Editorial The Washington Post: Convorbirea Trump – Zelenski este un rechizitoriu devastator împotriva președintelui
Memorandumul privind conversația telefonică din 25 iulie cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un rechizitoriu devastator împotriva președintelui american, este de părere editorialistul de la The Washington Post, publicație anti-Trump și apropiată de rivalul politic al președintelui SUA, Partidul Democrat.
În cursul ei, dl Trump îl presează pe neofitul conducător ucrainean să i se alăture avocatului său personal și procurorului general american pentru a-l investiga pe potențialul său contracandidat la alegerile din 2020, Joe Biden.
El a procedat astfel după ce subliniase sprijinul pe care SUA îl acordă Ucrainei și după ce se plânsese că Ucraina nu a răspuns la el adecvat.
Dl Trump și corul care-l îngână au pretins miercuri că nu există vreun „quid pro quo” [aproximativ, trafic de influență – n.trad.] în acea conversație. În fapt, memorandumul – o transcriere parțială compilată din notele consilierilor – indică puternic contrariul.
Dl Trump solicită mai întâi o investigație politică, un răspuns direct la afirmație dlui Zelenski cum că Ucraina dorește să cumpere mai multe rachete antitanc americane. „Aș vrea totuși să ne faci o favoarea”, spune dl Trump, „fiindcă țara noastră a trecut prin multe și Ucraina știe mult despre asta.”
Un schimb de replici chiar și mai explicit survine atunci când discuția ajunge la principala prioritate a dlui Zelenski la acel moment, anume obținerea unui angajament ferm privind o întrevedere cu dl Trump la Casa Albă. Conducătorul ucrainean considera că avea nevoie de o vizită la Casa Albă pentru a-i arăta țării sale și președintelui rus Vladimir Putin că el va continua să aibă sprijinul SUA contra agresiunii rusești, însă dl Trump tot tergiversa fixarea unei date.
Spre sfârșitul convorbirii, dl Zelenski atacă subiectul vizitei, apoi reiterează că „vreau să te asigur că vom fi foarte serioși în privința cazului și vom lucra la investigație”.
Dl Trump, care știa foarte bine ce dorește dl Zelenski, i-a răspuns: „Bun. […] Le voi spune lui Rudy [Giuliani] și procurorului general [William P.] Barr să sune. Mulțumesc. Oricând vei vrea să vii la Casa Albă, te rog să mă suni.” Târgul implicit cu greu ar fi putut fi mai clar.
Dl Zelenski n-avea să mai primească vizita la Casa Albă, deși miercuri a reușit în sfârșit să-l întâlnească pe dl Trump, la ONU. În schimb, dl Trump a continuat să încerce să-l influențeze pe conducătorul ucrainean și a blocat un ajutor militar american de aproape 400 de milioane de dolari hotărât de Congres, în vreme ce dl Giuliani îi presa pe consilierii dlui Zelenski pentru a-l investiga pe dl Biden precum și originea dezvăluirii activității penale a șefului de campanie al dlui Trump din 2016.
Faptul că dl Trump a crezut că acest dialog îl va exonera cumva de acuzația că a abuzat de funcția sa este uimitor. Faptul că oricare membru al Congresului, democrat ori republican, poate conchide că a fost „o nimica toată”, după cum s-a exprimat tot mai tolerantul senator republican din Carolina de Sud Lindsey O. Graham, nu arată decât în ce măsură de degradate au ajuns normele politice sub administrația Trump.
Congresul are acum multe de făcut. A fost încurajator că republicanii din Senat au votat marți unanim pentru o rezoluție care cere administrației să predea reclamația unui avertizor de integritate din cadrul comunității de informații; respectivul document, care ulterior a și fost înmânat comitetului de informații al Senatului, aproape cu siguranță conține mai mult decât a dezvăluit Casa Albă prin memorandumul ei.
Acei republicani, și colegii lor din Cameră, ar trebui să li se alăture democraților în a cere o depoziție sub jurământ de la dl Giuliani, dl Barr și oficiali ai Departamentului de Stat cu privire la ce au comunicat ei ucrainenilor înainte și după convorbirea telefonică.
Dl Trump a confirmat că, cel puțin, l-a presat puternic pe un conducător străin pentru a interveni în alegerile din 2020, momindu-l cu un favor politic pe de o parte și refuzându-i pe de alta un ajutor financiar aprobat de Congres. Integritatea democrației americane depinde de cum vor răspunde Congresul și țara.
Sursa: The Washington Post/ Rador/ Traducere: Andrei Suba/ Sursa Foto: abc7chicago.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii