Editorial dur în presa conservatoare din Marea Britanie: „Macron s-a umilit singur – și a umilit UE” prin vizita în China
Nimic nu ilustrează mai bine irelevanța crescândă în afacerile mondiale a unora dintre cei mai proeminenți lideri europeni decât imaginea lui Emmanuel Macron, președintele francez, și a Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, care s-au prosternat efectiv în fața lui Xi Jinping, liderul atotputernic al Chinei, afirmă un editorial publicat de jurnalistul britanic în cotidianul conservator The Telegraph.
Potrivit sursei citate, „China lui Xi nu face niciun secret din ambiția sa de a deveni puterea dominantă a lumii, de la încercările sale de a înlocui dolarul ca monedă principală până la investițiile masive în armata chineză, cu scopul explicit, așa cum a declarat anul trecut Xi însuși, de a „lupta și câștiga” războaie până la mijlocul secolului”. Iar alături de Rusia, Iran și Coreea de Nord, China se opune în mod fundamental libertății și valorilor liberale care stau la baza guvernării democratice occidentale, așa cum a arată de altfel suprimarea brutală a democrației în Hong Kong și poziția agresivă față de Taiwan.
Editorialistul britanic notează că, în contextul războiului din Ucraina și al apropierii Beijingului de Moscova, „Macron a ales acest moment pentru a conduce o delegație de oameni de afaceri francezi într-un turneu în capitalele regionale ale Chinei”. „Și mai jenant este faptul că von der Leyen, care ar trebui să reprezinte cel mai mare bloc comercial al Europei, a fost redusă la a juca rolul de vioară a doua în fața președintelui francez, care și-a luat libertatea de a aranja vizita în numele ei”, arată acesta.
În opinia sa, prezența lui Von der Leyen la Beijing este cu atât mai problematică cu cât riscă să submineze politica oficială a UE de denunțare a agresiunii rusești în Ucraina, o politică care are mai puțină greutate dacă președintele UE intenționează, de asemenea, să stabilească legături mai strânse cu Beijingul, principalul susținător al Rusiei. „Abordarea confuză a lui Von der Leyen ridică, cu siguranță, semne de întrebare cu privire la aptitudinea sa de a deveni următorul secretar general al NATO, o propunere care este serios discutată în unele cercuri de securitate europene”, spune ziaristul britanic, înainte de a adăuga:
„Există, desigur, modalități mai eficiente de a proteja alianța occidentală decât să te îngenunchezi în fața unor dictatori precum Xi, după cum a arătat aderarea Finlandei la alianța NATO săptămâna aceasta”.
Editorialistul The Telegraph consideră că, „mai degrabă decât să se complacă în sarcina inutilă de a încerca să raționeze cu lideri ireconciliabili precum Xi”, eforturile occidentale ar trebui să se concentreze pe consolidarea legăturilor cu statele prietene, așa cum face NATO prin aderarea Finlandei și Suediei, sau cum au făcut Marea Britanie, SUA și Australia prin înființarea pactului de apărare Aukus.
„Crearea unor legături comerciale și de securitate mai strânse cu națiuni prietene este mai probabil să ne protejeze libertățile decât să ne complăcem în fața autocraților chinezi”, încheie acesta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii