G4Media.ro

Editura Humanitas anunță că va contesta în justiție amenzile aplicate de Consiliul…

Sursa Foto: Facebook/ Bookfest

Editura Humanitas anunță că va contesta în justiție amenzile aplicate de Consiliul Concurenței: Afectează grav piața de carte din România care, oricum, se află pe ultimul loc în UE

Editura Humanitas anunță, vineri, că va contesta în instanță amenzile aplicate de Consiliului Concurenței, care a anunțat miercuri că a sancționat șase companii active pe piața furnizării de carte, acuzate de practici anticoncurențiale, cu amenzi în valoare totală de 5, 9 milioane de lei. Din această sumă, amenzile care privesc Humanitas sunt de 365.718,84 lei pentru Editura Humanitas S.A. și de 582.362,94 lei pentru Librăriile Humanitas S.A. ”Niciuna dintre probele aduse de către avocații Humanitas în solicitările de informații emise de Consiliul Concurenței în acest sens, cât și cu prilejul audierilor de la 1 iulie 2024, premergătoare deciziei finale, nu a fost luată în seamă de membrii Consiliului”, se arată în comunicatul Humanitas.

Redăm mai jos comunicatul integral al editurii Humanitas:

”Comunicatul din 21 august 2024 al Consiliului Concurenței anunță că investigația făcută s-a încheiat prin „sancționarea a șase companii active pe piața furnizării de carte cu amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială“. Din această sumă, amenzile care privesc Humanitas sunt de 365.718,84 lei pentru Editura Humanitas S.A. și de 582.362,94 lei pentru Librăriile Humanitas S.A.

1. Atât Editura Humanitas, cât și Librăriile Humanitas contestă faptul că ar fi făcut uz de practici anticoncurențiale și constată că niciuna dintre probele aduse de către avocații Humanitas în solicitările de informații emise de Consiliul Concurenței în acest sens, cât și cu prilejul audierilor de la 1 iulie 2024, premergătoare deciziei finale, nu a fost luată în seamă de membrii Consiliului. Cu atât mai de neînțeles rămâne pentru noi amendarea cu suma de 582.362,94 lei a Librăriilor Humanitas, aflate pe pierdere constantă de câțiva ani.
2. Amenzile aplicate în urma investigației declanșate de către Consiliul Concurenței afectează grav piața de carte din România care, oricum, funcționând într-un context social nespus de precar din punct de vedere cultural și educațional, se află pe ultimul loc în UE. Nebeneficiind de nici un ajutor de stat, neavând un public consumator mai mare de 1% din populația României, piața de carte este de o fragilitate extremă. Amenda de 1,2 milioane de euro aruncată peste ea îi va face viața mai grea, iar pentru a încerca o redresare în urma acestor amenzi executorii, ea nu va avea altă soluție de supraviețuire decât o creștere a prețului cărții. Sancțiunile date de Consiliul Concurenței termină astfel prin a se întoarce împotriva celor circa 200.000 de cititori constanți, a vieții culturale și a eforturilor de culturalizare ale României făcute de edituri.
3. Humanitas va contesta în justiție decizia luată în privința ei de către Consiliului Concurenței.

• 42% dintre români, 42% dintre noi așadar, sunt analfabeți funcțional, conform rezultatelor PISA din 2023, iar cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arată că 11 milioane de români (peste 55% din populația țării) nu au citit nici măcar o carte în ultimul an.
• Piața de carte din România e cât cea a Bulgariei, care nu are decât 1/3 din populația țării noastre, și mult mai mică decât a Ungariei, care are 9 milioane de locuitori.
• Cu 3 euro/locuitor, România are cel mai mic buget din UE alocat achiziției de carte pe an.
• Avem mai puțin de 300 de librării în toată țara, și 0 (zero) în mediul rural. Spre comparație, Parisul are peste 1.000 de librării.
• Nici măcar jumătate dintre copiii care încep clasa I nu vor ajunge să absolve examenul de bacalaureat.
• 49% dintre elevii noștri de 15 ani sunt analfabeți funcțional la matematică; 44% la științe; 42% la lectură.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Tovarășii veghează. Și jubilează. Lupta de clasă nu se câștigă, doar se ascute.
    Oricine își permite să devieze de la calea dreaptă a securității e sugrumat și zdrobit în cele din urmă.
    Câte frisoane le mai putea da dl. Liiceanu tovarășilor fără să apară consecințele?..

  2. Il apreciez pe dl. Liiceanu pentru convingerile sale politice si pentru felul in care si le exprima, cum-necum face parte din elita intelectuala a Romaniei, insa discursul in fata Consiliului Concurentei a fost absolut penibil, un lansator de ceata demn de un Ciuca sau Ciolacu. Intre altele, a afirmat, daca nu ma insel chiar a repetat ideea ca nu intelege motivul pentru care Humanitas e amendata. L-am inteles in 5 minute eu, care nu stiam nimic despre toata povestea cu Bookster, dar nu l-a inteles dl. Liiceanu, care se lupta, impreuna cu alti citiva mari editori, de ani de zile cu firma respectiva.

    • Corect! Dl. Liiceanu este un patron, care o duce bine, conform situațiilor financiare ale Humanitas, publicate la Ministerul Finanțelor. Omul a primit plocon o editură de stat (fosta Editură Politică) cu tot cu lanțul de librării aferent, în cele mai bune locații din București și din țară, și face bani pe seama lui Mircea Cărătărescu și a multor altora.

  3. Lasa, ca si USLamu’ a pus ochii pe eternul sau dusman: Cartea.
    Iar teoria cu securicii nu mi se pare chiar asa de fantezista: asta cu cartile este unul dintre putinele domenii in care nu ajunge sa infiintezi o firma pentru licitatiile deja aranjate; in bransa asta trebuie ceva ce securicii nu au si, din ce-mi dau seama, nici nu pot cumpara.
    Eu nu mi-as face o biblioteca izvorata din catalogul unei edituri conduse de Predoiu al batran, de exemplu 🙂

    • … uitasem de al mai tanar: e in aceeasi galeata

  4. Dl. Liiceanu merge cu aroganța și tupeul care sunt cunoscute de mulți din domeniul cultural, dacă afacerea cu carte nu merge, așa cum zice, de ce își mai sacrifică liniștea, la cei vreo 80 de ani, să facă totuși profit din ea? Că face profit!