G4Media.ro

Economistul șef al BNR: O prioritate zero pentru oamenii din această ţară…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Economistul șef al BNR: O prioritate zero pentru oamenii din această ţară ar fi să se gândească la izolarea termică a clădirilor / ”Cine nu are 5.000 de euro puşi deoparte să apeleze la bănci”

O prioritate zero pentru oamenii din această ţară ar fi să se gândească la izolarea termică a clădirilor, având în vedere conflictul din Ucraina şi posibilitatea ca acesta să se prelungească dincolo de sfârşitul anului, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României (BNR), informează Agerpres.

„Dacă ne uităm la conflictul din Ucraina şi vedem că este posibil să se prelungească dincolo de sfârşitul acestui an – şi gazul este posibil să fie folosit că armă în acest război, cred că o prioritatea zero pentru oamenii din această ţară ar fi să se gândească la izolarea termică a clădirilor. Nu cred că există vreo altă formă de a cheltui banii – bineînţeles acum este perioada vacanţelor, oamenilor nu le stă mintea decât la vacanţe dar, după ce vacanţele se vor fi terminat, nu cred că există altă prioritate care să fie mai importantă decât izolarea termică a clădirilor, fără a mai aştepta să vină statul sau primăria că să le facă acest lucru. Oricine are puşi 5.000 de euro deoparte trebuie să facă acest lucru, iar cine nu are 5.000 de euro puşi deoparte să apeleze la bănci”, a menţionat Valentin Lazea.

El consideră că băncile, „în acest context, în această toamnă, ar trebui să facă un efort special pentru a promova acest tip de creditare pentru izolarea termică a clădirilor pentru că nu există altă formă de creştere a eficienţei energetice, alta decât economisirea”.

„Termoizolarea clădirilor este ceva ce se poate face în scurt timp şi cu un efort financiar mic”, a subliniat Lazea.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Cine nu are pensie speciala sa faca foamea si frigul in case.

    Cat mai rabdati astfel de oameni? Se cere un nou 89, pe roata cu astia

  2. Altceva ce ar mai dori îmbuibații din BNR?!

    • @Radulescu Marcel
      Da Domnule….s-a gripat tiparnita de bani.valcov si cosea in decembrie 2018 au spus-o.
      Mai bine spune asta ca nu i-am retinut numele cat s-au scumpit materialele de constructii,avand in vedere ca multe se aduceau din ucraina
      Anii ’90….nici nu exista creditare…si ce bine era…

  3. Banca este cumva o societate de caritate sau cum?
    Poate va uitati si la pensii si salarii inainte se emiteti sfaturi de geniu.

    • Cand platesti incalzirea iarna nu te uiti la pensie la salariu? Cum dispar in neant?
      O termoizolatie bine facuta te tine multi ani, e cea mai buna investitie in acest moment.
      Nu doar pentru individ ci si pentru societate: daca toate casele din Romania ar fi izolate, nu am mai avea nevoie sa importam gaze. Deloc.
      Si poluarea ar fi mai scazuta.

  4. Pentru D-nul Lazea, 5000 de euro nu înseamnă mare lucru. Pentru multi din tara asta, înseamnă.
    În altă ordine de idei, poate presa și specialiștii din domeniul construcțiilor, vor informa mai exact despre placarea cu polistiren a blocurilor . Unde în lumea asta se mai face așa ceva? Polistirenul expandat este chiar interzis a fi folosit in domeniul construcțiilor, in multe țări. Pe lângă faptul că este considerat potențial cancerigen, este un mediu propice pentru gândaci și , in plus, se degradează in timp. Mai mult, polistiren pe exterior, plus termopane, conduce, in multe cazuri, la crearea de condens și igrasie.
    Nu contest faptul că blocurile din beton pierd din căldura interioară și că este benefică aplicarea pe exterior a unor tencuieli cu proprietăți termoizolante, permițând, in același timp, ca pereții sa respire. Dar asta e o altă discuție, despre cum procedează multe alte țări. La noi este această isterie, care nu are justificare in raport cu zona in care suntem și care beneficiază de o climă mult mai blândă decât a multor țări care nu „anvelopeaza” cu polistiren.

    • Am izolat casa cu doar 5 cm acum 20 de ani, deoarece aveam igrasie si mucegai pe la grinzi si stalpii de beton… a scazut si factura la gaze. Nu am gandaci si alte insecte pe sub polistiren pentru ca am placat peste polistiren cu un strat de tencuiala de 1,5 cm sustinuta de plasa de buzau si plasa rapiț … asta vara am mai pus 10 cm de polistiren pe spatele casei si chiar s-a simtit la factura… asa ca bati campii , amice…

  5. Sa ma 💩 pe toate jigodiile „speciale”

  6. Prioritate 0,crestere negativa ,apartin unei natii condusa de neica nimeni .

  7. Tot citesc cum toate tarile cu iesire la mare, de ex Baltica, isi fac statii, instalatii pentru gaze lichefiate. La noi la Constanta ce se mai intampla?

  8. Poate fara manopera, 5000 euro ! Si daca as castiga la Loto banii necesari, nu as gasi acum, o firma care sa faca lucrarea cu nici o suma pana la iarna ! Muncitorii nostrii lucreaza de exemplu in Franta unde monteaza din fonduri europene, la sate, in fiecare gospodarie, pompe de caldura (cele mai scumpe) in 2-3 zile , fara nici o contributie a cetateanului francez ! Dupa terminarea lucrarii costul intretinerii casei va fi la nivelul a 2-3 becuri cu functionare continua , lunar .. Asa se pregatea Franta pentru saracia lor de cetateni, pentru criza in energie de dinainte de damblageala lui Putin ! Multumesc pnl, Fiintei Nelocuite , pentru dezvoltarea promisa care se si intampla ! Doar ca e vorba de dezvoltarea coruptiei………