Editorial șocant în presa oficială rusă: ”Denazificarea va fi urmată inevitabil și o de-ucrainizare” / ”Pedeapsa justă a acestei părți a populației este posibilă doar suportând greutățile inevitabile ale unui război drept împotriva sistemului nazist”
Politologul și filosoful rus Timofei Sergeytsev susține într-un comentariu publicat de agenția de presă oficială rusă RIA Novosti că nu doar liderii ucraineni trebuie dezanificați, ci întreaga populație, iar Ucraina, ca stat național nu poate exista.
”Pe lângă elite, o parte semnificativă a maselor, naziști pasivi, complici ai nazismului, sunt și ei vinovați. Ei au susținut și îngăduit puterea nazistă. Pedeapsa justă a acestei părți a populației este posibilă doar suportând greutățile inevitabile ale unui război drept împotriva sistemului nazist, efectuate cu cea mai mare grijă și discreție în raport cu civilii.
Denazificarea ulterioară a acestei mase de populație constă în reeducare, care se realizează prin reprimarea (suprimarea) ideologică a atitudinilor naziste și o cenzură strictă: nu numai în sfera politică, ci neapărat și în sfera culturii și educației.
Prin cultură și educație a fost pregătită și realizată o profundă nazificare în masă a populației, asigurată de promisiunea de beneficii în urma victoriei regimului nazist asupra Rusiei (…)
Denazificarea poate fi efectuată numai de către câștigător, ceea ce presupune (1) controlul absolut al acestuia asupra procesului de denazificare și (2) puterea de a asigura un astfel de control.
În acest sens, o țară denazificată nu poate fi suverană. Statul denazificator, Rusia, nu poate proceda dintr-o abordare liberală, în ceea ce privește denazificarea.
Ideologia denazificatorului nu poate fi contestată de cel vinovat supus denazificării. Recunoașterea de către Rusia a necesității denazificării Ucrainei înseamnă recunoașterea imposibilității scenariului Crimeei pentru Ucraina în ansamblul său. Totuși, acest scenariu a fost imposibil în 2014 și în rebelul Donbas. Doar opt ani de rezistență la violența și teroarea nazistă au dus la coeziune internă și la un refuz conștient și fără ambiguități de a menține orice unitate și legătură cu Ucraina,
Termenii denazificării nu pot fi în niciun caz mai mici de o generație, care trebuie să se nască, să crească și să ajungă la maturitate în condițiile denazificării. Nazificarea Ucrainei a continuat mai bine de 30 de ani, începând cel puțin în 1989, când naționalismul ucrainean a primit forme legale și legitime de exprimare politică și a condus mișcarea pentru „independență” către nazism”, scrie Sergeytsev.
Politologul rus opinează că ”Rusia a intrat în lupta cu Occidentul pentru viitorul lumii” și că ”Occidentul este proiectantul, sursa și sponsorul nazismului ucrainean”.
”Numele <Ucraina> se pare că nu poate fi păstrat ca titlu al vreunei entități de stat complet denazificate într-un teritoriu eliberat de regimul nazist. Republicile populare nou create în spațiul liber de nazism ar trebui și vor crește din practica autoguvernării economice și securității sociale, refacerea și modernizarea sistemelor de susținere a vieții ale populației.
De fapt, aspirațiile lor politice nu pot fi neutre – ispășirea vinovăției în fața Rusiei pentru că au tratat-o ca pe un inamic poate fi realizată doar bazându-se pe Rusia în procesele de restaurare, renaștere și dezvoltare.
Nu ar trebui permise „planuri Marshall” pentru aceste teritorii. Nu poate exista „neutralitate” în sens ideologic și practic, compatibilă cu denazificarea. Cadrele și organizațiile care sunt instrumentul denazificării în republicile nou denazizate nu pot decât să se bazeze pe sprijinul militar și organizațional direct al Rusiei.
Denazificarea va fi inevitabil și o de-ucrainizare, o respingere a inflației artificiale pe scară largă a componentei etnice de autoidentificare a populației din teritoriile Rusiei Mici și Noii Rusii istorice, începută de autoritățile sovietice. Fiind un instrument al superputerii comuniste, după căderea acesteia, etnocentrismul artificial nu a rămas fără stăpân.
În această calitate oficială, el a trecut sub autoritatea unei alte superputeri (puterea care stă asupra statelor) – superputerea Occidentului. Trebuie reîntors la granițele sale naturale și lipsit de funcționalitate politică.
Spre deosebire, să zicem, de Georgia și țările baltice, Ucraina, așa cum a arătat istoria, este imposibil ca stat național, iar încercările de a „construi” unul duc în mod natural la nazism. Ucrainismul este o construcție artificială anti-rusă care nu are propriul conținut civilizațional, un element subordonat al unei civilizații extraterestre și extraterestre. Debanderizarea în sine nu va fi suficientă pentru denazificare, elementul Bandera este doar un interpret și un ecran, o deghizare pentru proiectul european al Ucrainei naziste, prin urmare denazificarea Ucrainei este și inevitabila dezeuropenizare.
Elita Bandera trebuie lichidată, reeducarea ei este imposibilă. „Mlaștina” socială, care a susținut-o activ și pasiv prin acțiune și inacțiune, trebuie să supraviețuiască greutăților războiului și să asimileze experiența ca lecție istorică și ispășire a vinovăției sale. Cei care nu au susținut regimul nazist, au suferit de pe urma lui și războiul declanșat de el în Donbass, trebuie consolidați și organizați, trebuie să devină pilonul noului guvern, vertical și orizontal al acestuia. Experiența istorică arată că tragediile și dramele din timpul războiului beneficiază popoarele care au fost tentate și duse de rolul de dușman al Rusiei”, se mai arată în articol.
Conform politologului, operațiunea de denazificare a Ucrainei, care a început cu o fază militară, va urma aceeași logică a etapelor în timp de pace ca o operațiune militară.
”La fiecare dintre ele, va fi necesar să se realizeze modificări ireversibile, care vor deveni rezultatele etapei corespunzătoare. În acest caz, etapele inițiale necesare pentru denazificare pot fi definiți după cum urmează:
—lichidarea formațiunilor armate naziste (ceea ce înseamnă orice formațiuni armate ale Ucrainei, inclusiv a Forțelor Armate ale Ucrainei), precum și a infrastructurii militare, informaționale, educaționale care le asigură activitatea;
—formarea de organisme publice de autoguvernare și miliție (apărare și aplicare a legii) a teritoriilor eliberate, protejând populația de teroarea grupărilor naziste subterane;
—instalarea spațiului informațional rusesc;
—retragerea materialelor educaționale și interzicerea programelor educaționale la toate nivelurile care conțin linii directoare ideologice naziste;
—acțiuni de investigație în masă pentru a stabili responsabilitatea personală pentru crimele de război, crimele împotriva umanității, răspândirea ideologiei naziste și sprijinul pentru regimul nazist;
—lustrarea, publicarea numelor de complici ai regimului nazist, implicarea acestora în muncă forțată pentru refacerea infrastructurii distruse ca pedeapsă pentru activitățile naziste (dintre cei care nu vor fi supuși pedepsei cu moartea sau închisorii);
—adoptarea la nivel local, sub supravegherea Rusiei, a actelor normative primare de denazificare „de jos”, interzicerea tuturor tipurilor și formelor de renaștere a ideologiei naziste;
—înființarea de memoriale, semne comemorative, monumente pentru victimele nazismului ucrainean, perpetuând memoria eroilor luptei împotriva acestuia;
—includerea unui complex de norme antifasciste și de denazificare în constituțiile noilor republici populare;
—crearea organelor de denazificare permanente pe o perioadă de 25 de ani”, se precizează în editorial.
”Rusia nu va avea aliați în denazificarea Ucrainei. Deoarece aceasta este o afacere pur rusească. Și, de asemenea, pentru că nu doar versiunea Bandera a Ucrainei naziste va fi eradicată, ci și, și mai presus de toate, totalitarismul occidental, programele impuse de degradare și dezintegrare civilizațională, mecanismele de subjugare a superputerii Occidentului și a Statelor Unite”, se mai precizează în articol.
Sursa foto: FADEL SENNA / AFP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii