G4Media.ro

Educația ca temă pentru candidații la alegerile parlamentare: investiții, greaua moștenire, promisiuni…

Foto: colaj Facebook.com/© Viorel Dudau | Dreamstime.com

Educația ca temă pentru candidații la alegerile parlamentare: investiții, greaua moștenire, promisiuni de reformă, “deschidem școlile!” / Studiu de caz: Publicitatea electorală pe Facebook

Educația, altădată absentă din discursul electoral, a fost una dintre temele majore ale campaniei pentru alegerile parlamentare din 2020, an în care pandemia a produs o criză majoră în învățământ. O monitorizare EduPedu.ro a mesajelor promovate de partide și candidați pe Facebook, în ultimele zile ale campaniei, arată însă că referirile la acțiuni concrete de schimbare și reformă au lipsit în mare parte, fiind preferate promisiuni generice sau, mai ales în cazul a două partide, simpla promisiune de redeschidere a școlilor.

Context general:

  • Este al doilea ciclu electoral de anul acesta în care educația joacă un rol central, după alegerile locale din septembrie, desfășurate la scurt timp după redeschiderea școlilor. Acum, însă, alegerile generale au fost prefațate de închiderea unităților de învățământ, cu o lună înainte de alegeri: autoritățile au optat să țină diverse activități comerciale – inclusiv mall-urile – deschise, dar să închidă școlile și elevii să facă școala online, ca măsură de prevenție în fața creșterii numărului de cazuri de Covid-19.
  • Guvernul liberal, sprijinit de președintele Klaus Iohannis, a decis închiderea școlilor fără să ofere argumente clare, științifice, pentru măsura luată. La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Iohannis spunea că în România condițiile de siguranță pentru elevi, în școli, “nu pot fi garantate”. Președinția nu a răspuns încă întrebărilor transmise atunci de EduPedu.ro, precum: ce măsuri anume nu pot fi respectate, cine nu le poate garanta, de ce nu poate să continue școala față în față, de exemplu, în localitățile fără cazuri Covid-19, dacă președintele a cerut guvernului să ia măsuri pentru a asigura continuarea școlii, măcar parțial, așa cum se întâmplă în alte țări europene. EduPedu.ro va publica răspunsurile în momentul în care le va primi.

În aceste condiții, întreruperea școlii față în față a devenit un punct-cheie al campaniei, în special din partea unora dintre partidele de opoziție, care au criticat această măsură. Între timp, PNL și candidații săi au formulat mesaje ce țin de proiectul prezidențial România Educată, investiții, promisiuni de refacere a Legii educației, laude la adresa mandatului “de criză” al ministrului Monica Anisie. Aceasta candidează la rândul său în actualele alegeri pe listele PNL București și a dus o campanie în care s-a remarcat prin vizite la diverse institute de cercetare, acțiuni întârziate până la începerea procesului electoral (de la debirocratizare la alocarea de tablete) și printr-un atac la adresa presei.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Foto: colaj Facebook.com/ © Viorel Dudau | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...