Ecuadorienii vor vota la un referendum pentru măsuri de securitate fără precedent menite să împuternicească poliția și forțele armate
Ecuadorienii vor vota duminică, în cadrul unui referendum, asupra unei serii de măsuri de securitate fără precedent, menite să împuternicească poliția și forțele armate în lupta împotriva violenței în creștere și a crimei organizate, transmite The Guardian.
Alegătorii trebuie să accepte sau să respingă 11 întrebări, majoritatea referitoare la securitate, în cadrul plebiscitului, care este văzut ca un test de susținere pentru tânărul și popularul președinte ecuadorian.
Daniel Noboa, care a preluat mandatul în noiembrie cu promisiunea de a combate valul de infracțiuni violente, a prezentat acest sondaj pentru a promova propunerile de a prelua controlul asupra închisorilor și de a reduce rata în creștere a omuciderilor.
Considerat mult timp o oază de pace în comparație cu vecinii săi, Ecuadorul a devenit anul trecut cea mai violentă țară din America de Sud, cu un număr record de aproximativ 8.000 de omucideri. Numărul de decese violente a crescut de opt ori în doar șase ani, pe măsură ce vărsarea de sânge între bandele de traficanți de droguri aflate în război s-a revărsat din închisori pe străzi.
Noboa, care a preluat mandatul în noiembrie cu promisiunea de a combate valul de infracțiuni violente, a declarat în ianuarie starea de „conflict armat intern„, desemnând 22 de bande de traficanți de droguri drept grupuri teroriste și autorizând armata ecuadoriană să „neutralizeze” facțiunile criminale „în limitele dreptului umanitar internațional”.
De atunci, fiul de 36 de ani al unui miliardar bananier a ordonat forțelor armate să iasă în stradă și a prezidat arestarea a zeci de mii de persoane acuzate de legături cu crima organizată.
Acum, cu acest referendum, Noboa spune că dorește să consolideze reducerea infracțiunilor violente permițând armatei să patruleze alături de poliție, extrădând capii drogurilor sau liderii de bande condamnați și mărind pedepsele cu închisoarea pentru infracțiuni precum terorismul și crima.
Ecuadorienii – obosiți de șantaj și temători de răpiri și crime violente – au salutat în mare parte politicile de mano dura ale lui Noboa.
„Ca victime ale violenței, populația crede că politicile „pumnului de fier” și prezența forțelor armate pe străzi și în închisori le pot rezolva problemele”, a declarat Fernando Carrión, expert în securitate la Institutul de Științe Sociale din America Latină din Quito.
Noboa a fost unul dintre cei mai populari lideri din America Latină și Caraibe, cu o rată de aprobare de 67%, potrivit unui sondaj compilat de Americas Society în ianuarie.
Cu toate acestea, modul în care a gestionat săptămâna trecută o pană de electricitate, care a dus la o raționalizare a energiei electrice și la două zile de sărbătoare publică, ar putea afecta sondajele în favoarea propunerilor sale în această duminică, a declarat Carrión. Nu era clar cum decizia sa controversată de a lua cu asalt ambasada mexicană din Quito la începutul acestei luni, în încercarea de a aresta un fost vicepreședinte căutat pentru acuzații de deturnare de fonduri, ar putea să-i crească sau să-i reducă popularitatea, a adăugat el.
În timp ce alte propuneri de referendum privind relaxarea contractelor de muncă și arbitrajul internațional au fost mai puțin populare, deși întrebările axate pe securitate ar avea probabil un sprijin larg, a adăugat Carrión.
Leonidas Iza, președintele Conaie, principala federație indigenă din Ecuador, a declarat că „regresul drepturilor de muncă nu poate fi permis” și a avertizat că exploatarea forței de muncă ar putea fi normalizată.
„În timp ce represiunea de securitate a președintelui Daniel Noboa a atras critici semnificative la nivel internațional din cauza preocupărilor legate de drepturile omului, aceasta i-a sporit popularitatea pe plan intern”, a declarat Erin Drake, de la firma de consultanță în domeniul securității Strategic Intelligence, S-RM.
Noboa, care va încheia mandatul fostului președinte Guillermo Lasso, care a demisionat pentru a evita punerea sub acuzare anul trecut, este de așteptat să candideze pentru realegere în 2025.
„Acest referendum nu se referă doar la chestiuni de securitate, ci și la recunoașterea legitimității președintelui și la plasarea acestuia într-o poziție bună pentru 2025”, a declarat Carrión.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank