Editorial Bloomberg: Contrastul „puternic” dintre răspunsul Occidentului la atacurile Iranului asupra Israelului și cele ale Rusiei împotriva Ucrainei a fost „rușinos” și „dezgustător” / Cine sunt principalii vinovați pentru situația actuală a Kievului
Contrastul „puternic” dintre răspunsul aliaților occidentali la atacurile cu rachete ale Iranului asupra Israelului și cel al Rusiei împotriva Ucrainei din acest weekend a fost „rușinos” și „dezgustător”, scrie jurnalistul Marc Champion, într-un editorial publicat miercuri de Bloomberg.
Redăm mai jos articolul integral:
„Este timpul să ne trezim singuri în privința Ucrainei. Pentru că dacă abordarea Occidentului, și a SUA în special, nu se schimbă foarte curând, țara riscă să fie mai întâi pulverizată și apoi invadată cu costuri enorme – pentru ucraineni, Europa și SUA. Niciun contrast nu ar putea fi mai puternic sau, sincer, mai dezgustător decât experiențele din acest weekend din Harkov, a doua metropolă ucraineană, și Israelul, în timp ce fiecare dintre ele s-a aflat sub tirul unor intense atacuri combinate de rachete și drone Shahed. Israelul a fost lăsat aproape neatins de un baraj vast (de drone și rachete) sâmbătă, protejat de propria apărare aeriană bogat aprovizionată cu sisteme de apărare antirachetă și de acțiunile armatelor americană, britanică, franceză și iordaniană, care au ajutat la doborârea multora dintre focoasele pe care Iranul le-a tras înainte ca acestea să ajungă în spațiul aerian israelian.
Pentru toate criticile binemeritate pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu le primește pentru modul în care a condus războiul de represalii împotriva Hamas în Gaza, acest răspuns coordonat a fost exact cum ar fi trebuit să fie. Un ajutor atât de extins și direct nu poate fi pus doar pe seama excepționalismului israelian. Participarea Iordaniei, în ciuda unei relații îngrozitoare cu Netanyahu și a unei populații care simpatizează profund cu cauza palestiniană, atestă acest lucru. Iordania a recunoscut pur și simplu, la fel ca și ceilalți participanți, că nu trebuie să i se permită Iranului să reușească, deoarece acest lucru ar prezenta pericole mult dincolo de Israel.
În primul rând, pentru că Iranul are un regim agresiv, totalitar și fanatic islamist, care este angajat în subminarea și destabilizarea Levantului din jurul său.
În al doilea rând, dacă orașele și viețile israeliene ar fi fost distruse într-o ploaie de rachete și drone, ar fi forțat un răspuns rapid și dur, declanșând un război regional care ar fi implicat efecte economice și costuri de securitate care s-ar fi răspândit în întreaga lume.
Exact același lucru este valabil și în cazul Ucrainei și, cu toate acestea, a fost aproape abandonată atunci când rachetele și dronele rusești au lovit mai devreme în aceeași zi. Nimeni nu se aștepta ca piloții americani și britanici să se înalțe pe cer, dar aliații Ucrainei o înfometează acum de mijloacele de a se apăra. Ca urmare, Harkov, un oraș de 1,4 milioane de locuitori, aflat la doar 32 de kilometri de granița cu Rusia, a fost incapabil să respingă ceea ce se conturează ca o campanie aeriană sistematică pentru a-l face nelocuibil și pregătit pentru cucerire. Principalele stații de energie electrică și de încălzire au fost lovite. La fel și blocurile de apartamente, ucigând cel puțin șapte persoane. Atacul a fost doar o parte a unui bombardament accelerat împotriva marilor orașe ucrainene aflate încă sub controlul președintelui rus Vladimir Putin. Rusia, inclusiv așa-numitele atacuri cu dublă lovitură, care au ca scop uciderea mai întâi a civililor și apoi a lucrătorilor umanitari care sosesc ca să îi ajute. Rusia, la fel ca Iranul, este un stat autoritar, capturat de propriul său fanatism, în timp ce încearcă să reînvie un imperiu pierdut într-o glorie imperială apusă, cu prețul vecinilor săi. Putin s-a dovedit a fi răzbunător. El și-a pus economia pe picior de război și este convins că se află într-un război civilizațional cu Occidentul. Oricine crede că el nu ar da curs unui succes militar în Ucraina, îndreptându-și atenția spre Moldova, statele baltice și Balcani, forțând în același timp o schimbare dramatică a situației politice și de securitate în Europa, nu a fost atent.
Există o mulțime de vinovați pentru această întorsătură a evenimentelor, dar, în ordinea vinovăției, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, susținut de păpușarul său Donald Trump, merită un loc de frunte. Blocarea de către acesta a ajutorului militar din octombrie a jucat un rol imens în asigurarea faptului că Ucraina suferă acum un dezavantaj de cinci sau șase la unu în ceea ce privește tirul de artilerie, din cauza lipsei de muniție, și a devenit din ce în ce mai expusă la atacuri cu rachete, din lipsă de interceptoare pe care numai SUA le pot furniza.
Ca o consecință directă, se pierd vieți omenești. Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, merită o mențiune specială în Europa, unde și el a făcut tot ce a putut pentru a întârzia ajutorul Uniunii Europene pentru Ucraina și a se asigura că Rusia prevalează, îmbrăcându-și poziția în favoarea belicoșilor lui Putin ca pe o ofertă de pace.
Mai puțin flagrant, dar de asemenea vinovat pentru incapacitatea de a gândi și de a acționa strategic este cancelarul german Olaf Scholz, care a oferit un ajutor semnificativ Ucrainei de-a lungul timpului, dar a întârziat în mod constant și transferul de echipamente cheie. Întârzierea contează în război, deoarece atât de multe se pot schimba peste noapte. La fel ca o bancă centrală care stabilește politica monetară, deciziile privind livrările de armament și recrutarea trebuie luate cu mult înainte de momentul în care este nevoie de impactul lor pe linia frontului. Și aici, administrațiile lui Joe Biden și Volodimir Zelenski poartă și ele o responsabilitate. Biden și consilierii săi au alimentat cu picături de apă tipurile și cantitățile de arme de care Ucraina are nevoie în așa fel încât să poată supraviețui, dar nu să pună capăt războiului – chiar înainte ca Johnson să blocheze orice ajutor suplimentar.
De asemenea, au exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru a nu ataca infrastructura cheie a Rusiei, chiar dacă Rusia trage asupra Ucrainei de pe teritoriul său. Eșecul lui Zelenski a fost acela de a face apel la curajul politic (nimeni nu-i poate reproșa curajul personal) necesar pentru a mobiliza mai multe trupe atunci când era nevoie de această decizie anul trecut. Rezultatul este că Ucraina se confruntă acum cu un deficit sever de personal pe front. Brigăzile sunt subdimensionate, incapabile să înlocuiască morții și răniții sau să odihnească soldații care au ținut frontul timp de doi ani sub o ploaie constantă de focuri de artilerie rusească, cărora li se adaugă acum bombe de mare putere.
Această perspectivă sumbră poate fi încă schimbată. Johnson, după luni de obstrucționism, a promis să organizeze voturi separate pentru ajutorul acordat Israelului, Taiwanului și Ucrainei încă de vineri. Vom vedea ce prevederi otrăvitoare sunt introduse, în timp ce pachetul adoptat de Senat în februarie este dezmembrat. Kievul are nevoie cu disperare de toate cele 60,6 miliarde de dolari care se aflau în el și, mai ales, de proviziile de arme și muniții pe care banii ar fi trebuit să le deblocheze de mult timp.
Marți, Rada, sau parlamentul ucrainean, a trimis în cele din urmă un proiect de lege privind mobilizarea, mult modificat, pentru ca Zelenski să îl semneze, al cărui succes va depinde în mare parte de faptul dacă potențialii recruți cred că vor exista arme pe care să le folosească și muniție pentru a-i proteja. În ciuda faptului că nu au o flotă navală, dronele maritime ale Kievului au câștigat o bătălie semnificativă împotriva Flotei rusești din Marea Neagră. Primele F-16 ar trebui să zboare în curând deasupra Ucrainei, iar Republica Cehă a organizat o campanie admirabilă pentru a asigura 800.000 de obuze pentru artileria sa.
Doi dintre cei mai buni analiști occidentali ai războiului din Ucraina, Michael Kofman, senior fellow la Carnegie Endowment for International Peace din Washington, și Rob Lee, de la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia, s-au întors recent dintr-o călătorie în Ucraina cu următoarele concluzii: Au constatat că situația este sumbră, dar nu încă catastrofală.
Rușii și-au rezolvat problemele legate de efective și se adaptează, au spus ei, dar pierd în continuare de trei ori mai mult personal și mult mai mult echipament decât Ucraina pentru a obține doar câștiguri lente, în ciuda tuturor avantajelor lor în ceea ce privește numărul de trupe și puterea de foc.
Pentru a preveni o pătrundere, Ucraina trebuie să refacă efectivele, să construiască apărări și să asigure aprovizionarea cu muniție. „Cred că Ucraina poate rezista dacă aceste lucruri sunt abordate”, a declarat Lee în podcastul lor de după călătorie, adăugând că ofițerii și politicienii cu care au vorbit erau conștienți de această sarcină. În acel moment, ei ar trebui să definească o strategie de victorie care să nu mai includă obiectivul improbabil de a recupera toate teritoriile pierdute. „Dar, din nou, depinde de luarea unor decizii cheie și cu cât mai repede, cu atât mai bine”.
Cea mai importantă dintre aceste decizii va reveni liderilor occidentali. Johnson, în special, va purta o responsabilitate grea și personală pentru consecințele, dacă aliații Ucrainei vor eșua sau vor continua să tergiverseze”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii