G4Media.ro

Eduard Hellvig, după atacurile lui Dragnea și Vâlcov: Trebuie să fii total…

Eduard Hellvig, după atacurile lui Dragnea și Vâlcov: Trebuie să fii total rupt de realitate să mă acuzi că am ceva de ascuns când eu am denunțat și desecretizat protocoalele

Șeful SRI, Eduard Hellvig, a dat o replică dură vineri seară după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, acuzase ”șefi ai unor instituții implicate în justiție și în siguranța națională au mințit prin omisiune, ca să acopere săvârșirea unei fapte neconstituționale”. Într-o declarație de presă la sediul SRI legată de protocoalele semnate cu Parchetul General, protocoale prezentate joi seară de Darius Vâlcov.

(Foto: InquamPhotos/Octav Ganea)

”Trebuie să fii total rupt de realitate să mă acuzi pe mine că am ceva de ascuns în legătură cu aceste protocoale, în condițiile în care, de cînd sunt director, am ordonat auditul cu privire la existența protocoalelor înainte ca subiectul să fie temă publică, am denunțat protocoalele care aveau legătură cu înfăptuirea justiției în România și am început procesul de desecretizare a acestora”, a spus Hellvig în finalul declarației sale de presă.

Șeful SRI a explicat de ce a semnat cele două protocoale de colaborare cu Parchetul General în decembrie 2016 și de ce l-a denunțat în februarie 2017 pe unul dintre ele:  ”Primul este un protocol neclasificat, care reglementează accesul organelor de urmărire penală la infrastructura tehnică a SRI. Acesta este încă în vigoare, iar el nu presupune nici o formă de implicare a SRI în activitatea Parchetului… Al doilea protocol, cel clasificat, reglementa modalitatea prin care SRI coopera cu Ministerul Public exclusiv pe infracțiunile privind securitatea națională și terorism. Acest protocol clasificat ne-a fost impus de Legea de organizare și funcționare a SRI (la articolul 8). Legalitatea acestui protocol nu poate fi pusă la îndoială – sper că prin aceste precizări am lămurit această discuție din spațiul public. De ce l-am semnat? Pentru ca OUG 6/2016 ne-a impus să semnăm protocoale cu instituțiile statului pentru exercitarea atribuțiilor noastre. De ce l-am denunțat? Cum v-am spus mai devreme, auditul intern ne-a arătat că putem să ne exercităm atribuțiile, în baza legii și fără aceste protocoale, asigurând securitatea națională a României”, a spus Hellvig.

Declarația completă a lui Eduard Hellvig:

De peste un an și jumătate, în spațiul public se discută despre protocoalele încheiate între SRI și alte instituții ale statului.

În această perioadă, au existat mai multe ieșiri publice – dinspre SRI – prin declarații de presă, comunicate sau interviuri, în care am încercat să explicăm care este situația referitoare la acest subiect. Cred însă că este necesar să fac cateva precizări, pentru că nu avem nimic de ascuns.

Va reamintesc, că în februarie anul trecut, am denunțat oficial toate acele protocoale controversate, oprind o practică existentă în trecut.

Ce sunt aceste protocoale? Așa cum am explicat și la Comisia SRI, pe 28 februarie 2017, încă de la început am întrebat instituția dacă aceste protocoale erau necesare. Nu puteam să punem în practică legea fără protocoale?

Mi s-a răspuns că da, se putea, conform legii – dar acesta a fost instrumentul tradițional și acesta a fost cadrul prin care am pus în practică ceea ce scrie în lege.

Am dispus un audit intern referitor la toate aceste protocoale de colaborare cu alte instituții. Și am hotărât denunțarea tuturor protocoalelor care nu sunt impuse de lege sau de hotărâri ale CSAT.

Imediat, în februarie 2017, am demarat un proces de denunțare a protocoalelor cu parchetele și instituțiile din justiție.

Nu mai există în vigoare nici un protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiției în România.

Referitor la cele două protocoale aflate în discuție. Ambele au fost semnate in decembrie 2016. Primul este un protocol neclasificat, care reglementează accesul organelor de urmărire penală la infrastructura tehnică a SRI. Acesta este încă în vigoare, iar el nu presupune nici o formă de implicare a SRI în activitatea Parchetului. Toate aceste lucruri le-am adus la cunoștință Comisiei de control a SRI.

De asemenea, și președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, care are atribuții de verificare a modalității de punere în executare a acestui protocol, a fost notificată cu privire la existența sa.

Al doilea protocol, cel clasificat, reglementa modalitatea prin care SRI coopera cu Ministerul Public exclusiv pe infracțiunile privind securitatea națională (prevăzute în titlul 10 din Codul de Procedura Penală) și infracțiunile de terorism.

Ca să fim foarte clari, acest protocol clasificat ne-a fost impus de Legea de organizare și funcționare a SRI (la articolul 8). Legalitatea acestui protocol nu poate fi pusă la îndoială – sper că prin aceste precizări am lămurit această discuție din spațiul public.

De ce l-am semnat? Pentru ca OUG 6/2016 ne-a impus să semnăm protocoale cu instituțiile statului pentru exercitarea atribuțiilor noastre.

De ce l-am denunțat? Cum v-am spus mai devreme, auditul intern ne-a arătat că putem să ne exercităm atribuțiile, în baza legii și fără aceste protocoale, asigurând securitatea națională a României.

Nu am nimic de ascuns. Este un proces de transparență și de normalitate pe care eu l-am inițiat chiar dacă legea nu ne obliga la acest lucru.

Vreau să vă asigur că demersul meu de denunțare a tuturor protocoalelor la care s-a făcut referire în spațiul public vine din determinarea de a elimina toate suspiciunile legate de implicarea Serviciului Român de Informații în actul de justiție.

În încheiere, aș vrea să vă spun trei lucruri:

Înțeleg că în spațiul public se vehiculează că aș fi semnat ceva ilegal.
Sper că explicațiile de astăzi au fost suficient de clare pentru orice om de bună credință.

Trebuie să fii total rupt de realitate să mă acuzi pe mine că am ceva de ascuns în legătură cu aceste protocoale, în condițiile în care, de cînd sunt director, am ordonat auditul cu privire la existența protocoalelor înainte ca subiectul să fie temă publică, am denunțat protocoalele care aveau legătură cu înfăptuirea justiției în România și am început procesul de desecretizare a acestora.

S-a prezumat în spațiul public, că acest protocol semnat de mine ar fi un abuz al SRI. Eu personal înțeleg foarte bine ce înseamnă abuzul statului împotriva cetățenilor și sunt determinat să lupt până în ultima zi împotriva tuturor abuzurilor, indiferent de cine le face.

Vă mulțumesc!

Context

Declarațiile lui Eduard Hellvig vin la o zi după ce Darius Vâlcov, consilierul premierul Dăncilă, a postat pe Facebook un protocol secret SRI – Parchetul General din decembrie 2016, despre care purtătorul de cuvânt SRI a spus că fusese denunțat la trei luni după semnare.

Astăzi, Liviu Dragnea a solicitat într-o postare pe Facebook ca Inspecția Judiciară ”să pornească o anchetă la Parchetul General”, iar Comisia parlamentară de control al SRI ”să demareze de urgență o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârșite de SRI”.

”Ne confruntăm cu o situație gravă de neconstituționalitate, de minciună publică. Instituții și șefi ale unor instituții implicate în justiție și în siguranța națională au mințit prin omisiune, ca să acopere săvârșirea unei fapte neconstituționale. Ca președinte al Camerei Deputaților cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgență o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârșite de SRI și să scoată la lumină toate amănuntele acestei povești. Cred că, la rândul ei, Inspecția Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale și să pornească o anchetă la Parchetul General. E inacceptabil ca o țară întreagă să fie mințită în acest fel iresponsabil și lipsit de rușine”, a scris Dragnea pe Facebook.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Eu am inteles din aceasta declaratie ca regimul Dragnea are zilele numarate. Tic-Tac, Tic-Tac…

  2. Dacă cineva nu ia masuri urgent cu gruparea asta infracțională fmmdragnea & co se duce dreaq țara de tot. Și așa e SRI pătat de diferiți ofițeri gen fmmdragomir.

  3. Lucrurile sunt simple si clare:
    1. Decizia CCR nr. 51/2016 prin care s-a considerat neconstitutional textul din Codul de procedura penala prin care sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” (era vorba de art. 142 alin. 1 C.pr.pen.) a necesitat aprobarea OUG nr. 6/2016, la 11 martie 2016.
    2. Asadar din martie 2016 exista o ordonanta de urgenta prin care s-a modificat Legea nr. 14/1992 privind SRI, in sensul ca „Pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor din cadrul Serviciului Român de Informaţii este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale. La cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi independent al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute la art. 138 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală. Verificarea modului de punere în aplicare în cadrul Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a executării acestor supravegheri tehnice se realizează potrivit art. 301 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Condiţiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare încheiate de Serviciul Român de Informaţii cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituţii în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea, în condiţiile art. 57 alin. (2) din Codul de procedură penală, organe de cercetare penală speciale” (aceste prevederi au fost adaugate la art. 8 din Legea nr. 14/1992).
    3. Rezulta foarte clar ca, in luna decembrie 2016 cand s-a semnat protocolul secret de serviciu, acesta s-a semnat pe baza unei ordonante de urgenta aprobata cu 9 luni mai inainte.

    De ce protocol secret de serviciu?
    Pai numai cretinii se fac ca nu pricep ca accesul efectiv la Centrul National pentru Interceptarea Comunicatiilor presupune, printre altele, stocarea de date pe diferite medii de stocare, adica o preluare care presupune de la date cu caracter personal pana la date strategice. Aceasta preluare presupune inevitabil relationare cu oameni, iar pentru ca totul sa se faca dupa proceduri clare, care in caz de nerespectare sa atraga raspunderi clare, e nevoie de protocol. Cred ca oricine a putut citi in protocol prevederea potrivit careia fiecare din institutiile semnatare isi delegau persoane strict in acest scop. De ce credeti ca au facut asta? Tocmai ca institutiile sa stie clar cine manevra acele date. Divulgarea acestui Protocol poate insemna de acum inainte riscul identificarii persoanelor care au manipulat datele respective si tocmai un dobitoc le-a vulnerabilizat.

    Cu cat traiesc mai mult in tara asta imi dau seama ca marele povestitor Creanga avea mare dreptate cand a spus ca „Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj”!

  4. Acum am înteles: protocoalele au fost semnate numai de Lazar, într-un singur exemplar, ce a fost ascuns organelor uricele electronic cu unul biologic prelevat de la Hellvig.

    • Faptul că trolul DanTeo spune ” am înțeles” e încă o glumă proastă de-a lui pentru că el fiind un trol limitat, nu a înțeles nimic de când se chinuie. Amintiti-va, la 2 zile după meetingul din 10 august, el tot număra diaspora. E fără scăpare, vedeți ce prostii spune. Dar,faptul că au activat trolii pe acest subiect, dovedește cat de disperați sunt să „schimbe placa”, să abată atenția de la mizeria pe care au făcut-o, care i-a murdărit și de care vor să scape urgent: au încercat să „dea o lecție” celor care îi deranjează cu proteste, să discrediteze manifestațiile pașnice ale oamenilor și au sfârșit prin a fi și mai urâți de români si prin a-i oripila pe străini. Nu știu ce să mai facă să scape de rușinea din 10 august, au pierdut enorm la imagine, inclusiv mulți dintre susținătorii lor sunt confuzi. Așa că, reiau din nou tema răsuflată cu SRI și cu protocoalele, pe care le-au semnat inclusiv ei cu SRI controlat tot de ei și care au fost desecretizate oricum
      O așa fâsâiala, numai unul ca valcov poate produce. Dar ce pretenții poți să ai de la unul care are atâta minte încât să ascundă tablouri prin cimitir. Cu asta cred ei , mafioții, că prostesc lumea.

  5. SRI nu are semnate cu salariatii contracte de confidentialitate nici macar cat un prapadit de SRL ? De peste un an , un infractor exclus din SRI , in drumul spre puscarie , arunca cu zoaie in institutie , desi are posibilitatea sa faca plangeri penale impotriva persoanelor sau institutiei , daca are lucruri de reclamat ! SRI si sereistii se uita la tv ca niste idioti in rol de Maica Tereza , gen : ” Iarta-l doamne, ca nu stie ce face !” in loc sa-l dea in judecata pentru prejudicierea imaginii-cel putin- caci o sa aiba nevoie de alti 20 de ani ca si-o repare …..Nu e treaba mea imaginea SRI, dar ca si cetatean , sunt socata de cat de impotenta e institutia si nu pot sa nu ma intreb cum apara SRI Romania, cetateanul daca nu se poate apara pe sine ?!

  6. Fake news: Codrin Ştefănescu: Agenţi infiltraţi în ministere blochează activitatea Guvernului. Hellvig să ia măsuri :d