G4Media.ro

Ecuația economică a Japoniei se complică pentru un guvern fără majoritate

Sursa foto: Pixabay / Steffen Zimmermann

Ecuația economică a Japoniei se complică pentru un guvern fără majoritate

Creștere economică slabă, populație în scădere, consum redus … ecuația economică devine tot mai complicată pentru coaliția de guvernare din Japonia, care nu dispune de majoritate și este nevoită să negocieze cu opoziția, cu riscul de a crește cheltuielile de stimulare fără reforme majore, într-un climat de incertitudine fără precedent, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Japonia, care a fost guvernată în cea mai mare parte a ultimilor 70 de ani de Partidul Liberal Democrat (PLD, conservatori de dreapta), era sinonimă cu stabilitatea pentru investitori.

Dar PLD și aliatul său Komeito au pierdut majoritatea absolută în camera inferioară a parlamentului în alegerile anticipate de duminică, lăsând observatorii în ceață cu privire la viitoarea politică economică.

În ultimii doi ani și jumătate, arhipelagul se confruntă cu o creștere persistentă a costului vieții, fără ca salariile să țină pasul, ceea ce a afectat consumul și creșterea PIB-ului (+0,3% prevăzut în 2024 conform FMI).

Marcel Thieliant, analist la Capital Economics, avertizează că „Japonia intră într-o eră de instabilitate politică, cu planuri ample de reformă care devin improbabile” și că incertitudinea va înconjura adoptarea unui buget suplimentar în acest an.

Prim-ministrul Shigeru Ishiba (PLD), care a preluat funcția la începutul lunii octombrie, a promis să sprijine gospodăriile, să accelereze creșterile salariale și să revitalizeze zonele rurale prin creșterea cheltuielilor publice – în urma planurilor de stimulare ale predecesorului său, care au avut un efect redus.

De asemenea, acesta vrea să contracareze declinul demografic, să îmbunătățească guvernanța corporativă și să acționeze pentru a pune capăt deceniilor de deflație structurală pe care Japonia le-a cunoscut până de curând.

Cu toate acestea, având în vedere „rezultatele electorale dezastruoase și popularitatea în scădere”, guvernul „se va concentra probabil pe măsuri de susținere a cererii pe termen scurt, fără a aborda problemele structurale dureroase”, avertizează Shigeto Nagai de la Oxford Economics.

Munte de probleme

Pentru ca propunerile sale să fie adoptate, PLD va trebui să ajungă la un acord cu partidele din opoziție: acestea din urmă, dornice să își liniștească electoratul până la votul pentru camera superioară de anul viitor, ar putea solicita măsuri și mai generoase de sprijinire a consumatorilor.

Potențial aliat strategic, Partidul Democrat al Poporului (PDP, centru) preconizează subvenții pentru reducerea facturilor la energie, precum și educație gratuită și creșterea plafonului de venituri neimpozabile pentru angajații fără normă întreagă – cu riscul de a reduce veniturile fiscale și de a umfla povara unei datorii deja masive.

Partidul libertarian Japan Innovation Party, la rândul său, ar dori să reducă taxa pe consum.

„Dar schimbarea sistemului fiscal nu este ușoară și este probabil ca deocamdată să fie luate în considerare doar subvențiile pentru gospodării”, spune Yuko Iizuka, economist la Asset Management One.

Ishiba „a apărat disciplina fiscală”, dar „va trebui probabil să facă un compromis și să se abțină de la discutarea unor măsuri suplimentare privind veniturile (fiscale), care sunt esențiale pe termen lung”, este de acord Shigeto Nagai.

Potrivit cotidianului Asahi, Shigeru Ishiba este așteptat să propună un pachet de măsuri economice care să includă propunerile PDP încă din noiembrie.

Mediul de afaceri se teme de tergiversarea reformelor esențiale.

Îmbătrânirea populației, lipsa forței de muncă, energia nucleară: „un munte de probleme cruciale (…) au fost amânate”, a deplâns Takeshi Niinami, președintele organizației patronale Keizai Doyukai, făcând apel la partide să „înfrunte realitatea (pentru) a se angaja în politicile necesare”.

BoJ sub presiune

O altă problemă este vorba de deprecierea yenului, care alimentează șocul inflaționist prin scumpirea bunurilor importate: moneda este penalizată de ratele dobânzilor Băncii Japoniei (BoJ), care au rămas mult timp la zero sau chiar negative, spre deosebire de principalele bănci centrale.

BoJ a început să majoreze ratele cu prudență de două ori în acest an, dar în climatul actual de incertitudine, este probabil să mențină status quo-ul joi, înainte de următoarea majorare așteptată în decembrie, conform consensului analiștilor.

Dar climatul politic ar putea perturba această normalizare monetară.

Contrar pozițiilor anterioare, Shigeru Ishiba consideră în prezent că situația economică este încă prea fragilă și „nu favorizează” noi creșteri ale ratelor, la care se opun în general și partidele din opoziție, pentru a nu penaliza debitorii, fie că este vorba de gospodării sau de întreprinderi.

Creșterea ratelor dobânzilor înseamnă, de asemenea, costuri mai mari ale serviciului datoriei pentru Japonia.

„Având în vedere alegerile pentru camera superioară de anul viitor, administrația Ishiba ar putea fi prudentă în ceea ce privește ritmul de creștere a ratelor” pentru a proteja economia și cheltuielile de consum, spune Shigeto Nagai, subliniind un «risc deloc neglijabil» ca o BoJ aflată sub presiune să amâne viitoarele creșteri ale ratelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...