G4Media.ro

Ecuador: Cotopaxi, unul dintre cei mai periculoși vulcani din lume, a aruncat…

Sursa Foto: Facebook/ Cotopaxi

Ecuador: Cotopaxi, unul dintre cei mai periculoși vulcani din lume, a aruncat în aer o coloană de gaze și cenușă la o înălțime de doi kilometri

Unul dintre cei mai supravegheați și periculoși vulcani din lume, Cotopaxi, din centrul Ecuadorului, a aruncat în aer o coloană de gaze și cenușă la o înălțime de până la doi kilometri deasupra craterului său, generând căderi de cenușă în mai multe localități din jur, a anunțat Institutul de Geofizică (IG) din Quito, potrivit boursorama.com.

„În ultimele 24 de ore, mai multe emisii de gaze și cenușă au fost observate la înălțimi cuprinse între 1.000 și 2.000 de metri deasupra nivelului craterului”, a precizat agenția în raportul său zilnic de joi seara.

Din cauza activității eruptive, care durează din octombrie, autoritățile au primit rapoarte despre ploi de cenușă în mai multe sate de sub vulcan, care se ridică la aproape 5.900 de metri.

Centrul de consiliere pentru cenușă vulcanică (VAAC) din Washington, D.C., a avertizat asupra unor coloane de praf vulcanic care se ridică până la 1.700 de metri deasupra craterului.

Cotopaxi se află la aproximativ 40 de kilometri sud de capitala ecuadoriană Quito, de unde se pot vedea zăpezile veșnice de pe vârful impunătorului munte.

Principalul pericol al acestui vulcan este prezența lavei în apropierea craterului, care ar putea provoca fluxuri piroclastice, un amestec de materiale incandescente, alcătuit din cenușă și roci. Dar ar putea duce, de asemenea, la topirea gheții care acoperă părțile laterale ale vulcanului și la formarea de avalanșe sau scurgeri gigantice, punând în pericol localitățile aflate chiar sub el, unde locuiesc aproximativ 300.000 de persoane.

De asemenea, zona este înconjurată de instalații și infrastructuri strategice, cum ar fi conducte de petrol, precum și ferme.

„Din cauza pericolului său, a poziției sale geografice și a calotei de gheață, este probabil cel mai periculos vulcan din țară și unul dintre cei mai periculoși din lume”, a declarat recent pentru AFP Daniel Sierra, expert în geofizică.

Cotopaxi s-a reactivat în 2015, după 138 de ani de inactivitate. Vulcanii Reventador și Sangay, ambii situați pe flancul estic al lanțului muntos andin care se învecinează cu Amazonul, sunt, de asemenea, în prezent în erupție.

Situat pe Cercul de Foc al Pacificului, Ecuadorul, care are o suprafață egală cu jumătate din cea a Franței, are aproximativ 100 de vulcani, dintre care zece au o înălțime de peste 5.000 de metri.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. no, poate verzii vor pricepe ca degeaba trecem le cazane electrice, Planeta este un ecosistem care se autoregleaza.