G4Media.ro

Editura franceză Fayard va publica în 2021 o ediție critică a „Mein…

Editura franceză Fayard va publica în 2021 o ediție critică a „Mein Kampf”. Alte două ediții adnotate ale manifestului lui Hitler au apărut în Germania și Polonia

Editura franceză Fayard anunţă că va publica în cursul acestui an o ediţie critică a manifestului Mein Kampf în care Adolf Hitler şi-a expus ideologia rasistă şi antisemită. Nici data ieşirii în librării, nici conţinutul precis al acestei ediţii nu au fost precizate de editorul francez, transmite RFI.

Editura Fayard lucrează la acest proiect de un deceniu, ştiind că textul lui Hitler intra în domeniul public în 2016. Iniţial, ediţia franceză trebuia să apară anul trecut, în 2020, dar pandemia de coronavirus şi diversele carantine impuse în Franţa au amânat proiectul pentru anul acesta.

Încă din 2015 Fayard promitea că va publica în anul următor, cel al intrării textului în domeniul public, o ediţie critică şi într-o nouă traducere a lui «Mein Kampf». Comitetul ştiinţific trebuia să cuprindă istorici francezi şi străini.

La ora actuală, au apărut doar două ediţii critice ale lui «Mein Kampf». Prima, în germană, chiar în 2016, realizată de un centru public de cercetători în istorie, Institut für Zeitgeschichte (IfZ) care s-a vândut în aproape 90.000 de exemplare. A doua versiune iese pe piaţă chiar în aceste zile în Polonia, la editura Bellona. O ediţie de o mie de pagini a manifestului hitlerist din care jumătate este ocupată de aparatul critic. Ediţia, a cărei pregătire a durat trei ani, a fost condusă de istoricul Eugeniusz Krol, un specialist al istoriei naziste.

Reamintim că «Mein Kampf» a fost scris de Hitler între anii 1924-1925, perioadă în care liderul partidului naţional-socialist (nazist) era încarcerat în Bavaria în urma unui puci eşuat. Manifestul politic prezintă parcursul personal al semnatarului şi mai ales viziunea acestuia asupra lumii, denunţându-i printre altele pe duşmanii Germaniei, cap de listă fiind citaţi evreii.

sursa: RFI

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Oare-așa, pe nesimțite, îți spală creierii mass (g4)media?
    Nazismul, a cărui bază ideologică o pune această carte (Mein kampf), a fost rău (fapt, de altfel, de netăgăduit). Ca urmare, a fost și este în continuare condamnat la nivel instituțional/oficial și blamat la nivelul conștiinței colective. Lucru normal, lucru bun. Există o altă carte, intitulată ,,Manifestul partidului comunist” și scoasă în 1848 de Karl Marx și Friedrich Engels, care, în antiteză cu ,,Mein Kampf” căreia i se face mereu critică, pare a trece drept ,,valabilă” – căci nu se scot ,,ediții critice/adnotate” din ,,Manifestul…”. Am citit din ambele (recunosc, nu le-am ,,studiat”). Și am ajuns la următoarea concluzie: dacă scoți din ,,Manifest” pe ,,burgheji” iar în loc îi pui pe ,,evrei” și dacă mai scoți și pe ,,proletari” iar în loc îi pui pe ,,arieni” – oameni buni, ajungi cam tot pe-acolo. Asta una la mînă. A doua este că ,,Manifestul partidului comunist” a pus baza ideologiei comuniste care a făcut mult, mult, mult mai multe victime decît nazismul. Și face în continuare în China, Coreea, Cuba, Laos, Vietnam…
    Și-atunci, nu e normal să (te) întrebi: de ce una se vrea trecută drept albă deși e mai neagră? de ce pentru una – critică ubicuă iar pentru cealaltă – omerta? Iar fiindcă mass media merg consecvent pe direcție… ne-ntoarcem de unde-am plecat?

    • E clar. Nu ai citit nici una din carti. Mein Kampf a fost publicata si in Romania.

    • Mein Kampf este opera unui scelerat care a dat el însuși comenzile pt invazii și masacre.
      Manifestul comunist este opera unui filosof și economist german de sec. XIX, nu cu totul lipsit de interes, în ciuda dimensiunilor utopiste, destul de comune intelectualilor epocii. Opera sa a inspirat mișcări politice mai mult sau mai puțin radicale, mai mult sau mai puțin revoluționare.
      Se vede diferența? Sau nu se vede, și atunci dezlănțuim măscările și apelurile isterice la cenzură, și pledoariile pentru gândirea unică și corectă, gândirea americană.

    • @ T
      Nu scrie în ,,Manifestul…” că burgheji’ sunt sursa răului, în societate? Și că proletariatul trebuie să distrugă burghezia?
      Fii bun, fii creștin și notifică-mă ce scrie-n ,,Mein…” despre evrei.

    • @ Te…
      Eu am vorbit despre operă, tu confunzi opera cu autorul.
      Fii bun/ă și deșteaptă-mă: care sunt ,,mișcările politice … mai puțin radicale, mai puțin revoluționare” pe care le-a inspirat Marx? Apropo, ,,.Manifestul…” are doi autori.
      ,,… economist german … nu cu totul lipsit de interes”? Citeste-l pe economistul român Nicholas-Georgescu-Roegen. Praf 😃 îl face…

    • @ T și @ Te…
      Următoarea mea afirmație este 100% adevărată: v-am răspuns fiindcă pe părerile voastre ,,am pus preț”. Chiar dacă discutăm în contradictoriu, nu ne jignim/înjurăm, nici amenințăm – fiecare cu argumentele lui.
      P.S. pentru @Te…: tocmai scrisul meu este pledoarie împotriva ,,cenzurii și gândirii unice corecte”.

  2. Hitler este la moda in UE.