G4Media.ro

Eduard Novak: Dacă vom investi în câteva sporturi prioritare şi nu în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Eduard Novak: Dacă vom investi în câteva sporturi prioritare şi nu în 70, atunci vom avea şi rezultate

Eduard Novak, candidat propus pentru funcţia de ministru al Sportului, a declarat, miercuri, în cadrul audierilor în care a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat, că investiţiile de la bugetul de stat trebuie să se canalizeze pe câteva sporturi prioritare, şi nu pe 70 de discipline cum se întâmplă în momentul de faţă, pentru ca România să poată avea rezultate importante în competiţiile internaţionale, relatează Agerpres.

„În celelalte ţări se practică un sistem prin care 6-8 sporturi sunt prioritare. Aşa trebuie şi noi să schimbăm, de aceea am început să elaborăm Strategia Naţională pentru Sport. Pentru că dorim să ajungem la o formulă cât mai sigură şi cât mai simplă de organizare a sportului. Şi mă refer aici şi la bazele sportive, şi la sportul de performanţă, şi la sportul de masă. Este important să privim sportul în ansamblu, pentru că dacă vom investi atât noi, Ministerul Sportului, cât şi Ministerul Educaţiei şi consiliile locale în sporturile prioritare, şi nu în 70 de sporturi, atunci vom începe să avem şi rezultate. Pentru că adevărul este că deocamdată nu suntem în stare să susţinem 70 de discipline”, a spus el în faţa parlamentarilor.

Novak a explicat că doreşte să implementeze un nou tip de finanţare a sportului, după modelul Ungariei.

„Avem un proiect măreţ în ceea ce priveşte finanţarea sportului, eu îmi doresc să implementăm acelaşi tip de finanţare care există în Ungaria. Este o finanţare total diferită, prin care federaţiile prioritare, care de exemplu în Ungaria sunt şase sporturi de echipă, primesc un buget mare şi se pot dezvolta foarte bine. Acest proiect de lege a fost tradus, are vreo 400 de pagini, iar el trebuie să treacă prin Comisia Europeană şi apoi avem nevoie de sprijinul Ministerului Finanţelor ca să putem implementa acest tip de finanţare. Va fi total diferit faţă de ce este acum, dar cred că este o soluţie mult mai bună decât să umblăm la câteva lucruri din procentul de sponsorizare a sportului”, a menţionat ministrul.

„După acest prim mandat al meu cred că toată lumea a văzut că acest Minister al Sportului există, chiar dacă peste tot această instituţie este văzută drept codaşa ministerelor, atât din punct de vedere al finanţării, cât şi din alte puncte de vedere. Dar am demonstrat că este o percepţie greşită şi am arătat cât este de important sportul în România. Acest minister este pentru mine o mare provocare şi rămâne o mare provocare. Este un şantier foarte mare, iar mie nu mi-a fost frică să intru în el. Am făcut-o şi o fac pentru o viaţă mai bună, pentru condiţii mai bune de pregătire şi de realizare a visurilor copiilor noştri prin sport. Din păcate astăzi din bugetul nostru mic cheltuim cam 60% pentru renovarea bazelor sportive. Foarte puţini bani ajung efectiv la sportivi, mă refer la activitatea sportivă. Inclusiv în auditul efectuat se arată că este imperios nevoie de descentralizare. Noi vrem efectiv să investim în sport, în cantonamente, în pregătirea sportivilor, a antrenorilor şi în materialele de care au ei nevoie, şi nu să folosim banii ca să văruim”, a adăugat Eduard Novak.

Campion paralimpic la ciclism, Novak a menţionat că în viitorul apropiat vor începe lucrările de construcţie a unui velodrom la Craiova.

„Din păcate velodromul de la Bucureşti, care este de 400 m, este în paragină şi nu se poate folosi pentru a pregăti participarea la Jocurile Olimpice. Acesta a fost motivul pentru care eu m-am pregătit în Bulgaria. Dar anul acesta mă bucur că autorităţile locale din Craiova au luat iniţiativa şi deja suntem aproape de a finaliza discuţiile pentru a începe construcţia unui velodrom olimpic acolo. Pentru că azi ar fi stat altfel ciclismul românesc dacă ar fi existat să spunem trei velodromuri. Şi în afară de ciclism mai sunt sporturi precum schiul sau patinajul viteză unde sportivii stau luni de zile în cantonamente în străinătate”, a mai afirmat el.

Eduard Novak, candidat propus de prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă, a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat pentru un nou mandat la conducerea noului minister al Sportului, rezultat în urma decuplării de portofoliul de tineret.

Novak a primit 17 voturi pentru şi 5 împotrivă, înregistrându-se totodată şi 3 abţineri.

Membru al Uniunii Democrate Maghiare din România din luna august a acestui an, Novak (45 de ani) este campion paralimpic la ciclism şi fost preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism.

Începând cu 24 decembrie 2020, Eduard Novak s-a aflat la conducerea MTS în Guvernul Florin Cîţu, demis în urma moţiunii de cenzură adoptată de Parlamentul României la 5 octombrie 2021.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Si ce vi se pare in neregula cu declaratia ministrului propus?
    E de la sine de inteles ca nu le poti face bine pe toate, cu atat mai mult cu cat resursele sunt limitate. Observi unde ai cele mai mari performante si te axezi pe finantarea in principal a acelor sporturi. Perfect logic.
    Cand vom avea bani de sa nu stim ce sa facem cu ei, atunci sa finantam si aruncatul cu privirea ca sport national.

    • Daca nu vezi nimic in neregula cu ce spune el inseamna ca nu intelegi rolul sportului in societate. Sportul nu e facut sa aduca medalii tarii, e facut sa o tina sanatoasa. Dar vorba aia, din finantarea sportului de masa nu vin bani din spagi. Construim velodroame prin craiova dar federatia romana de arte martiale (care castiga si muuult mai multe medalii) nu are bani sa-si organizeze campionate nationale la toate disciplinele. Se fac din banii sportivilor.

    • La cati fosti votanti USR se prezinta pe aici ma mir cum de USR a luat asa scor mic la ultimele alegeri.

  2. Si asa, nu e mare diferenta intre echipele nation ale la „sporturi cu investitii si interes”, gen fotbal, si echipele din curtea scolii.

    Deosebirea ar fi ca nu vor mai fi implicati baieti de birou de la stat, impresari, samsari, agentii de pariuri si restul grasilor.

  3. buna observatie,
    A verifica federatia Romana de Bridge