, cu infrastructură etc. Deci, chiar presupunând că vreun Guvern îşi asuma actul politic de a îngheţa salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească. Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocaţiile copiilor, cu profesorii etc.”, a precizat economistul-şef al BNR în cadrul conferinţei online „Bugete naţionale în vremuri de pandemie”

Vorbind de reducerea cheltuielilor, Lazea a arătat că, în opinia sa, şomajul, ca urmare a pandemiei, va creşte foarte mult în mediul privat. „Îşi va permite statul să concedieze bugetari şi să adauge şomeri din sectorul de stat la şomajul deja crescut din sectorul privat? Este un mare semn de întrebare dacă îşi va permite acest lucru. Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat”, a mai spus Lazea. Acesta vine cu un exemplu de soluţie, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.

„O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, a mai declarat Lazea, care arată că din reduceri de cheltuieli nu vede cum s-ar putea în următorii patru ani obţine mai mult de 1,5-2% maxim ajustare.

Citește integral pe Adevărul.ro

Sursa Foto: Inquam Photos / George Calin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

  1. Și cine sa ia decizia asta PNL? Acest PSD vopsit in galben? Pai paraziții bugetari nici măcar în șomaj tehnic nu au fost trimiși cum sa le scadă salariile😂

    • Și cine ar trebui s-o ”ia”, după ”idioții utili”, cumva ”acest PSD” original, nu-i așa, după principiul ”nu alegem rău cel mic” din moment ce e disponibil cel mare?

  2. Si cum faci saptamana de 4 zile, la cadre medicale, politisti, pompieri? Nici macar la profesori nu vad cum, ca trebuie sa modifici programa. Mai bine sa spuna Lazea ca trebuie taiate salariile.

    • Simplu:8 ore x 5 zile=40 ore saptamanal; noul normativ 40 ore -8 ore=32 in plata adica
      -luni-miercuri/6 ore=18
      joi-vineri/7 ore=14

    • Pai si pana acum aveai impresia ca medicii, politistii, profesorii lucrau non-stop? Cand s-a trecut de la 6 zile la 5 nu ai mai avut servicii medicale? In domeniile esentiale se lucreaza in ture.

    • O propunere foarte „originala”, venita direct din mintea obosita a unui alt Basescu.
      O adevarata economie s-ar face nu taind salariile ci reducind cu 20% numarul bugetarilor. Se ajunge la acelasi rezultat financiar fara selectia negativa pe care o face taierea salariilor.
      Dar e mai simplu sa fii bruta fara minte.

    • @amicu Și tu crezi că în cazul în care s-ar face o reducere a bugetarilor, cineva se va atinge de „clasa nobiliară”, ăia care au salariile de zeci de mii lunar? Se vor da afară fraierii care lucrează pe 2.000-3.000 de lei. Toată lumea are impresia că din cauza funcționarei de ghișeu bugetul o duce greu, nu a directorilor și șefilor care freacă menta pe zeci de mii de lei lunar.

    • Au mai tăiat salariile și apoi au pierdut în instanță și s- au dat banii înapoi. Mai simplu reorganizare

  3. Loazele vor face greva generala, vor ataca in instanta, vor primi salariile restante cu dobânda. Prostia va invinge!

  4. Ei haideti domnul economit, cum sa spuneti una ca asta? Dl catu a spus ca economia este pe plus acum cateva zile.

    Cum sa taiati din salarii sau sa reduceti nr de abgajati la stat? Dvs nu stiti ca vin alegerile? :)))))

    • Aoleo, s-au confuzat trolii mafiei PRO-USL-PSD, nu le mai iese la punctaj.

    • Draga Stolo, pardon

      Draga bad,

      Seara frumoasa!

    • trolii, ”pardon” postacii s-au confunzat

  5. Doamne, ce reduceri?!!!
    Pai nu anunta astia cu surle si trambite ca vin bani cu nemiluita si o sa curga doar lapte si miere…!!!
    La cate angajari s-au facut in sistemul bugetar, mai ales acum in timpul pandemiei, daca se va pune problema unor reduceri de personal, sigur una ca dansatoarea Emy nu isi va pierde „job-ul”!
    De fapt in ultimii ani, institutiile publice s-au umplut de genul acesta de persoanje.

  6. Mă așteptam la asta încă din ianuarie. Asta e tot ce știu liberalii corciți cu PDL. Ce tot o dau cu 4 zile de lucru? Cum vom putea aplica asta în învățământ? După ce scăpăm de pandemie, cum vom recupera materia în mai puține ore?
    Asta miroase rău a înțelegere cu asasinii economici de la FMI: voi ne țineți la putere, noi ne împrumutăm de la voi. Eu am o vârstă, am o casă, pot lucra și în privat dacă va fi cazul. Ce vor face ținerii însă, cei care au rate? Acum voi fi răutăcioasă și le voi ura un#rezist fericit pentru că l-am văzut și pe useristul Seitler ( nesuferit individ și prost tare) susținând treaba asta

  7. BNR pentru România e un fel de Vatican pentru Italia.

  8. John Turturro lucrează la BNR?? În sfârşit oameni talentaţi!

  9. Eu votez USRPLUS ca sa fie clar. Dar ce vrei sa spui, mai precis? Ca intr-un an, PNL a facut deficitul actual? Sau ca PSD nu a contribuit din plin la deficit, prin cheltuieli de consum si zero investitii? Sau poate vrei sa spui ca PNL nu trebuia sa plateasca salariile si pensiile?

  10. Ceva nu se leagă…. sau se leagă prea tare!
    Să iasă BNR cu declarația asta chiar în ziua promovării Programului de Guvernare de către PNL!!!!
    Eu nu cred demult în coincidențe.

  11. 20% ESTE DOAR UNUL DIN SPORURI !

  12. sau un fel de Sputnik pentru Vostok.

  13. De acord cu ce spuneți despre bugetari,dar comparația între salariile privat/ public instigă la segragare: salariile din privat sunt de mizerie pt joburi entry level/ midle iar munca este susținută, salarii bune au cei din executive, dar și ei sunt on call …câte multinaționale de aici plătesc așa în vest?
    Externalizează aici pt că forța de muncă este calificată și ieftină.

    • Segregarea este făcută de mult timp, nu se instiga acum la ceva ce există! Cu sporuri cu tot, bugetarul mediu încasează peste dublul angajatului mediu din privat.

    • Privatul să dea salariul în funcție de vechimea omului care lucrează la el,cum e la stat!cel cu vechime mică pune faianță de 15lei mp.,iar cel cu 25ani vechime(ex) pune marmura de Carrara!(la un salariu mai mare de cel nou angajat)! Privatul să mai lase Dubaiul mai rar,nu să se plângă să-i dea statul bani imediat, și mulți, că el n-are!salutare domni privați (liberali),ne vedem la vot!chiar dacă vă vedeți deja cu sacii în căruță! niciodată nu se știe!

  14. Reducerea cheltuielilor bugetare cu diminuarea aparatului de stat, bună idee de ce nu este trecută în programul de guvernare a PNL?

    • Păi nu e vorba să ”vie” mafia PRO-USL-PSD cu ”guvernul meu” care are ”program din scoarță-n scoarță” sau au renunțat până și trolii la ideea că mafia securistă mai are vreo șansă?

    • Ei cică de jmecheri!!

  15. Abia astept sa vad ca se aplica si la bnr si la parlament etc. Ca si ei tot bugetari sunt. Unde n-ar fi asta de acord sa piarda el 20% din salariu. Texte ieftine.

  16. Ce vrea el sa le transmită celor care vand gogoși in programele mult trambițate.

    Valentin Lazea ,azi 19.11.2020
    „Mă refer la doi astfel de falși prieteni: creșterea economică foarte mare și atragerea de fonduri europene”, a spus el.
    Potrivit acestuia:
    1. Creșterea economică în sine nu garantează creșterea deficitului, oricât de mare ar fi. Să zicem o creștere de 10% pe an, ceea ce e absurd. Dacă cheltuielile bugetare cresc cu mai mult de 10%, nu vei avea o consolidare bugetară. Dacă veniturile cresc cu mai puțin de 10%, deci mai slab decât creșterea economică, iarăși nu vei avea consolidare bugetară.
    • În sine, creșterea economică nu garantează reducerea deficitului dacă cheltuielile nu cresc mai puțin decât creșterea economică și dacă veniturile nu cresc mai repede decât creșterea economică.
    2. Fondurile europene sunt importante, dar ele apar atât pe partea de venituri ale bugetului, cât și pe cea de cheltuieli. Când ar putea fondurile europene să reducă deficitul bugetar? Numai dacă s-ar încasa bani europeni și nu s-ar cheltui, ceea ce e o situație absurdă.
    • Ce fac banii europeni? Înlocuiesc investițiile pe care nu le mai putem face noi cu fonduri interne pentru că aproape 90% din cheltuielile bugetare sunt cu salarii și cu pensii și cu cheltuieli sociale. Ne-am adus noi pe noi în situația de a nu mai avea resurse pentru investiții și de aceea suntem dependenți structural de fondurile europene. E bine că am dezvoltat o dependență structurală de fonduri europene? Nu e deloc bine.
    • Bugetul României ar trebui să fie el însuși calibrat astfel încât să permită investiții din venituri, din resurse financiare proprii și nu să stăm la mâna banilor europeni. Sunt utili, dar apar pe partea de cheltuieli și venituri.
    El a mai afirmat că pe politici nemodificate, anul viitor se va ajunge la un deficit, probabil, de peste 8%, ceea ce ne-ar singulariza într-un mod negativ.

    „Un motiv este că politica economică nu mai caută de mult adevărul, ci doar face jocul politicului, deoarece economiştii au devenit un fel de slugă a politicului, iar dacă politicul vrea să meargă într-o anumită direcţie, băncile inventează teorii care să servească acestuia”

  17. Ca de obicei, vor suferi palmasii, nu lichelele de directori, care fac bani cat 20 de palmasi.

    • Absolut cert. Amantele gen Udrea sau Emy dansatoarea nu vor avea nicio problema.

    • Evident că se va lovi în amărăștenii care lucrează pe salarii de mizerie. Eu urăsc manipularea astea care se face când se vorbește despre salariile babane ale bugetarilor in raport cu alea ale celor din privat, de parcă toți bugetarii se lăfăie cu salarii de 10.000 de lei. Cei mai mulți bugetari au salarii sub 3.000 lei, în timp doar un mic procent au salarii de zeci de mii de lei lunar.

    • Geo, deci recunoști că impozitarea progresivă în trepte, a veniturilor persoanelor fizice rezolvă multe probleme?!

    • Da, impozitarea progresivă ar fi o soluție, doar că ar fi puțin nedreaptă pentru cei din sectorul privat, ar părea că un fel de „pedeapsă” din partea statului pentru că ești performant și câștigi foarte bine. Nu aș fi împotriva impozitării progresive, dar cred că ar fi cumva mai echitabil ca să existe un fel de plafon care să impună o limită maximă a venitului in sistemul public. Bugetarii de lux, în general, au un salariu de bază mare, dar nu nesimțit. Nesimțirea vine din faptul că se cumulează multe sporuri ori funcții (fiecare cu salariul aferent), ajungându-se la venituri uriașe. Impui un plafon de 20.000 de lei, atât poți să câștigi maxim în sistemul public. Nu-ți convine, ți se pare puțin, du-te in sistemul privat și câștigă acolo cat vrei.

    • Privatul din staff poate să-și ia partea suplimentară pentru competență și eficiență din dividende care sunt impozitate puțin. Deci?
      Te-ai gândit că și discrepantele dintre pensii și dintre sistemele de pensii vor fi mult ameliorate?! Realizezi că se vor face venituri mai mari la buget prin impozitarea progresivă care pot acoperi alte cheltuieli bugetare?!
      Deci?!

    • Nu am spus că sunt împotriva impozitării, doar că nu cred că se va adopta curând o asemenea măsură. Politicienii nu își doresc cu adevărat așa ceva, iar bugetarii de lux vor lupta ca să pună cruce unui asemenea proiect, inclusiv cu ajutorul CCR-ului, care a demonstrat că îi plac veniturile mari.

    • Ehei, tocmai asta e, că ar fi fost singurul mod constituțional prin care să-i lovească și pe inamovibili pentru că nu ar mai fi fost discriminatoriu ca toate manevrele încercate de ochii lumii anul acesta!

  18. Perfect!
    Domnule Lazea, dati exemplu personal.
    Cereti in scris refucerea cu 20% a veniturilor lunare pe care le aveti.
    Da, da. A veniturilor nu a salariului.
    Dacă îmi aduc aminte ultimele taieri din 2010 le-ati sărit cu talent.
    Mai usor cu învrăjbirea populației ca sa va faceti iar conturile grase.

  19. De acord cu ce spuneți despre bugetari,dar comparația între salariile privat/ public duce la segregare: salariile din privat sunt mici pt joburi entry level/ midle iar munca este susținută, salarii bune au cei din executive, dar și ei sunt on call …câte multinaționale de aici plătesc așa în vest?
    Externalizează aici pt că forța de muncă este calificată și ieftină.

  20. Dupa taierile aberante din 2010, cumulate cu creșterea de TVA, a trebuit ca PDL sa se defiinteze si sa se urnească cu PNL sa mai prinda si ei la putere. Ani de zile PSD a tăiat si a spânzurat. Dacă PNL va taia salariile, va sta ani buni dupa aceea in opoziție.

    • Ce transpiră trolii ăștia obosiți să toace placa aia scârțâită cu ”salariile si pensiile”, veche din 2012. Cine e atât de idiot să-și închipuie că mai pune botul lumea la prostiile useliste fleșcăite ale postacilor care trollează pentru mafia PRO-USL-PSD.

  21. Toata lumea a sărit în sus dar pe alocuri are dreptate.
    In ultimele luni s-au făcut angajari cu nemiluita
    la bugetari.
    trebuia la 7 iesiri o angajare.
    80% taie frunze la câini.
    cel mai bine o duc profesorii stand acasa si primind bani multi.e bine sa stai acasa si banii sa vina.
    e jaf la drumul mare

  22. Solutia ar fi reducerea concomitenta a bugetarilor cu 40 % si a salariilor celor ramasi cu 20%. Ce propune dl Lazea este ca un ceai de musetel pentru un bolnav grav de covid

  23. PNL va face concedieri in sistemul de stat dar in ritm lent si in liniste nu cum au facut Basescu si PDL. Catu stie ce are de facut si va face. La fel si Violeta Alexandru. Veti vedea. Doar sa treaca alegerile si sa avem alta majoritate in parlament.

  24. Propun revenirea la TVA 24% si dublarea numarului de contopisti. Am zis!

  25. Prima țară UE care se prăbușește, salvarea este tot PSD.

  26. Domnule Lazea, pe „Manole” (plus camarila sa) cand il restructurati? Ii taiati si din salariu si din pensia speciala?

  27. Abia astept sa vad cum va arde casa in weekend iar pompierii si salvarea sunt in liber 😕

  28. Cel puțin 25 % concedieri, pe baza unor noi organigrame, și concursuri pe post. Asta într-o primă fază. Apoi încă 10% și va fi bine.